Ειδήσεις

Το χριστουγεννιάτικο… ανάγνωσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων

Με ανοικτή την ημερομηνία στο εισιτήριο επιστροφής στην Αθήνα, αλλά με «συντροφιά» πλειάδα εκθέσεων, οικονομικών στοιχείων και σημειώσεων, περνούν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους τα στελέχη της τρόικα. Παρακολουθούν «αθόρυβα» τις πολιτικές εξελίξεις, ξεκουράζονται, αλλά είναι και έτοιμα και για… επαναληπτική «μελέτη» των διαπραγματευτικών εγγράφων, ανάλογα με το αποτέλεσμα της 3ης ψηφοφορίας της επόμενης Δευτέρας.

Τα στοιχεία είναι πολλά. Πέρα από τα μνημόνια των 181 σελίδων (που με τεράστια χρονική υστέρηση μεταφράστηκαν και στα ελληνικά) που αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης, υπάρχουν οι εκθέσεις των δανειστών, οι έγγραφες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και βέβαια ένας «σωρός» από οικονομικά στοιχεία που πήραν μαζί στις αποσκευές τους τα τεχνικά κλιμάκια και τελούν υπό… αξιολόγηση.

Ο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης, την προηγούμενη Τρίτη πρόσθεσε ένα ακόμη μέτρο «πίεσης» στην φαρέτρα των επιχειρημάτων για ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ότι «θα ξέρουμε την άλλη Δευτέρα (σημ 29/12) αν έρθει η τρόικα».

Στελέχη των δανειστών εξηγούν ότι το «βασικό» σχέδιο, που άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο ΥΠΟΙΚ (δηλαδή επιστροφή περί την 10η Ιανουαρίου, ταχεία τεχνική συμφωνία, ψήφιση προαπαιτούμενων από Βουλή και πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου) συναρτάται άμεσα από την «κάλπη» της επόμενης Δευτέρας. Εξηγούν όμως και ότι οι δεσμεύσεις -δημοσιονομικές και διαρθρωτικές- των μνημονίων αλλά και των εγγράφων που συνδέονται με την 2μηνη τεχνική παράταση παραμένουν, είτε η αξιολόγηση γίνει τον Ιανουάριο, είτε αργότερα…

Μία… βροχή από εκθέσεις

Σημαντικότερο «εργαλείο» για την τρόικα είναι –αναφέρουν αρμόδια στελέχη– το πακέτο με τα δημοσιονομικά στοιχεία που έχει συλλέξει από το ΥΠΟΙΚ το τεχνικό κλιμάκιο. Κάνουν λόγο για μία «σάρωση» των φορολογικών εσόδων και των δαπανών που θα αποτελέσει τη βάση της νέας διαπραγμάτευσης με όποιον συνομιλητή…

Στο σενάριο της ψήφισης προέδρου, ενεργοποιούνται οι «αποφασιστικές δεσμεύσεις» που έχει ήδη δώσει ο ΥΠΟΙΚ για να εγκριθεί η παράταση. Αποφασιστικές δεσμεύσεις για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να έρθουν πριν την πολιτική συμφωνία με τους δανειστές και έχουν ήδη σταλεί μέσω των ανταλλαγών email.

Οι δεσμεύσεις περιγράφονται σε μία βροχή επιστολών – εκθέσεων που συντάχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες: στην επιστολή του ΥΠΟΙΚ προς τα κοινοτικά όργανα, στο συνοδευτικό έγγραφο της τρόικα, στις εισηγήσεις του EFSF αλλά και σε απόρρητο έγγραφο της Κομισιόν.

Απόρρητο πόρισμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το απόρρητο αυτό έγγραφο έδωσε το πρώτο «ΟΚ» για να προχωρήσουν κοινοβούλια και EFSF στην έγκριση της παράτασης. Αλλά γίνεται σαφές ότι το πόρισμά της θα επικαιροποιηθεί (στο βασικό σενάριο για το Eurogroup Ιανουαρίου), κρίνοντας αν η χώρα μπορεί από μνημόνιο να οδεύσει σε ECCL με κριτήρια την βιωσιμότητα του χρέους, την (μικρή έστω) πρόσβαση στις αγορές, την κατάσταση των τραπεζών και την δημοσιονομική πειθαρχία…

Το μνημόνιο στα Ελληνικά

Η «βάση» για όλη την διαπραγμάτευση είναι τα κείμενα των μνημονίων. Ξεπερνώντας πλέον τις 180 σελίδες «ξεχειλίζουν» από δεσμεύσεις που είτε μεταφέρθηκαν από αξιολόγηση σε αξιολόγηση είτε είναι νέες, και πρέπει (θεωρητικά) να γίνουν ώστε να εγκριθεί η «μετάβαση».

Μόνο που θεωρείται δεδομένο ότι κάποιες θα μεταφερθούν για… μετά. Και στο σενάριο της μετάβασης στην πιστοληπτική γραμμή, πρώτα στην «ουρά» των κριτηρίων που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα είναι τα «διαρθρωτικά» ορόσημα.

Ο λόγος για τις δεσμεύσεις του μνημονίου που μεταφράστηκε πριν από λίγες ημέρες στα ελληνικά, μήνες μετά την υπογραφή του που επειδή καθυστερούσαν ή θεωρούντο σημαντικές από τους δανειστές έλαβαν τον χαρακτήρα του «προαπαιτούμενου» της επικαιροποίησης. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την θέσπιση μεταρρύθμισης του ΦΠΑ «για τον εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διοίκησης», μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο, στο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, για τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνουν και τη «θέσπιση πακέτου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο(;) για το σύνολο του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης των επικουρικών ταμείων και των εφάπαξ». Υπάρχει δέσμευση και για τη «θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην αναμενόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό στο χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο».

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου