Με ξεχωριστό τρόπο τιμήθηκε χθες στη Ρόδο η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Ο Δήμος Ρόδου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η ΧΕΝ διοργάνωσαν μια διαφορετική εκδήλωση για να ευαισθητοποιήσουν τους πάντες και να περάσουν το μήνυμα ότι «η εξάλειψη της βίας είναι υπόθεση όλων».
Η εκδήλωση άρχισε στις 12.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου με ευθύνη της Επιτροπής του Πανεπιστημίου «ΑΙΓΑΙΟ 50:50 Ισόρροπη Συμμετοχή», προβλήθηκε ταινία διάρκειας είκοσι λεπτών.
Καινοτομία αποτέλεσε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο βίντεο παρακολούθησαν ταυτόχρονα όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου στα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Σύρος, Λέσβος).
Στη συνέχεια οι μετέχοντες στην εκδήλωση πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας. Έγινε μόνο μια στάση στο πάρκο της Φιλικής Εταιρείας (μπροστά από το Χαραλάμπειο Γηροκομείο) που έχει υιοθετηθεί από την ΧΕΝ Ρόδου. Πάνω σε δυο ομοιώματα γυναικών, φιλοτεχνημένα από τον ζωγράφο κ. Μάνο Αναστασιάδη, οι συμμετέχοντες έγραψαν συνθήματα κατά της βίας.
Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Δημαρχείου.
Η Επιτροπή του Πανεπιστημίου «ΑΙΓΑΙΟ 50:50 Ισόρροπη Συμμετοχή» παρέδωσε ψήφισμα το οποίο υπεγράφη από τον αντιδήμαρχο κ. Σάββα Διακοσταματίου, τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σ. Συρόπουλο, την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο και πρόεδρο του Συλλόγου «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» κ. Χ. Γιασιράνη και από εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Σε μήνυμά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέφανος Γκρίτζαλης υπογράμμισε, πως η βία συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, αναδεικνύοντας την παγκόσμια διάσταση του φαινομένου.
Ένα φαινόμενο διαχρονικό, έκφραση της έμφυλης ανισότητας, ορατό στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο, με ποικίλες μορφές. Ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνική τάξη, μορφωτικό επίπεδο. Ένα φαινόμενο που μας αφορά όλους και όλες, γιατί η βία, σε όποια της μορφή, όποια της προέλευση, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Η Επιτροπή Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών “ΑΙΓΑΙΟ 50:50 – Ισόρροπη Συμμετοχή” του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει αποφασίσει τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων την Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, για την ευαισθητοποίηση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Ας μην ξεχνάμε πια: Η σιωπή είναι συνενοχή…», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γκρίτζαλης.
Στο νόημα της χθεσινής ημέρας αναφέρθηκε η πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χρυσή Βιτσιλάκη.
«Η σημερινή ημέρα έχει θεσμοθετηθεί από τον ΟΗΕ για να θυμόμαστε ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα διαταξικό φαινόμενο. Όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΜΚΟ, μαθητές και εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων, ήρθαμε εδώ για να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας για τη βια κατά των γυναικών. Η βια είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να εξαλειφθεί σε όλες τις μορφές της. Πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή. Φέτος η νέα πρυτανική αρχή αναγνώρισε την έμφυλη ανισότητα και δημιούργησε την επιτροπή “ΑΙΓΑΙΟ 50:50 – Ισόρροπη Συμμετοχή”», δήλωσε η κ. Χρυσή Βιτσιλάκη.
Στη σημασία της χθεσινής ημέρας αναφέρθηκε, στη συνάντηση που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών κ. Σάββας Διακοσταματίου.
«Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο επαίσχυντη πράξη παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της υπόστασης του ατόμου. Δυστυχώς το φαινόμενο παρατηρείται σε ανώτερες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει ο Δήμος να δημιουργήσει δομές που θα δώσουν λύσεις και ανακούφιση», δήλωσε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Τέρης Χατζιωάννου.
«Πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες τη διάσταση του προβλήματος. Αν δεν πετύχουμε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών θα χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πολλές εκδηλώσεις. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια», δήλωσε η καθηγήτρια και πρόεδρος της επιτροπής “ΑΙΓΑΙΟ 50:50 – Ισόρροπη Συμμετοχή» κ. Μ Γκασούκα.
Στο πρόβλημα αναφέρθηκε και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κ. Β. Ξεπαπαδάκη.
Στις μεγάλες διαστάσεις που έχει προσλάβει η βία κατά των γυναικών στη Ρόδο αλλά και στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18.30 στο ΑΚΤΑΙΟΝ, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» κ. Χαρούλα Γιασιράνη.
«Εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα από την Γενική Γραμματεία Ισότητας που αφορά την καταπολέμηση της βίας. Τώρα θα εισέλθουμε στη φάση της υλοποίησης με την πραγματοποίηση μιας καμπάνιας. Επιδιώκουμε να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη . Θα εστιάσουμε και στους νέους που πρέπει να ενημερωθούν καλά και να καταλάβουν πως η βια δεν έχει θέση στη ζωή τους», δήλωσε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη, που αναφέρθηκε και στο μεγάλο αριθμό γυναικών που έχουν ζητήσει καταφύγιο στον ξενώνα που λειτουργεί στη Ρόδο με ευθύνη του Δήμου.
«Είναι πολλές οι γυναίκες που έχουν ζητήσει καταφύγιο στις δομές που λειτουργούν υπό την ευθύνη του Δήμου. Αιτία της έξαρσης του φαινομένου, που αγγίζει όλες τις γυναίκες, μορφωμένες και μη, οικονομικά ανεξάρτητες και μη, Ελληνίδες και αλλοδαπές, είναι και η οικονομική κρίση. Προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τον πόνο τους και να βοηθήσουμε, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν ένα νέο σπιτικό. Αρκετές τα κατάφεραν και ζουν πλέον ελεύθερες μακριά από τον τρόμο τον πανικό και τη βία», δήλωσε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη.
Για τη χθεσινή ημέρα η κ. Γιασιράνη δήλωσε:
«Η σημερινή ημέρα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους πάντες. Να εμπεδώσουμε όλοι την ισότητα. Το φαινόμενο πρέπει να καταλαγιάσει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι να ενημερωθούν. Προτείνω στους πανεπιστημιακούς να αναπτύξουν συνεργασία και με την περιφερειακή επιτροπή ισότητας».