Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οικονομικού έτους 2016 – ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης κατά την χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.
Στη συνεδρίαση δεν παρέστη ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος υπό το βάρος των εξελίξεων με την μη έγκριση των δαπανών για τις μετακινήσεις του και τα “μέτωπα” που έχουν ανοίξει με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι προηγήθηκε την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, συνεδρίαση της παράταξης της πλειοψηφίας, όπου παρουσιάστηκαν από τον κ. Χατζημάρκο αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση και ο ίδιος, ανακοίνωσε στα μέλη ότι προτίθεται να προσφύγει στην Δικαιοσύνη.
Ο προϋπολογισμός για το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Οικονομικού Έτους 2016 στο σύνολο των Εσόδων ανέρχεται σε 42.442.740,76 ευρώ ενώ στο σύνολο των Εξόδων σε 84.776.622,80 ευρώ.
Η παράταξη του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη ψήφισε υπέρ, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά, ασκώντας σκληρή κριτική στην περιφερειακή αρχή.
Γιάννης Μαχαιρίδης
Στην εισήγησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Μαχαιρίδης έκανε εκτενή αναφορά στα οικονομικά προβλήματα των Περιφερειών, ενώ υπεραμύνθηκε της δικής του θητείας, όπου άφησε πλεόνασμα στα ταμεία, όπως είπε:
«Μέχρι σήμερα δεν έχουν εξαγγελθεί νέες πρωτοβουλίες που θα έβγαζαν από τον οικονομικό μαρασμό την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εάν κανείς αναλύσει τους πόρους της Περιφέρειας θα διαπιστώσει ότι χωρίζονται σε τρία σκέλη: στους πόρους από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), στους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως ΕΣΠΑ κ.ά. Την εξέλιξη του ΕΣΠΑ θα την δούμε πιο αναλυτικά όταν… δεήσει η κυβέρνηση αυτή να μας φέρει έναν προγραμματισμό σχετικά από τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που έχει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Βεβαίως, είναι και οι εθνικοί πόροι που είναι περιορισμένοι και αφορούν σε συγκεκριμένα έργα, τα οποία αντιστοιχούν μεν στην Περιφέρεια αλλά χρηματοδοτούνται από το κεντρικό κράτος. Όσον αφορά τους ΚΑΠ, από τα 3 σκέλη που είχαν, ενσωματώθηκαν όλα σε έναν πόρο που καλύπτει ‘υποτίθεται’ τα πάντα. Ωστόσο αυτό δεν επαρκεί. Είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος ότι τα έσοδα είναι σχεδόν μηδενικά, άρα, ουσιαστικά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –ως φορέας- δεν έχει έσοδα. Γι αυτό κι εμείς λέγαμε και λέμε ότι η Αυτοδιοίκηση του Β’ Βαθμού πρέπει να έχει δικούς της πόρους. Με αυτή την εικόνα τι μπορεί να πει κανείς;
Ευτυχώς, υπάρχουν πόροι από την προηγούμενη διαχείριση γι’ αυτό και εμφανίζεται σήμερα ένα πλούσιο Τεχνικό Πρόγραμμα. Ωστόσο οι απορροφήσεις είναι λίγες, διότι τα περισσότερα έργα δεν αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά τον Α’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (έργα όπως π.χ. το Εθνικό Θέατρο). Είχα πει στον κ. περιφερειάρχη ότι αυτά τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία θα μας κρατήσουν μέχρι και το τέλος της θητείας. Αυτό και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην χώρα με την απώλεια πόρων. Έχουμε περίπου 100 Προγραμματικές Συμβάσεις με τους Δήμους, δηλαδή έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι δικά μας. Εμείς θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό με την λογική ότι περιμένουμε νέα από την κυβέρνηση για το τι θα γίνει με τα οικονομικά των Περιφερειών. Επιμένω ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Η κατάσταση είναι θνησιγενής και εάν συνεχιστεί έτσι θα είναι καταστροφή για τον Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Μαχαιρίδης είπε ακόμη ότι όλες αυτές οι Προγραμματικές Συμβάσεις με τους Δήμους, πρέπει να επανεξεταστούν και σε περίπτωση που δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν, να αποδεσμευτούν οι πόροι και να διατεθούν σε άλλα έργα της Περιφέρειας.
Μπενέτος Σπύρου
Από την πλευρά του, ο κ. Μπενέτος Σπύρου δικαιολόγησε την άρνησή του να ψηφίσει υπέρ, λέγοντας:
«Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι το ελληνικό κράτος δεν στηρίζει τη νησιωτικότητα. Και δυστυχώς δεν βλέπω καμία αντίδραση. Εμείς θα ‘πρεπε να βρισκόμαστε σε σύγκρουση με το κεντρικό κράτος, ενώ γινόμαστε διαχειριστές μια κακής κατάστασης, με συνέπεια να μην μπορούμε να καλύψουμε το τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, κύριε περιφερειάρχη, σας ξαναλέω ότι αν αποφασίσετε να συγκρουστείτε θα είμαι δίπλα σας, με νύχια και με δόντια, για το καλό του τόπου μας και της πατρίδας μας.
Ειδικά για τα έσοδα παρακολουθούμε μια συνεχή αποδυνάμωση του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε αυτό. Είναι καιρός, η Αθήνα, αντί να διεκδικεί την σύγκλισή της, να απαιτήσει να λειτουργήσει σε συνάρτηση με τις Περιφέρειες».
Μαρία Χατζηγιάννη
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μαρία Χατζηγιάννη διατύπωσε τις θέσεις της παράταξης:
«Ο προϋπολογισμός αυτός έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καλεί τον λαό να αντιδράσει σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Εσείς διευκολύνετε το κράτος να ασκεί την πολιτική αυτή σε βάρος των νησιωτών. Χαρακτηριστική είναι η στάση σας απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να πάρει τα αποθεματικά των Περιφερειών. Εσείς στηρίζετε τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενίσχυση των ξενοδόχων και αφήνετε να χρονίζουν έργα σοβαρών υποδομών. Δεν μπορείτε να λέτε, “δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς”. Έχετε κι εσείς ευθύνες που στηρίζετε αυτές τις πολιτικές. Σ’ αυτή την βάση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε διότι ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός και αντιαναπτυξιακός. Όλα τα στοιχεία του προϋπολογισμού θα αναμορφώνονται σε βάρος της κοινωνίας».
Μάρκος Δαδάος
Ο κ. Δαδάος τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού, λέγοντας πως είναι «αληθής και πραγματοποιήσιμος. Εκφράζει πολιτικές αλλά και διάθεση και επιλογή στόχων. Είναι ευανάγνωστος και ακριβής. Οποιοδήποτε παράπονο για μειωμένους πόρους κακώς απευθύνεται προς την περιφερειακή αρχή. Αυτά τα σχόλια πρέπει να έχουν άλλο αποδέκτη. Δεν μπορούν να κατηγορούν την Περιφέρεια για παθητική στάση. Αυτός ο προϋπολογισμός που συντάχθηκε υπό τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, είναι πάρα πολύ δύσκολος και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στις Οικονομικές Υπηρεσίες που κατάφεραν μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα».
Γιάννης Φλεβάρης
Υπέρ τάχθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης που είπε: «Βλέπω ότι η σύνθεση των τοποθετήσεων οδηγεί σε πολιτική στήριξη του προϋπολογισμού. Να υπογραμμίσω ότι η εργασία που έγινε ήταν σκληρή. Είναι η πλέον δύσκολη εποχή οικονομικά από την μεταπολίτευση και μετά. Όλοι μας έχουμε πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της Περιφέρειας. Βέβαια, ανοίγει και η συζήτηση για τον θεσμό, εάν θα καταφέρει να έχει μέλλον από άποψη διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των πόρων κλ.π. Εμείς στηρίζουμε τα θέματα της Περιφέρειας και θεωρούμε ότι όλα τα έργα, γίνονται για τα λαϊκά στρώματα και απευθύνονται στους νησιώτες, όπως η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση, η μετακίνηση των μαθητών κ.ά.».
Κώστας Μπιζάς (Πάρος)
«Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, η μείωση των εσόδων από τους ΚΑΠ και το ΠΔΕ και η υποστελέχωση των υπηρεσιών, έχουν ήδη δημιουργήσει πρόβλημα στα έσοδα της Περιφέρειας. Πρέπει να στηριχτούν και άλλες δράσεις όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας και κυρίως ο τουρισμός».
Γιώργος Λεονταρίτης
«Πέρα από τις όποιες διαφορές που υπάρχουν σε προτάσεις και σε διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα, νομίζω ότι το περιφερειακό συμβούλιο κινήθηκε εδώ και 1,5 χρόνο σε υψηλά επίπεδα. Εμείς πιστεύουμε ότι ως ΠΝΑ έχει την δυνατότητα να γίνει μπροστάρης για την αναβάθμιση του θεσμού. Εκτιμώ πως το περιφερειακό συμβούλιο έχει την πρόθεση να συνδράμει σε μια σειρά από ζητήματα. Υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα στελέχωσης των υπηρεσιών καθώς και πολλά οικονομικά προβλήματα. Θεωρώ ότι πρέπει να στηριχτεί η περιφερειακή αρχή».
Μιχάλης Μπαριανάκης
«Είναι πολύ δύσκολο να συνταχθεί ένας προϋπολογισμός σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες. Με λυπεί που ορισμένοι, ενώ διετέλεσαν στην Αυτοδιοίκηση αρκετά χρόνια, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αρνητική ψήφο τους».
Φιλήμονας Ζαννετίδης
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης είπε: «Οφείλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την προσπάθεια κατάρτισης του προϋπολογισμού και την εκτέλεσή του μέσα στις αντίξοες συνθήκες. Έχει δίκιο ο κ. Μαχαιρίδης που λέει ότι δεν έχουν θεσμοθετηθεί οι πόροι για την Περιφέρεια. Με την κρίση που υπάρχει και με τον τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντεπεξέλθει αναζητώντας ισοδύναμα, πρέπει κι εμείς να έχουμε ξεκάθαρη θέση. Πρέπει να αναζητήσουμε τους πόρους από το κεντρικό κράτος που θα αποκεντρωθούν στις Περιφέρειες, δηλαδή αυτό που λέμε φορολογική αποκέντρωση. Και θέλω να ζητήσω από όλους να στηρίξουν τον προϋπολογισμό θυμίζοντας ότι μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα υπάρχουν και επιτυχίες της Περιφέρειας, όπως η εξασφάλιση κονδυλίων για τα σχολεία».
Γιώργος Χατζημάρκος
Συνολικά σε όλες τις τοποθετήσεις, απάντησε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για θέματα ηθικής τάξεως:
«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έχει πολιτική διάσταση και χροιά. Το κείμενο έρχεται να αναδείξει την κατεύθυνση την οποία μια πολιτική αρχή θέλει να αναδείξει την πολιτική της. Δυστυχώς δεν σου επιτρέπει να εφαρμόσεις αυτή την πολιτική που θέλεις, και δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε πολιτικές. Από το Παρατηρητήριο μέχρι και το ΥΠΕΣ ο ευνουχισμός που έρχεται στον πολιτικό φορέα είναι δεδομένος.
Έρχεται η προτροπή, “συγκρουστείτε, επαναστατείστε κλπ”. Ζήσαμε μια χρονιά, το 2015 της πολιτικής αυτής που επιβραβεύτηκε. Είχαμε 3 εκλογικές αναμετρήσεις που έπιασαν αυτές οι πολιτικές. Ο σεβασμός μου στην δημοκρατία δεν μου επιτρέπει να ασκώ κριτική στο αποτέλεσμα. Ο λαός αποφάσισε και μας ξεπέρασε. Είδαμε όμως το αποτέλεσμα της σύγκρουσης.
Πήρε ένα Μνημόνιο, 5 φορές το προηγούμενο. Το να μου λέει το ΚΚΕ ότι είναι αντιαναπτυξιακός είναι σουρεαλιστικό! Το προσπερνάω…
Σε περιόδους μεταβατικές δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι. Τι έγινε το 2015; Η χώρα για 7 μήνες ήταν μόνιμη πηγή αγωνίας, ανησυχίας, τρόμου και αβεβαιότητας. Εκλογές, κλειστές τράπεζες, πρωτογενής τομέας τι να πρωτοπροσέξεις;
Να μιλήσουμε για το μεταναστευτικό και τους πρόσφυγες; Τι μπορείς να κάνεις σε αυτό το περιβάλλον; Οτιδήποτε άλλο εκτός από τουρισμό. Εμείς όμως τα καταφέραμε, σώσαμε την παρτίδα για τον τουρισμό. Ο μεγάλος λαβωμένος ήταν η Κως, αυτό το νησί μας χτυπήθηκε πάρα πολύ άσχημα.
Αφήστε τις τοπικές ευθύνες εκεί. Είναι άλλη συζήτηση.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ανοίξαμε τα μέτωπα σε ανώτατο επίπεδο, όπως η νησιωτικότητα. Πήγαμε μέχρι και την Κομισιόν.
Όμως από τις εξελίξεις, δύο Περιφέρειες στον Στόχο-2 έκλαψαν με τις ανακοινώσεις Τσίπρα. Όταν εμείς είχαμε 50% κοινοτικούς και 50% εθνικούς πόρους, βρεθήκαμε μέσα σε τέτοιο περιβάλλον.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όμως, η ΠΝΑ έκανε και το… Γραφείο Τελετών! Κανένας δεν ξέρει πόσες κηδείες έχουμε κάνει για τα θύματα των αδίστακτων δουλεμπόρων. Αυτό είναι το περιβάλλον.
Σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν, λέω: Πολιτική ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ. Αυτός είναι ο τίτλος. Αφήστε τους προϋπολογισμούς. Τάξη και νοικοκυριό δεν υπήρχαν. Τώρα, σαφώς υπάρχει. Και για μία, δύο, τρεις περιπτώσεις που δεν υπήρξε τάξη και νοικοκυριό εμείς το σταματήσαμε. Ακρωτηριασμός!
Όχι σε αντίπαλο, αλλά σε συνεργάτη μας! Υψηλόβαθμο συνεργάτη!
Από εμάς μπήκε το μαχαίρι. Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης, συμψηφισμού, ανταλλαγής. Ξεχάστε τα αυτά. Άλλες εποχές. Καμία συζήτηση σε θέματα ηθικής τάξεως. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του! Όλα παίρνουν τον δρόμο που επιτάσσει η εποχή!
Προγραμματικές: δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Εμείς κάναμε πολιτική σε αυτό τον 1,5 χρόνο, ενώ ακόμη λεφτά δεν έχουν δαπανηθεί. Ρωτάω: πόσα έχουμε δαπανήσει για τα υδατοδρόμια από το ταμείο; Ελάχιστα. Για τους γιατρούς; Ελάχιστα. Φέραμε τα χρήματα για την συντήρηση σχολείων; Βεβαίως και φέραμε. Δεν φτάνουν για το ΚΚΕ!»
Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στον τουρισμό, λέγοντας:
«Κάποια ποσά για τον τουρισμό μέσα στον προϋπολογισμό δεν είναι αληθή. Διότι σκοπεύουμε να δαπανήσουμε πολλαπλάσια. Εάν το 2016 δεν έχουμε τις απαντήσεις που θέλουμε για τον τουρισμό θα κλείσουμε από ίδιους πόρους, θέλουμε πολύ βαριά χρηματοδότηση επειδή είμαστε σε έκτακτη περίοδο. Σας ζητώ να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό».
Ο προϋπολογισμός
αναλυτικά
Ο Προϋπολογισμός, ο οποίος είναι πλήρως ισοσκελισμένος, ανέρχεται σε 84.776.662,80 ευρώ και αναλύεται ως εξής:
Έξοδα
Δωδεκάνησα: 51.593.321,55 ευρώ
Κυκλάδες: 33.183.301,25 ευρώ
Σύνολο: 84.776.662,80 ευρώ
Έσοδα
Σύνολο εσόδων: 42.442.740,76 ευρώ
Ταμειακό Υπόλοιπο: 42.333.882,04 ευρώ
Σύνολο: 84.776.662,80 ευρώ
Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού και ανέρχεται σε 63.092.022,47ευρώ. Ειδικότερα:
Δωδεκάνησα: 46.886.187,49 ευρώ
Κυκλάδες: 16.205.834,98 ευρώ
Σύνολο: 63.092.022,47 ευρώ
Η μισθοδοσία του προσωπικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται σε 10.263.190,88 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 11.421.449,45 ευρώ, διατίθενται στις λειτουργικές δαπάνες.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Να σημειωθεί τέλος, ότι πριν από την έναρξη της 2ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τέθηκε θέμα συζήτησης για την υποστελέχωση από τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρόδου, που δεν έγινε αποδεκτό.
Αυτό προκάλεσε μια μικρή ‘αψιμαχία’ με το προεδρείο του συμβουλίου και τον κ. Λεονταρίτη -που ζήτησε να έρθει προς συζήτηση σε άλλη συνεδρίαση με την παρουσία βουλευτών. Ωστόσο το θέμα δεν μπήκε για να συζητηθεί.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ως απαράδεκτη την κατάσταση στο Νοσοκομείο με το 1/3 του προσωπικού και ζήτησαν από το περιφερειακό να δεσμευτεί ότι θα παρέμβει η Περιφέρεια και θα προωθήσει τα αιτήματά τους αφού η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό πέρα από κόμματα διότι η κατάσταση είναι πολύ τραγική. Το περιφερειακό συμβούλιο τάχθηκε αλλυλέγγυο στα αιτήματα.