Ρεπορτάζ

Επίσκεψη Ιταλών φοιτητών τοπογραφίας στο πρώην Σανατόριο

Στη Ρόδο βρέθηκαν προ ημερών 36 φοιτητές από σχολές τοπογραφίας της Ιταλίας μαζί με καθηγητές τους, στο πλαίσιο πρακτικής τους άσκησης, οι οποίοι εργάστηκαν στο ιστορικό κτήριο της Ελεούσας (πρώην Σανατόριο).
Για μερικές ημέρες το κτήριο απέκτησε και πάλι ζωή και αναπτερώθηκε η ελπίδα για αξιοποίηση, παρότι ως γνωστόν το κτήριο ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εισήγηση του προέδρου της Διμυλιάς κ. Νίκου Σαρούκου, έχει κατατεθεί πρόταση από το τοπικό συμβούλιο της περιοχής να παραχωρηθεί το κτήριο από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο Ρόδου, η οποία δεν έχει ευδοκιμήσει.
Οι φοιτητές, ξεναγήθηκαν και στα κτήρια του Προφήτη Ηλία με τη συνδρομή του Συλλόγου «Φουντουκλί» ενώ είχαν και συνάντηση με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Νίκο Σαρούκο.
Οι εκπαιδευτικοί τους συναντήθηκαν με την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Ειρήνη Τόλιου, η οποία τους έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αξιοποίηση των κτηρίων, ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως συγγενείς φοιτητών που βρέθηκαν στη Ρόδο, είχαν βρεθεί στο νησί μας την περίοδο του αποικισμού.
Όπως ανέφερε η κ. Ειρήνη Τόλιου στη «δ», έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το κτήριο της Ελεούσας αλλά και για τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησής του.
Η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Γ.Α.Κ. Ρόδου, τους ενημέρωσε και για την υπογραφή πρωτοκόλλου αδελφοποίησης μεταξύ του συλλόγου Διμυλιάς – Ελεούσας «Το Φουντουκλί», τον σύλλογο “Pro loco Castello Molina di Fiemme” και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ρόδου που πραγματοποιήθηκε το 2019. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Νίκος Σαρούκος, ζήτησε την παραχώρηση στο Δήμο Ρόδου του κτηρίου της Ελεούσας (πρώην Σανατόριο) και την μετατροπή του σε Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.
Οπως εισηγήθηκε τότε ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Σαρούκος και ψήφισε το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Διμυλιάς, πρέπει να ξεκινήσει ένας αγώνας για την διεκδίκηση του κτηρίου του πρώην σανατορίου της Ελεούσας, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και στοιχειώνει εδώ και δεκαετίες τον οικισμό.
Ο κ. Σαρούκος επεσήμανε ότι η παραχώρηση του ιστορικού κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου του Σανατορίου Ελεούσας, αποτελεί για την τοπική κοινωνία μια σημαντική κίνηση που σκοπό θα έχει την ανάδειξη και συντήρηση αλλά ταυτόχρονα και την αξιοποίησή του, η οποία θα διασφαλίσει τη διάσωσή του από τη φθορά του χρόνου.
Το κτήριο του Σανατορίου χτίστηκε από τους Ιταλούς κατακτητές όταν ο κυβερνήτης Μάριο Λάγκο αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός χωριού στο αλπικό πρότυπο αρχιτεκτονικής, το 1935.
Η ιστορία του χώρου αυτού αρχίζει με τη λειτουργία του σαν σχολείο και στη συνέχεια με τη μεταφορά και φιλοξενία των φυματικών από όλη την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε περί το 1947 με την αποχώρηση των ιταλικών δυνάμεων κατοχής και την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα!
Το «Σανατόριο των Δωδεκανήσων», όπως ονομαζόταν, έφερε το όνομα «Βασίλισσα Φρειδερίκη» και στεγάστηκε εκεί μέχρι το 1970, όπου και έπαψε οριστικά η λειτουργία του.
Στόχος, είπε ο κ. Σαρούκος, είναι στο σημείο αυτό να δημιουργηθεί Κέντρο Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες το οποίο θα φιλοξενεί παιδιά με «ειδικές ικανότητες και δεξιότητες» και θα τους προσφέρει χώρο για να αναπτύξουν φυσικές και χειροτεχνικές δραστηριότητες καθώς επίσης και δυνατότητες εκπαίδευσης σε αντικείμενα του ενδιαφέροντός τους.
Συνεπώς με την παραχώρηση του κτηρίου από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο Ρόδου θα διασφαλιστεί η συντήρηση και διάσωση του ιστορικού για την περιοχή χώρου και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένας χώρος δημιουργίας και απασχόλησης που θα δώσει προοπτική και χαρά στα παιδιά και στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
Πάντως το κτήριο της Ελεούσας που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ διατίθεται προς μίσθωση διάρκειας 50 ετών, ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Όπως αναφερόταν στον σχετικό διαγωνισμό, το κτήριο του Σανατορίου ανήκει σε συγκρότημα τριών διατηρητέων κτιρίων που αναπτύσσονται περιμετρικά της κεντρικής πλατείας του οικισμού. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής και, συγκεκριμένα, το 1935/1936.
Το Σανατόριο αποτέλεσε το κύριο νοσοκομείο στηθικών νοσημάτων στα Δωδεκάνησα για 23 χρόνια (1947-1970). Έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί. Βρίσκεται σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου, έναν από τους πιο ελκυστικούς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, 22 χλμ από το αεροδρόμιο και 35 χλμ από το λιμάνι του νησιού. Το κτήριο παρουσιάζει σημαντικές φθορές και χρήζει ανακαίνισης και αποκατάστασης.
Φώτο:
Δάμων Παπακυριακού

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου