Το σενάριο της κυκλοφορίας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και να ωφελήσει τον Τουρισμό.
Την τρέχουσα περίοδο, οι νέες κρατήσεις για τη σεζόν του 2021 είναι κυριολεκτικά παγωμένες, καθώς οι αγορές αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του Covid-19. Τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μόνο τότε οι προοπτικές θα είναι θετικές για τον κλάδο, ο οποίος θα επιστρέψει σε μία κάποια κανονικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα δεν προβλέπεται να είναι…ενθαρρυντικά.
«Σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 γύρω στο Δεκέμβριο με τον Ιανουάριο, μπορούμε να ελπίζουμε στο καλό σενάριο για τη σεζόν του 2021, σε αυτό που υπαγορεύει ότι θα επιστρέψουμε από τον Ιούνιο σε κάποια κανονικότητα. Και δεν θα ήταν απίθανο στην περίπτωση αυτή, να φθάσουμε στο 70% των αφίξεων του 2019. Εάν όμως καθυστερήσει η κυκλοφορία του εμβολίου, θα υπάρξουν δυσκολίες όσον αφορά στην επανεκκίνηση του τουρισμού, στην ομαλή ροή των επισκεπτών. Η επιστροφή στην-νέα-κανονικότητα προϋποθέτει το εμβόλιο», δήλωσε στη «δ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του ΙΤΕΠ, Ντίνα Σβύνου.
Η λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου, βρήκε τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν, που έβαλαν πλάτη για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, αντιμέτωπα με την μεταχρονολόγηση της καταβολής των οφειλόμενων από τους τουρ οπερέιτορς. Η καθυστερημένη αποπληρωμή των δεδουλευμένων ασκεί πίεση στα ξενοδοχεία, τα οποία κλήθηκαν να εφαρμόσουν με μεγάλο κόστος τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που εξασφάλισαν θέσεις εργασίας και μισθούς στο προσωπικό τους και που τώρα, δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
«Οι ξενοδόχοι κάναμε το χρέος μας για το άνοιγμα του τουρισμού. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τον αριθμό των ξενοδοχείων που λειτούργησαν σε αυτή την τόσο δύσκολη χρονιά. Ο υψηλός επαγγελματισμός των ξενοδόχων, η επιτυχής εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων συνέβαλε στο να είναι οι ελληνικοί προορισμοί περιζήτητοι το 2021. Παρόλα αυτά, για πολλές επιχειρήσεις τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας, λόγω της μεταχρονολογημένης καταβολής των δεδουλευμένων από τους τουρ οπερέιτορς. Πώς θα πληρώσουν τα ξενοδοχεία της υποχρεώσεις τους, όταν δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα και δη σε μία τόσο δύσκολη εποχή.
Θα πρέπει να στηριχθούν τα ξενοδοχεία-ως βασικός κρίκος της μεγάλης τουριστικής αλυσίδας-από τους συνεργάτες τους, από τους τουρ οπερέιτορς και βέβαια από το Κράτος. Θα πρέπει ο ένας να στηρίξει τον άλλο, ώστε να είμαστε όλοι εδώ το 2021 και να αγωνιστούμε για την τόνωση του τουρισμού», αναφέρει η κα Σβύνου και τονίζει παράλληλα ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία τα οποία με απόφαση της κυβέρνησης παραμένουν ανοιχτά, χωρίς να έχουν πελατεία. Γι’ αυτά τα ξενοδοχεία, θα πρέπει να ισχύσουν τα μέτρα στήριξης που ισχύουν και για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω των ισχυόντων περιορισμών.
Τέλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω. Ντ. Σβύνου αναφερόμενη σε πορίσματα της Ετήσιας Έκθεσης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τα μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας, δηλώνει ότι υπήρξαν αστοχίες με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και ειδικότερα ως προς τους μαθητικούς τύπους με τους οποίους υπολογίζεται το ύψος των ενισχύσεων. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες άνοιξαν έχοντας λάβει «δανεικά» στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, που επωμίστηκαν τα υψηλά κόστη εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων…, πήραν μικροποσά σε σύγκριση με επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν καθόλου. Ακόμη και μόνιμοι κακοπληρωτές του Δημοσίου, επιχειρήσεις που στην ουσία είναι έλαβαν μεγάλες ενισχύσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα χρήματα-προφανώς-δεν θα επιστραφούν ποτέ και θα κληθούν να επιστρέψουν οι υγιείς επιχειρήσεις που δίνουν αγώνα για να κρατηθούν όρθιες, όπως δηλώνει η κα Σβύνου.