Η εμφάνιση νέου κατασκευαστή βομβών, περίπου έναν χρόνο μετά την τελευταία απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε υποκατάστημα τράπεζας στο Χαλάνδρι, προβληματίζει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. μετά την καταστροφική έκρηξη μηχανισμού στα γραφεία του ΣΕΒ στην πλατεία Συντάγματος το ξημέρωμα της Τρίτης. Σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών που έφτασαν επί τόπου πριν από την έκρηξη, η βόμβα βρισκόταν σε ένα «φουσκωμένο» από εκρηκτικά σακίδιο πλάτης, από το οποίο εξείχαν ορισμένα καλώδια.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες σε δύο βομβιστικές ενέργειες, σε αυτή στο κτίριο του ΣΕΒ και σε μια άλλη στο Χαλάνδρι πριν από ένα χρόνο, και επιχειρούν να συγκεντρώσουν κρίσιμα στοιχεία και πληροφορίες.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. περιμένουν ανά πάσα στιγμή την αποστολή προκήρυξης για την επίθεση αυτή, με τον φόβο όμως μήπως υπάρχει σχεδιασμός και για άλλο, «επιπρόσθετο» κτύπημα ή «δίδυμο» πλήγμα από άλλη ένοπλη οργάνωση, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μία «νέα απόπειρα ανασύνταξης των ενόπλων οργανώσεων, ύστερα από μία περίοδο σιωπής περίπου 13 μηνών, και όπου φαίνεται να διαθέτουν πάλι τη δυνατότητα κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, η οποία θεωρείται ειδικής σημασίας για αυτές τις οργανώσεις».
Η βόμβα στο Χαλάνδρι
Η υπό σύγκριση βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το ξημέρωμα της 10ης Δεκεμβρίου 2014 στο υποκατάστημα της Eurobank στην οδό Παλαιολόγου στο Χαλάνδρι. Τότε ένα άτομο μετρίου αναστήματος, αδύνατο, που φορούσε λευκό κράνος, μαύρο, κοντό μπουφάν και σκουρόχρωμη φόρμα εικονιζόταν στο βίντεο του εξωτερικού χώρου του υποκαταστήματος να αφήνει τη βόμβα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός φέρεται να αποτελείτο από δύο κιλά εκρηκτικής ύλης (πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα και ANFO) που ήταν μέσα σε μεταλλικό κουτί καφέ.
Η διάρκεια εναπόθεσης της βόμβας στην κάτω πλευρά της τράπεζας, κοντά σε ΑΤΜ, υπολογίζεται στα 10-12 δευτερόλεπτα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν εξερράγη και εξουδετερώθηκε σε δύο φάσεις από κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ). Τότε άγνωστος είχε επικοινωνήσει με την ιστοσελίδα zougla.gr και την «Εφημερίδα των Συντακτών» λέγοντας πως σε 30 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στη συγκεκριμένη τράπεζα.
Με προκήρυξη περίπου 15 ημέρες αργότερα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Indymedia την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Αναρχική Κοινοπραξία Επίθεσης», η οποία από τότε δεν είχε εμφανισθεί. Στην προκήρυξη οι ένοπλοι ανέφεραν ότι «σε 30 μέρες οργανώσαμε και εκτελέσαμε μια αντάρτικη ενέργεια σε αλληλεγγύη με τον αγώνα του αναρχικού αιχμαλώτου Νίκου Ρωμανού», προσθέτοντας πως η βόμβα δεν εξερράγη καθώς υπήρχε κάποιο κατασκευαστικό λάθος. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω κρατούμενος αντιεξουσιαστής είχε αναφερθεί προσφάτως σε έναν «μαύρο Δεκέμβρη».
Τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης, αφού αναφέρονταν στην «εκδικητικότητα του κράτους σε πολλούς πολιτικούς κρατουμένους», συμπλήρωναν ότι «η χρήση των βίαιων μέσων πάλης είναι αναγκαία καθώς μέσα από τις ίδιες τις επιθετικές ενέργειες ανάλογα με τον βαθμό ευστοχίας τους μπορούν να προκαλέσουν ουσιαστικά πλήγματα στις δομές του κράτους και τους θεσμούς του. Μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα πολέμου στην καθεστηκυία τάξη ενώ ταυτόχρονα σπέρνουν το σπόρο της αντίστασης στον κοινωνικό ιστό. Ας εργαστούμε λοιπόν για τη σύσταση ενός επαναστατικού κινήματος που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ιστορικές ανάγκες της εποχής μας».
Ομοιότητες
Οι αστυνομικοί έχουν βρει ορισμένες ομοιότητες ανάμεσα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Όμως εκτιμούν ότι «αυτό μπορεί να μη σημαίνει και τίποτε, αφού το χτύπημα στο κτίριο του ΣΕΒ φαίνεται να ήταν πιο οργανωμένο και πιο ισχυρό. Είναι σχετικά δύσκολο, χωρίς να αποκλεισθεί οτιδήποτε, ότι θα επανεμφανιστεί η ίδια οργάνωση με τον φόβο που μπορεί να έχουν τα μέλη τους ότι ίσως από τη μη εκραγείσα βόμβα να έχουμε αντλήσει εκμεταλλεύσιμα στοιχεία. Εξετάζουμε την εμπλοκή πολλών οργανώσεων, από τους “Πυρήνες” μέχρι την ΟΛΑ και άλλες. Όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρή η πιθανότητα να εμφανισθεί νέο ένοπλο σχήμα».
Αναφέρεται, τέλος, ότι στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Ταξης τις τελευταίες ώρες απέδιδαν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην οδό Ξενοφώντος στην πλημμελή στελέχωση τμημάτων της περιοχής και στην «αδυναμία να ενεργοποιηθούν περίπου 1.000 αστυνομικοί που σήμερα απασχολούνται ως φρουροί “υψηλών προσώπων”». Μιλούν μάλιστα για αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν πολιτικά στελέχη του υπουργείου σε αυτές τις προσπάθειές τους.
ΒΗΜΑ