Ειδήσεις

Η ονομασία ΠΟΠ Ρόδος δίνει στην CAIR αναγνωρισιμότητα στη διεθνή αγορά

Η CAIR έχει το μόνο οινοποιείο στην Ελλάδα που παράγει φυσικό αφρώδη οίνο με την παραδοσιακή γαλλική μέθοδο της δευτερογενούς ζύμωσης μέσα στη φιάλη. Όμως μπορεί να είναι ευρέως γνωστή για τις σαμπάνιες της αλλά παράγει και πολλά ακόμη ποιοτικά κρασιά (μονοποικιλιακά ΠΟΠ ή ΠΓΕ). «Καταφέραμε οι παραδοσιακές σαμπάνιες μας να βγαίνουν στη διεθνή αγορά σαν ΠΟΠ Ρόδος, μια ονομασία που είναι από τους γνωστότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Επιβεβαίωση και αναγνώριση της ποιότητας και της σκληρής δουλειάς αποτελούν οι πολλές και σημαντικές διακρίσεις που έχουν αποσπάσει τα κρασιά της CAIR σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς», δηλώνει σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο Γενικός Διευθυντής της CAIR κ. Αλέξανδρος Γλυνός.

Πείτε μας για την ιστορία της CAIR;

Η CAIR ιδρύθηκε το 1928 από Ιταλούς επιχειρηματίες. Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα το 1948 ήρθε σε ελληνικά χέρια. Ο πρώτος Έλληνας ιδιοκτήτης της CAIR ήταν ο Μποδοσάκης. Το 1957 έγινε πώληση των μετοχών στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Δωδεκανήσου. Σήμερα είναι Ανώνυμη Εταιρεία θυγατρική της Ένωσης Δωδεκανήσου που έχει μέλη κυρίως τους σταφυλοπαραγωγούς. Έχει όμως μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τους άλλους συνεταιρισμούς της χώρας μας και η λειτουργία της έχει προσανατολισμό σύμφωνα με τα κριτήρια της αγοράς.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τους αμπελουργούς;

Η εταιρεία είχε προβλέψει την δύσκολη οικονομική συγκυρία που εισήλθε η αγορά στην πατρίδα μας. Κατάφερε να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις και προχώρησε στην πλήρη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της σε ιδιόκτητα κτήματα (90 στρέμματα). Συνεργάζεται με όλους τους αμπελοπαραγωγούς της Ρόδου. Το οινοποιείο είναι ο τελικός αποδέκτης της μεταποίησης σταφυλιών. Όμως για να έχουμε ένα ποιοτικό καλό κρασί θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους παραγωγούς, οι οποίοι με σωστές διαδικασίες θα πρέπει να καλλιεργούν τον αμπελώνα τους. Μέλημα της CAIR είναι να γίνεται πολύ σωστή διαλογή. Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε εφαρμόσει τον «ειλικρινή τρύγο». Πληρώνουμε το σταφύλι στην ίδια τιμή αλλά ζητάμε από τους παραγωγούς να κάνουν μόνοι τους τη διαλογή και να ξεχωρίσουν τις ποιότητες που θα παραδώσουν στο εργοστάσιο. Έτσι δεν αναμειγνύουμε την καλή ποιότητα με σταφύλια χαμηλότερης ποιότητας. Ένα καλό σταφύλι από οργανωμένους αμπελώνες μπορεί να μας προσφέρει ένα ποιοτικό κρασί με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τι ποικιλίες καλλιεργούνται στον αμπελώνα της Ρόδου;

Καταφέραμε να έχουμε στη Ρόδο έναν από τους πιο πλούσιους αμπελώνες στην Ελλάδα. Καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες Αθήρι, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχάτο άσπρο, Μοσχάτο Trani, Sauvignon blanc, Chardonnay, Uni blanc και οι ερυθρές Μανδηλαριά, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, όπως επίσης και η νέα πολλά υποσχόμενη τοπική ποικιλία Μαυροθήρικο που τα πρώτα της κρασιά έχουν εντυπωσιάσει ειδικούς του χώρου.

Έχετε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ροδίτικου αμπελώνα;

Η Ρόδος έχει ένα ιδιαίτερο αμπελώνα λόγω της διαφοροποίησης του μικροκλίματος την ηλιοφάνεια και τα εδαφολογικά πλεονεκτήματα. Έχουμε προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του αμπελώνα και προστατέψαμε τις ντόπιες ποικιλίες. Δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν ανεξέλεγκτες φυτεύσεις ιδίως των τοπικών ποικιλιών. Το Αθήρι της Ρόδου είναι εντελώς διαφορετικό από τα Αθήρια που κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε προχωρήσει σε προγράμματα φυτοϋγειονομικής επιλογής με τη βοήθεια του ΕΘΙΑΓΕ στο Βόλο για να κάνουμε τις σωστές επιλογές φύτευσης.

Ποια είναι τα gourme προϊόντα σας;

Η CAIR χρειάστηκε δύο δεκαετίες για να μεταφέρει το οινοποιείο της, που σήμερα διαθέτει όλη τη σύγχρονη τεχνολογία (στην επεξεργασία, απολασπώσεις, εφαρμογή ερυθράς οινοποίησης). Η εταιρεία γνωρίζει από πολύ παλιά να παρασκευάζει σαμπάνιες. Εφαρμόζει τη μέθοδο ζύμωσης στη φιάλη. Όμως έχει και νέες προτάσεις, όπως είναι οι οίνοι ΠΟΠ αλλά και τα προϊόντα easy to drink, που είναι πιο γλυκά και μυρωδάτα. Άκόμη έχουμε ένα αφρώδες με φλοίδες χρυσού αλλά και τα αφρώδες προϊόντα prestige, όπως είναι το Velvet (Chardonnay με Αθήρι του 2003), όπως και η Rosè Resèrve 1996 (Brut από Μανδηλαριά και Αθήρι). Επίσης έχουμε και το MOS (από τα Μοσχάτα) που απευθύνεται κυρίως στη νεολαία. Τώρα ετοιμάζουμε μια νέα ιδέα που θα παντρέψει ένα μπαχαρικό με ένα αφρώδες ποτό και σύντομα αναμένεται να βγει στην αγορά.

Οι τοπικές ποικιλίες παίζουν σημαντικό ρόλο στους οίνους ΠΟΠ;

Οι τρεις τοπικές ποικιλίες, που συμμετέχουν στη δημιουργία του πρώτου ΠΟΠ Ρόδος, που είναι το λευκό Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Μοσχάτο Trani, να είναι προστατευμένα και να μην φυτευτούν κλίματα από άλλους κλώνους. Αλλά και ο νέος ΠΟΠ Ρόδος, που δημιουργήθηκε από τη νέα υπουργική απόφαση του 2011, είναι μοναδικός. Μετέχουν το Αθήρι (70%) η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο (30%). Μιλάμε για ντόπιες ποικιλίες που δίνουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Επίσης έχουμε την κόκκινη ποικιλία Μαυροθήρικο (ή Μαυροθηλυκό), που όταν οινοποιείται δίνει πολύ όμορφα αποτελέσματα, συμμετέχει στο ΠΟΠ ερυθρό μαζί με τη Μανδηλαριά.

Κάνετε εξαγωγές και πως είναι ο διεθνής ανταγωνισμός;

Εκτός από την εγχώρια αγορά τα κρασιά και οι σαμπάνιες της CAIR εξάγονται παραδοσιακά στις αγορές της Ευρώπη αλλά τα τελευταία χρόνια και στην Κίνα. Παρά την οικονομική κρίση έχουμε νέες προτάσεις που θέλουμε να ρίξουμε στη διεθνή και εγχώρια αγορά. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τα προϊόντα που ζητάνε οι καταναλωτές. Ο ανταγωνισμός στον τομέα των οίνων είναι πολύ σκληρός. Οι Ισπανοί, που είχαν και αυτοί οικονομική κρίση, είχαν φέτος μια τεράστια παραγωγή. Αυτό τους ανάγκασε να ακολουθήσουν μια πολιτική με τιμές «ξεπουλήματος» σε όλη την Ευρώπη. Φτάσαμε να πωλείται φτηνότερα ένα ισπανικό αφρώδες κρασί σε σχέση με μια μπύρα. Προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε του Ισπανούς που πουλούν αφρώδες με 1,5 ευρώ στην βελγική αγορά. Επίσης καταφέραμε οι παραδοσιακές σαμπάνιες μας να βγαίνουν στη διεθνή αγορά σαν ΠΟΠ Ρόδος, μια ονομασία που είναι από τους γνωστότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

http://www.agrotypos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου