Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται νέα έρευνα επιτελών του Αυτοτελούς Γραφείου Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Δωδεκανήσου (πρώην Κ.Υ.Δ), του Κτηματολογίου Ρόδου και της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, για την πλήρη εξιχνίαση μιας νέας υπόθεσης υφαρπαγής ακινήτου του Ελληνικού Δημοσίου, που έχει περιέλθει πλέον στην πλήρη κυριότητα της ΕΤΑΔ ΑΕ.
Η έρευνα για την υπόθεση προκλήθηκε τυχαία όταν νέα ιδιοκτήτρια του ακινήτου υπέβαλε στην Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου αίτημα για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού τμήματος ακινήτου.
Η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου αφού μελέτησε τα στοιχεία του φακέλου και διαπίστωσε ότι είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία ιδιώτη, πριν την πώληση του, δυνάμει απόφασης εκποίησης του με τον Ν. 719/77, υπέβαλε αίτημα στο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας για έλεγχο.
Οι επιτελείς του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας αφού διενήργησαν έρευνα στο αρχείο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και παράλληλο έλεγχο στο Κτηματολόγιο της Ρόδου με την συνδρομή του Κτηματολογικού Δικαστή, διαπίστωσαν ότι η απόφαση εκποίησης τμήματος του ακινήτου είναι ανυπόστατη.
Από την έρευνα, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, προέκυψε συγκεκριμένα ότι στο ακίνητο έχει προσαρτηθεί τμήμα άλλου δημοσίου ακινήτου το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην γνήσια απόφαση εκποίησης.
Το όλο θέμα είναι σύνθετο καθώς πλέον αρμόδια για τον πλήρη έλεγχο της υπόθεσης είναι η διοίκηση της ΕΤΑΔ ΑΕ, που αναμένεται να ενημερωθεί εγγράφως για τις δικές της ενέργειες.
Πως φέρεται όμως να έχει το ιστορικό της επίμαχης υπόθεσης από τα στοιχεία της μέχρι τώρα έρευνας;
Ο πρώην Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γ. Οικονόμου, είχε αναθέσει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την τύχη του προνομιακού ακινήτου στην Κ.Μ. 1570 μερίδα Γαιών Ασκληπείου, θέση “Κοκκινόγια”, που υφαρπάχτηκε με τη χρήση ανυπόστατης απόφασης εκποίησης.
Στη συγκεκριμένη μερίδα, όπου έχουν ανεγερθεί πολυτελείς βίλες γνωστών επιχειρηματιών του νησιού, έχει διαπιστωθεί ότι με την χρήση της υπ’ αρίθμ. ΔΚ5065/78/1985 πλαστογραφημένης απόφασης εξαγοράς δημοσίου ακινήτου ενσωματώθηκε στην περιουσία ενός Ροδίτη, που έχει πλέον αποβιώσει, τμήμα επιφάνειας 14.600 τ.μ.
Από την έρευνα που είχε διενεργηθεί στο αρχείο του κτηματολογίου είχε προκύψει μάλιστα ότι έχουν εξαφανιστεί οι πράξεις του κτηματολογικού δικαστή και οι πλαστογραφημένες αποφάσεις πρώην Νομάρχη Δωδεκανήσου βάσει των οποίων μεταγράφηκε στα βιβλία του κτηματολογίου στην περιουσία του ανωτέρω τμήμα επιφάνειας 14.600 τ.μ. δημοσίου ακινήτου.
Η υπόθεση για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει εξεταστεί στο ποινικό της σκέλος ενώ το αστικό εκκρεμεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου. Πρόσφατα όμως ανέκυψε κι άλλο θέμα τυχαία, στην συγκεκριμένη μερίδα μετά την διαπίστωση της ύπαρξης και δεύτερης ανυπόστατης απόφασης εκποίησης δημοσίου ακινήτου που φέρει μάλιστα υπογραφή της πρώην νομάρχη κ. Νόρας Απέργη.
Ουσιαστικά, όπως έχει διαπιστωθεί, από τον μέχρι τώρα έλεγχο, άγνωστα επί του παρόντος πρόσωπα, αλλοίωσαν το περιεχόμενο γνήσιας απόφασης εκποίησης δημοσίου ακινήτου στην μερίδα Κ.Μ. 1561 γαιών Ασκληπειού και πρόσθεσαν με άλλο γραφικό χαρακτήρα ένα τμήμα 752 τ.μ. της μερίδας 1570, προκειμένου εν συνεχεία να το προσαρτήσουν σε άλλο αποσπασθέν τμήμα της ίδια μερίδας (1570Β) εκτάσεως 5.000 τ.μ. το οποίο είχε εκποιηθεί νομίμως.
Πώς έχει όμως η ιστορία της 1570 μερίδας Γαιών Ασκληπειού του Δημοσίου;
Η αρχική της έκταση ανήρχετο σε 116.560 τ.μ. και πλέον έχει περιοριστεί σε 85.468 τ.μ.
Aρχικός τιτλούχος αυτής ήταν η Iταλική Kυβέρνηση από το έτος 1931. Περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου το 1976.
Δυνάμει της υπ’ αριθ. Δ.K. 534/1985 απόφασης του Nομάρχη Δωδ/σου, τμήμα έκτασης 4.000 τ.μ. μεταβιβάσθηκε δια πωλήσεως σε ιδιώτη που έχει πλέον αποβιώσει και η πράξη μεταγράφηκε στο Κτηματολόγιο το 1986.
Tο τμήμα αυτό αποτέλεσε την υπ’ αριθ. 1.570A μερίδα γαιών Aσκληπειού έκτασης 2.650 τ.μ. διότι τμήμα αυτής εμβαδού 1350 τ.μ. πωλήθηκε το 1994 σε τρία άτομα εξ αδιαιρέτου.
Tο τμήμα αυτό έκτασης 1.350 τ.μ. αποτελεί πλέον την υπ’ αριθ. 1.570ΑΑ μερίδα Γαιών Aσκληπειού.
Το υπόλοιπο της 1570A μερίδας μεταβιβάσθηκε το 1996 με συμβόλαιο γονικής παροχής στα δύο παιδιά του εκλιπόντος κατά το ήμισυ, ενώ το υπόλοιπο μισό φέρεται να τους το πώλησε το 1995.
Σε ό,τι αφορά την 1570Β μερίδα Γαιών Ασκληπειού, εμβαδού 5.000 τ.μ., αυτή δυνάμει της υπ’ αριθ. Δ.K. 3724/86/1232/90 απόφασης του Nομάρχη Δωδ/σου μεταβιβάσθηκε λόγω πώλησης σε άλλο ιδιώτη. Η απόφαση μεταγράφηκε στο Κτηματολόγιο το ίδιο έτος.
Πλέον η έκταση της ανέρχεται σε 5.752 τ.μ. καθώς συνενώθηκε με την 1570Δ μερίδα Γαιών Aσκληπειού και συγκεκριμένα:
Δυνάμει συμβολαίου αγοράς που συντάχθηκε 16 ημέρες μετά τη μεταγραφή στο Κτηματολόγιο της παραπάνω απόφασης εξαγοράς της μερίδας αυτής από το Δημόσιο πωλήθηκε αυτή έναντι 2,5 εκ. δρχ. σε τριμελή οικογένεια.
Επειτα δυνάμει της υπ’ αριθ. Δ.K. 3724/86/1233/90 απόφασης του Nομάρχη Δωδ/σου τμήμα εμβαδού 6.000 τ.μ. εκποιήθηκε σε συγγενικό πρόσωπο εκείνου που αγόρασε από το Δημόσιο την ΚΜ1570Β.
Η απόφαση αυτή μεταγράφηκε στο Κτηματολόγιο την ίδια ημέρα που έγινε και η πώληση της παραπάνω μερίδας (1570Β) από τον συγκεκριμένο Ροδίτη στην τριμελή οικογένεια. Η μερίδα αυτή ονοματίστηκε πλέον 1570Γ μερίδα Γαιών Ασκληπείου.
Η δε 1570Δ μερίδα Γαιών Ασκληπειού εμβαδού 752 τ.μ. εφέρετο να εκποιήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο με την υπ’ αριθ. Δ.K. 3724/86/12-10-89 απόφαση του Nομάρχη Δωδ/σου στη σύζυγο εκείνου που είχε αγοράσει την ΚΜ1570Γ. Η απόφαση του Νομάρχη μεταγράφηκε στο Κτηματολόγιο το 1993, ενώ η ανωτέρω την πώλησε με τη σειρά της στην παραπάνω τριμελή οικογένεια, η οποία και συνένωσε τη μερίδα αυτή (1570Δ) με την 1570Β.
Από την έρευνα που διενεργείται προέκυψε ωστόσο και διέλαθε του ελέγχου που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της αρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, ότι το συγκεκριμένο τμήμα των 752 τ.μ. (1570Δ) δεν περιλαμβάνεται στην γνήσια απόφαση εκποίησης Δ.K. 3724/86/12-10-89 η οποία αφορά την ΚΜ. 1561 και επ’ αυτής έχει γίνει κακότεχνα χειρόγραφη προσθήκη του συγκεκριμένου τμήματος. Η συγκεκριμένη ανυπόστατη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απόφαση βρίσκεται σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτούσια στο Κτηματολόγιο μετά από έρευνα του Κτηματολογικού Δικαστή.
Η έρευνα εστιάζεται και σε στοιχεία που τηρεί στο αρχείο και στο πρωτόκολλο της η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες για την πλήρη εξακρίβωση της πλαστότητας θα διενεργηθεί και παράλληλος έλεγχος στα αρχεία της ΔΟΥ Ρόδου για να διαπιστωθεί αν έχει καταβληθεί κάποιο τίμημα από τους εμφανιζόμενους ως αγοραστές και ποιο.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι στην πορεία αναμένεται να ενημερωθεί δεόντως και η Εισαγγελική Αρχή αν και εικάζεται αρμοδίως ότι το αξιόποινο των αδικημάτων που φέρονται να έχουν τελεσθεί έχει υποπέσει ήδη σε παραγραφή.
Από εκεί και πέρα όμως μένει να διαπιστωθεί εαν η ΕΤΑΔ ΑΕ θα κινήσει την διαδικασία για την ακύρωση των κτηματολογικών εγγραφών και αν θα αξιώσει αποζημιώσεις.
Και στην περίπτωση αυτή θα ανοίξει ακόμη ένα κεφάλαιο απίστευτης ταλαιπωρίας για ιδιώτες που έχουν επενδύσει στην αγορά του ακινήτου και θα πρέπει να αποδείξουν την καλοπιστία τους, βασιζόμενοι στην γνησιότητα και εγκυρότητα των κτηματολογικών εγγραφών.
Στο μεταξύ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αρμοδίως εξετάζονται ως προς την γνησιότητα τους κι άλλες πράξεις εκποίησης δημοσίων ακινήτων δυνάμει του Ν. 719/77 πλην όμως η έρευνα, που διενεργείται αθόρυβα, σε επίπεδο Κτηματολογίου, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.