Σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 αποφασίστηκε και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου η διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, που αφορούν τον αστικό εξοπλισμό σε επτά νησιά, Ρόδο, Κω, Λέρο, Σαντορίνη, Σίφνο, Αμοργό και Μήλο. Ενδεικτικά θέματα των διαγωνισμών αποτελούν τα καθιστικά εξωτερικού χώρου, τα στέγαστρα στάσεων, οι κάδοι απορριμμάτων, τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου και ο εξοπλισμός παραλιών. Οι διαγωνισμοί θα λάβουν υπόψη και θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του κάθε τόπου.Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέρα από την χρηματοδότηση απέδειξε την ισχυρή πολιτική της βούληση για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.
Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε να προκηρυχτεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών που θα αφορά τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κολυμβητηρίου και των κτηριακών υποδομών του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου (ΝΟΡ). Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της περίοπτης θέσης των εγκαταστάσεων, που αποτελούν εμφανές σημείο για τον επισκέπτη κατά την εν πλω είσοδο του στο νησί.
Ιστορικά είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο με τη συμμετοχή του ΤΕΕ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, οι οποίοι θα «απελευθερώσουν» την δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμιση των νησιών μας. Εκφράζονται ευχαριστίες στους συναδέλφους κ. Λίλα Μανωλά, κ. Θεόδωρο Μαυρίλα, κ. Νίκο Οικονόμου και κ. Πάρι Παπαθεοδώρου για την συνδρομή τους στη σύνταξη του φακέλου προκήρυξης των διαγωνισμών.
Το εγχείρημα αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχίαόχι μονάχα σε τοπικό επίπεδο,αλλά και για όλους τους Έλληνες αρχιτέκτονες κατά την διάρκεια της δυσμενέστερης περιόδου για τον κλάδο όλων των μηχανικών, ο οποίος βάλλεται συνεχώς. Πρέπει να τονιστεί ότι η δημοσιοποίηση και η καταγραφή των προτάσεων όλης της κοινότητας των αρχιτεκτόνων για τον τόπο μας μέσω των αρχιτεκτονικών διαγωνισμώναποτελεί σημαντική επιτυχίαμέσα στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου για την αισθητική αναβάθμιση του τόπου μας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από την έκβαση του, αποτελεί αφορμή για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ αρχιτεκτόνων, όσο και μεταξύ επίσημων φορέων και πολιτών. Αυτή η ανταλλαγή είναι και μία από τις σημαντικότερες προσφορές του θεσμού στην αρχιτεκτονική του τόπου, αφού ακόμη και από προτάσεις που δεν βραβεύονται προκύπτουν προβληματισμοί και ζυμώσεις που μπορούν να διαμορφώσουν την εξέλιξη των ιδεών αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να δημοσιοποιηθούν.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου (ΣΑΔ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην έναρξη της διαδικασίας αυτής καθώς το έργο που θα αναδειχθεί από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μπορεί να συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση του τόπου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Γεώργιος Σκιαδόπουλος Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος ΣΑΔ Πρόεδρος ΤΕΕ