Τρία εικοσιτετράωρα έμειναν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας και την τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία είτε για την ανεύρεση του «μαγικού» και «μακρινού», όπως όλα δείχνουν, αριθμού των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είτε για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.
Όπως είναι φυσικό τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε αναβρασμό και οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα και τα σενάρια που τις συνοδεύουν διαδέχονται το ένα το άλλο.
Πήραν φωτιά οι τηλεφωνικές γραμμές
Στην Κυβέρνηση τόσο ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχαν σειρά τηλεφωνικών επαφών, κυρίως με ανεξάρτητους βουλευτές που μπορεί να επέλεξαν το «παρών» στην ψηφοφορία της προηγούμενης Τρίτης, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν δείξει ότι μπορεί να μεταβάλουν τη στάση τους εν όψει της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας.
Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των 180 ένα οριακό αποτέλεσμα στην τρίτη ψηφοφορία «θα καταδείξει, στο δρόμο προς την κάλπη, τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και όσων επέλεξαν με τη στάση τους να οδηγήσουν τη χώρα στην περιπέτεια των πρόωρων εκλογών».
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται και ένα νέο διάγγελμα του κ. Σαμαρά με αποδέκτες και αυτή τη φορά τους βουλευτές, ίσως και σε ποιο δραματικό τόνο από το προηγούμενο, αφού τώρα δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία.
Τα διάφορα σενάρια που διακινούνται στο παρασκήνιο για ενδεχόμενες νέες πολιτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του κ. Σαμαρά, χωρίς να αποκλείονται κατηγορηματικά, προσκρούουν μέχρι αυτήν την ώρα αφενός στην πεποίθηση του Πρωθυπουργού ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος -εάν πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών την άνοιξη ή το φθινόπωρο- θα προσέφερε κάκιστες υπηρεσίες στη χώρα, αφετέρου στην πάγια θέση του κ. Σαμαρά και της Ν.Δ. κατά της αλλαγής –επί το αναλογικότερο- του εκλογικού νόμου που θα μπορούσε να είναι ένα δέλεαρ για να πειστούν οι βουλευτές κυρίως της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στον αστερισμό του Γιώργου Πανανδρέου
Στο ΠΑΣΟΚ ζουν στην κυριολεξία στον αστερισμό του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Ευαγ. Βενιζέλος, λένε οι πληροφορίες, θα κάνει κι αυτός την κίνησή του, μετά το ραντεβού της περασμένης Τρίτης στη Βουλή με τον Γιώργου Παπανδρέου και μάλιστα μέχρι τη Δευτέρα, αφού οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον πρώην Πρωθυπουργό, σε περίπτωση μη εκλογής ΠτΔ, να κάνει την κίνησή του ακόμη και το απόγευμα της Δευτέρας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σβήνει και γράφει στην ταμπλέτα του τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου, υπό την αίρεση του εκλογικού αποτελέσματος και της αυτοδυναμίας ή μη. Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ανεβάσει» τους τόνους έναντι του Γ. Παπανδρέου καταδεικνύοντας τις ευθύνες του για την πορεία της χώρας, σε μια προσπάθεια να αποκλείσει την πιθανότητα διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ προετοιμάζεται για το διαρκές συνέδριο του κόμματος, όπου θα αποφασισθεί η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, ενώ στο Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, δια του Σπύρου Λυκούδη, επιχειρεί άνοιγμα στην Ανανεωτική Αριστερά «που έχει λόγο για να επαναστατεί», όπως είπε ο ίδιος στον προαύλιο χώρο της παλιάς Βουλής.
Ίσως η μοναδική σταθερά σε ένα πολιτικό σκηνικό που αλλάζει μετά από 6 χρόνια σκληρής λιτότητας και οικονομικής κρίσης παραμένει το ΚΚΕ. Τόσο σταθερά που μοιάζει με αστάθεια.