Διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και επανεξέταση του συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού (χωρίς καμία ανατροπή μέχρι τοn Σεπτέμβριο του 2017) προβλέπει το σχέδιο Μνημονίου. Για τον Νοέμβριο του 2017, αφήνεται επίσης η θέσπιση αλλαγών για τις διαδικασίες της μεσολάβησης και της διαιτησίας (Σεπτέμβριος του 2017) και θα προχωρήσουν.
Έτσι το νέο Εργασιακό, το οποίο προβλέπει το σχέδιο του Μνημονίου σπάει χρονικά στα δύο. Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου πρέπει να περάσουν άμεσα, ενώ οι όποιες ανατροπές στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και τη διαμεσολάβηση – διαιτησία μεταφέρονται για το Φθινόπωρο του 2017.
Το σχέδιο του Μνημονίου προβλέπει ότι οι αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ακόλουθα μέτρα ανά πεδίο:
Α) Συλλογικές διαπραγματεύσεις
– Διαμόρφωση ενός “βιώσιμου διοικητικού συστήματος” (Σεπτέμβριος του 2017) μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς (σ.σ. αφορά στον καθορισμού του κατώτατου μισθού).
– Συνέχιση της αναζήτησης παραπέρα βημάτων για την εξασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Δυνατότητα σύστασης σωματείου με 15 μέλη και με 12 μέλη σε επιχειρήσεις με κάτω από 20 εργαζομένους. Σε επιχειρήσεις χωρίς σωματείο, οι “ενώσεις προσώπων” θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον τα 3/5 του προσωπικού.
– Ισχύς μετενέργειας για 3 μήνες, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τις συλλογικές συμβάσεις.
– Ευθυγράμμιση με ό,τι ορίζει η κοινοτική οδηγία 98/59/ΕΚ (προαπαιτούμενο). (σ.σ. αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% , χωρίς προέγκρισή τους από το Υπ. Εργασίας).
– Αντικατάσταση του σημερινού συστήματος της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τη δημόσια αρχή (σ.σ. Υπουργείο Εργασίας) από ένα σύστημα διοικητικής έγκρισης που θα εξασφαλίζει ότι οι απολύσεις αυτές είναι συμβατές με τους όρους της ενημέρωσης και της διαβούλευσης με τους εργαζομένους (προαπαιτούμενο).
– Ο εργοδότης θα υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (το οποίο θα αποκτήσει άλλη σύνθεση) για κάθε σχεδιαζόμενη απόλυση, με τους όρους που ορίζει η κοινοτική οδηγία . Οι ομαδικές απολύσεις θα πραγματοποιούνται εντός 3 μηνών από την έγκρισή τους (ή και νωρίτερα αν έχει υπάρξει διοικητική έγκριση της διαδικασίας, αλλά και έχει καταρτιστεί “κοινωνικό πλάνο”, όπως προβλέπεται παρακάτω). Η επιχείρηση που θα απολύει, θα αναφέρει συνοπτικά τους αντικειμενικούς λόγους, τους τρόπους και τα μέσα που αναζήτησε για να αποφύγει τις απολύσεις, τα κριτήρια της επιλογής των εργατών που απολύονται και τους τρόπους, με τους οποίους οι εργάτες που δεν απολυθούν θα επηρεαστούν από την μία πιθανή αναδιοργάνωση της.
Παράλληλα, η επιχείρηση θα επικοινωνεί με τον ΟΑΕΔ για να βοηθήσει στην εξασφάλιση της καταγραφής τους από τον οργανισμό αυτό.
– Στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοποίησης των ομαδικών απολύσεων, επιχειρήσεις με τουλάχιστον 50 εργαζομένους θα πρέπει να καταρτίσουν ένα “κοινωνικό πλάνο” για τη μείωση των κοινωνικών συνεπειών των απολύσεων με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της επιχείρησης (π.χ. επανακατάρτιση, επαναπρόσληψη αν η επιχείρηση ανακάμψει κλπ).
Γ) Συνδικαλιστική δράση
Εκσυγχρονισμός του νόμου 1264/1982 (προαπαιτούμενο) με τα εξής μέτρα:
– Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την απεργία από τις 24 στις 48 ώρες.
– Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τα σωματεία.
– Επενεξέταση του επιπέδου προστασίας των μελών των συνδικάτων.
– Εξορθολογισμός του συστήματος των συνδικαλιστικών αδειών.
Οι αρχές, επίσης:
– Θα αναθεωρήσουν τις διαδικασίες της μεσολάβησης και της διαιτησίας (Σεπτέμβριος του 2017) και θα προχωρήσουν σε θέσπιση των αλλαγών το Νοέμβριο του 2017.
– Θα προχωρήσουν στην απλοποίηση εργασιακής νομοθεσίας (Μάρτιος του 2017).
– Θα εφαρμόσουν το πλάνο ενάντια στην αδήλωτη εργασία (Νοέμβριος του 2016).
– Θα δημιουργήσουν έναν Μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας (Φεβρουάριος 2017).
Θα προχωρήσουν στη θέσπιση των πλαισίων ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτιση (προαπαιτούμενο).
capital.gr