Ανυποψίαστοι πολίτες που διέκοψαν την ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου ανακαλύπτουν -τυχαία- ότι οι Δήμοι συνεχίζουν να τους χρεώνουν με δημοτικά τέλη και πρόστιμα! Όταν ζητούν μια απλή βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, βρίσκονται ξαφνικά μπλεγμένοι σε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική περιπέτεια, φορτωμένοι με εξοντωτικά πρόστιμα έως και 13 ετών και υπέρογκες προσαυξήσεις.
Η πλειονότητα των πολιτών δεν γνωρίζει ότι για να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και φόρους σε ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, δεν αρκεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Αγνοούν ότι η απαλλαγή ισχύει μόνο από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης στον δήμο.
Λύση στο πρόβλημα αυτό ετοιμάζεται να δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σχεδιάζοντας νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ακίνητα που παραμένουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Για το θέμα δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, μιλώντας σε ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ. Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, οι ιδιοκτήτες δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση στον Δήμο. Μόλις δηλώνεται ένα ακίνητο ως μη ηλεκτροδοτούμενο στον ΔΕΔΔΗΕ, η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα στον δήμο, διακόπτοντας τη χρέωση των δημοτικών τελών.
Με τα σημερινά δεδομένα, οι Δήμοι ισχυρίζονται ότι η απαλλαγή από τα τέλη ισχύει μόνο από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, τονίζουν πως, όπως η έναρξη της χρέωσης γίνεται αυτόματα κατά τη σύνδεση του ρεύματος, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τη διακοπή.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσχερής για ιδιοκτήτες κενών επαγγελματικών ακινήτων, όπου τα δημοτικά τέλη είναι σημαντικά υψηλότερα από εκείνα των κατοικιών. Για παράδειγμα, στον Δήμο Αθηναίων, τα ετήσια τέλη για κατοικία 100 τ.μ. ανέρχονται σε 165 ευρώ, ενώ για κατάστημα ή αποθήκη ίδιας επιφάνειας φτάνουν τα 650 ευρώ. Σε περίπτωση μη καταβολής, τα πρόστιμα διπλασιάζουν το ποσό, με οφειλές που μπορούν να φτάσουν σε χιλιάδες ευρώ, ακόμα και για ακίνητα χωρίς πραγματική αξία.
Η υπό εξέταση λύση, μετά από παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ, περιλαμβάνει νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης θα συνεπάγεται και την αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, εφόσον το ακίνητο παραμένει κενό. Αν όμως χρησιμοποιείται χωρίς ρεύμα, ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης θα υποχρεούται να το δηλώσει, ώστε να χρεώνονται τα αντίστοιχα τέλη. Οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου, διενεργώντας αυτοψίες ή ζητώντας σχετικά στοιχεία.
Με την εφαρμογή της ρύθμισης, οι ιδιοκτήτες δεν θα χρειάζεται πλέον να προβαίνουν σε δηλώσεις, καθώς οι Δήμοι θα ενημερώνονται αυτόματα μέσω της διασύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, θα επιτευχθεί απλοποίηση των διαδικασιών και θα εξαλειφθούν οι υπέρογκες χρεώσεις.
Πηγή: newmoney.gr