Ειδήσεις

“Ναι” σε όλα από την κυβέρνηση για τσεκούρι στις συντάξεις

Ένα ακόμα βήμα μπροστά έκανε η κυβέρνηση στην προετοιμασία του νέου “τσεκουριού” στις συντάξεις.

Μετά τις περικοπές στις επικουρικές, στα εφάπαξ και το ΕΚΑΣ που προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, έρχονται περικοπές στις κύριες συντάξεις σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου το οποίο ενέκρινε το σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Ως μόνο αντιστάθμισμα προτείνεται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Πως θα προκύψουν οι περικοπές

Βέβαιο, δηλαδή θεωρείται ότι στο επίκεντρο των παρεμβάσεων -μετά το “τσεκούρι” που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ και εφάπαξ- θα βρεθούν οι στις βασικές και γενικότερα στις κύριες συντάξεις μέσω της :

• Νέας Εθνικής Σύνταξης των 382 ευρώ έναντι της σημερινής βασικής σύνταξης των 487 ευρώ . Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία

• Της αναλογικής σύνταξης που θα έλθει να “κάτσει” πάνω από την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα υπολογιστεί με βάση όχι μόνο τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου αλλά και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία αναμένεται να είναι χαμηλά για τους “υψηλο-συνταξιούχους” και υψηλά για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναλογική σύνταξη θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

• Των ενιαίων κανόνων παροχών μέσα από ένα ένα ασφαλιστικό ταμείο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ο κ. Κατρούγκαλος “ομοφωνία” στην εισηγήση που θα γίνει σε προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος , δήλωσε έπειτα, πως η “δική του πρόταση” είναι να θεσπιστεί “μέσα στο Δεκέμβριο” και ως “ενιαίο πακέτο” και έπειτα να εφαρμοστεί με “υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους”.

Κατά τ’ άλλα στην ανακοίνωση του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής επισημαίνει την ανάγκη για ένα … “αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του”.

Το χρονοδιάγραμμα που θέλει το Υπ. Εργασίας

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως το ζητούμενο είναι να περάσει το νέο Ασφαλιστικό αμέσως μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016, δηλαδή γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου και έτσι θα ληφθεί υπόψη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο νέος νόμος για το συνταξιοδοτικό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναλάβει δύο βασικές υποχρεώσεις :

1. Ο ακριβής προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι προβολές αλλά και τα νέα μέτρα τα οποία προβλέπει ο προϋπολογισμός για το συνταξιοδοτικό το 2016 ύψους 1,1 δις. ευρώ (στο συνολικό πακέτο των 1,8 δις. ευρώ), δηλαδή η μείωση 10% στις δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων του, η αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού των εφάπαξ και η αύξηση των εσόδων από εισφορές για τον ΟΓΑ. Ανοιχτό είναι ακόμα το ενδεχόμενο της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα είναι το κατά το δυνατό πιο άμεση, δηλαδή “με την εκκίνηση του νέου έτους”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μιας και από αυτές εξαρτάται ευθέως η επιτυχής εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το 2016.

2. Ο γενικός προσδιορισμός των νέων ποσοστών αναπλήρωσης τα για τις κύριες συντάξεις, τα οποία θα “εφαρμοστούν κάποια στιγμή μεσ’ το 2016”.

Παράγοντες του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως το “πλαφόν” για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι το 60% και θα αφορούν όσους παίρνουν συνολικές αποδοχές από συντάξεις (σ.σ. κύριες, επικουρικές) πάνω από 1000 ευρώ. Έτσι ενδέχεται να προκύψουν περικοπές έως 20% στις “υψηλές” κύριες συντάξεις προκειμένου να προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση από συνταξιοδοτικό έως 1,4-1,7 δις. ευρώ την περίοδο 2017-18. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να διασφαλιστεί ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν για συνολική εξοικονόμηση 1,9% του ΑΕΠ ή 3,2 -3,5 δις. ευρώ στην τετραετία 2015 -2018.

Κοινοτικές πηγές του Capital,.gr επιμένουν πως το ζητούμενο είναι ” η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης” των συνταξιοδοτικών ταμείων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου