Τοπικές Ειδήσεις

Αυξητική τάση παρουσιάζουν στη Ρόδο τα κρούσματα κορωνοϊού

Έκκληση προς τους συμπολίτες μας (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) να είναι πολύ προσεκτικοί, να κάνουν το εμβόλιο, τις τρίτες δόσεις και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, απηύθυναν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης και η παθολόγος –ειδική στις λοιμώξεις- κ. Κατερίνα Βολονάκη.
Ειδικότερα, ο κ. Ρουμάνης προέβη σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα κρούσματα, τα περιστατικά, τους βαριά νοσήσαντες και τους θανάτους που σημειώθηκαν στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του 2021 και για την αύξηση που παρατηρείται στους εμβολιασμούς:
«Καταγράφεται μια αυξητική τάση στις νοσηλείες –κάτι που είναι επακόλουθο του μεγάλου αριθμού ιχνηλατήσεων στην περιοχή μας. Ενώ μέχρι πριν από 15 – 20 ημέρες είχαμε 10 – 15 νοσηλείες, ο αριθμός μεγαλώνει συνεχώς και τώρα έχουμε 24 άτομα τα οποία νοσηλεύονται στην κλινική Covid του Γ.Ν.Ρόδου. Είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι (αλλά έχουμε και εμβολιασμένους) ενώ το προσωπικό μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς. Θα πρέπει να σημειώσω ότι είχαμε μια καλή εξέλιξη σε ένα διασωληνωμένο περιστατικό του νοσοκομείου το οποίο, μετά από νοσηλεία τόσο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων όσο και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ευτυχώς αποκαταστάθηκε πλήρως κι έφυγε χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό δείχνει την αποτελεσματικότητα και εργατικότητα του προσωπικού του Νοσοκομείου Ρόδου που από την αρχή της πανδημίας, έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.


Για το 2021 και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου καταγράφηκαν 26 θάνατοι και 16 διακομιδές. Αυτό σημαίνει ότι παρά τους εμβολιασμούς, θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να παραμένουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας με ευλάβεια, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία! Να μην ξεγελιούνται όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα».
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Ρουμάνης ανέφερε ότι στη Ρόδο έχουμε φτάσει ήδη στις 10.000 τρίτες δόσεις ενώ ανεβαίνει συνεχώς η ροή των πρώτων δόσεων: «Το υπουργείο έχει ήδη αυξήσει τους εμβολιασμούς στο Νοσοκομείο Ρόδου από 50 στους 100 σε ημερήσια βάση με το μονοδοσικό Johnson ενώ στα τρία Κέντρα Υγείας γίνεται το Pfizer. Στο Κέντρο Υγείας Ρόδου γίνονται περίπου 600 εμβολιασμοί την ημέρα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης ώστε να φτάσουμε σε υψηλό επίπεδο ανοσίας ενώ υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, τους οποίους πρέπει να πείσουμε να εμβολιαστούν»
Όσον αφορά στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου είπε πως στηρίζει, όπως μπορεί: «Έχουμε ήδη διαθέσει δύο νοσηλευτές στο Κ.Υ. και θα δούμε πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε. Να σημειώσουμε ότι το Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί κανονικά. Είμαστε από τα νοσοκομεία που δεν κλείσαμε κάποια άλλη ειδικότητα ή διαδικασία, λειτουργούμε για όλες τις παθήσεις, εφημερεύουμε 365 μέρες το χρόνο και υποδεχόμαστε περιστατικά από όλη τη Δωδεκάνησο. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε όλοι τον κομβικό ρόλο του Νοσοκομείου Ρόδου».
-Ο κ. Ρουμάνης ανέφερε ακόμη ότι μέχρι σήμερα, έχουν γίνει στη Ρόδο 157.596 εμβολιασμοί από τους οποίους οι 87.200 είναι πρώτες δόσεις, 83.652 πλήρως εμβολιασμένοι και 9.957 τρίτες δόσεις.
-Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τυχόν περικοπές χειρουργείων, υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν προβλήματα αφού μέχρι και πριν δύο ημέρες έγιναν 253 χειρουργεία.
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ


Η παθολόγος, ειδική στις λοιμώξεις κ. Κατερίνα Βολονάκη, υπεύθυνη για τη λειτουργία της κλινικής Covid (Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Ρόδου), έδωσε αναλυτική εικόνα της κατάστασης με τον κορωνοϊό από την έναρξη της πανδημίας, ενώ μίλησε και για τα μονοκλωνικά αντισώματα:
«Η κλινική λειτουργία χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2020. Στην αρχή είχαμε 8 κλίνες αλλά είδαμε πως δεν αρκούσαν οπότε χρησιμοποιήθηκε και η Α’ Παθολογική του Νοσοκομείου Ρόδου στον τέταρτο όροφο, οπότε αναλαμβάναμε όλα τα περιστατικά που έρχονταν ως εμπύρετα επεισόδια ή ήταν ύποπτα Covid. Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων έχει και τμήμα επειγόντων περιστατικών όπου υπάρχουν τα ISO Box όπου γίνεται η εξέταση των επιβεβαιωμένων ασθενών με κορωνοϊό ώστε να μην εισέρχονται στους χώρους του νοσοκομείου –για να μην ρισκάρουμε κάποια διασπορά. Είμαστε 8 – 10 γιατροί ανάλογα με τις εφημερίες και εξυπηρετούμε τους ασθενείς», δήλωσε η κ. Βολονάκη.
Σε ερώτηση εάν υπήρχαν δύσκολες περιπτώσεις και περιστατικά, η κ. Βολονάκη δήλωσε: «Αυτό έγινε μόνο στην αρχή, που δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα. Όλοι οι γιατροί αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο στη σπουδή της επίκαιρης βιβλιογραφίας αφού ήταν κάτι καινούργιο και σιγά σιγά μάθαμε πώς να τα αντιμετωπίζουμε όλα. Πιο μεγάλη ήταν η αγωνία για το πώς θα διαχειριστούμε σωστά τα περιστατικά, αφού μία νέα νόσο, χωρίς αφή, θεραπεία, η οποία αλλάζει συνεχώς, δεν ξέρεις πώς να την αντιμετωπίσεις. Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς, ήταν η διακομιδή των περιστατικών που χρειάζονταν διασωλήνωση, επειδή δεν ήμασταν νοσοκομείο αναφοράς».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από την αρχή της πανδημίας σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι (οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι) ενώ νοσηλεύτηκαν πάνω από 1.000 άτομα και τουλάχιστον 2.000 εξετάστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Κλινικής Covid.
«Είχαμε ένα μεγάλο και πολύ έντονο 4ο κύμα τον περασμένο Αύγουστο –το οποίο ίσως δεν έγινε ευρέως γνωστό. Ήταν όμως μια κατάσταση πολύ άσχημη με 50 περιστατικά, όπου χρειαστήκαμε πολλά δωμάτια και χρησιμοποιήσαμε την Β’ Παθολογική, αλλά κράτησε μόνον ένα μήνα. Κι ενώ τον περασμένο μήνα είχαμε έναν μέσο όρο 10 – 15 νοσηλείες, τις τελευταίες δέκα ημέρες, παρατηρείται αυξητική τάση με έναν μέσο όρο τους 25 ασθενείς να νοσηλεύονται καθημερινά. Αφορά όλες τις ηλικίες, παιδιά και λεχώνες που είναι θετικές στον ιό, γεννούν και συνεχίζουν τη νοσηλεία. Δυστυχώς, οι έγκυες γυναίκες στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστες».
Σε ερώτηση σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα και αν το νοσοκομείο Ρόδου είναι στα υποψήφια νοσοκομεία της χώρας που θα λάβει μέρος αυτών και πώς λειτουργούν, η κ. Βολονάκη εξήγησε:
«Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι 2.000 προς το παρόν για ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα απορροφηθούν από τα μεγάλα νοσοκομεία και για πολύ βαριά περιστατικά (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς με χημειοθεραπεία που δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία ακόμη και εμβολιασμένοι κ.λπ.) Έχουμε ενδιαφερθεί κι εμείς για να προμηθευτούμε κάποιες δόσεις αλλά είναι πάρα πολύ περιορισμένος ο αριθμός. Πρόκειται για ‘έτοιμα αντισώματα’ τα οποία δίνουμε σε ασθενείς που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Το υπουργείο μάς έχει δώσει οδηγίες για τις ομάδες στις οποίες θα χορηγηθούν αυτά. Πρόκειται για μια εφάπαξ ενδοφλέβια έγχυση η οποία θα πρέπει να γίνει μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες από τη διάγνωση –γιατί μετά ξεκινάει η νόσος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου