Ειδήσεις

Το 76% των πολιτών θεωρεί τα εμβόλια κατά του ιού ασφαλή – Τέσσερις στους δέκα θα ήθελαν πιο αυστηρά μέτρα

Ανησυχία για την πανδημία εκφράζουν τουλάχιστον οκτώ στους δέκα Ελληνες, με την πλειονότητα να αναγνωρίζει ότι ο εμβολιασμός είναι το όπλο που έχουμε για να νικήσουμε τον κορωνοϊό. Το 76% των πολιτών θεωρεί τα εμβόλια ασφαλή και το 80% είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει κλείσει ραντεβού. Μεταξύ όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, δύο στους τρεις δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο και η μεγάλη πλειονότητα αυτών εκτιμά ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορέσει να τους αλλάξει τη γνώμη. Πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία από την COVID-19 θα ήθελαν τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα πολίτες.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας έρευνας για την πανδημία, που διενήργησε η εταιρεία ALCO για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών το διάστημα 2-6 Δεκεμβρίου 2021 σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω και την οποία παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο διευθυντής της ALCO Κώστας Παναγόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φώτης Πατσουράκος. Ειδικότερα, το 84% των συμμετεχόντων εκφράζει ανησυχία για την COVID-19 σε αυτή την περίοδο και το 70% φοβάται ότι μπορεί να αρρωστήσει από τη νόσο. Τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του περασμένου Ιουλίου, όταν ανησυχία για την πανδημία είχε εκφράσει το 68% και φόβο για νόσηση το 46%.

Το 68% θεωρεί ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία (64% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο Ιούλιο), με το σχετικό ποσοστό να είναι στο 75% μεταξύ των εμβολιασμένων και μόλις στο 21% μεταξύ των ανεμβολίαστων. Το 76% των συμμετεχόντων στην τελευταία έρευνα θεωρεί ότι τα εμβόλια είναι πολύ ή αρκετά ασφαλή, ποσοστό που τον Ιούλιο ήταν 63%. Το 78% των πολιτών δήλωσε ότι έχει εμβολιαστεί έναντι του SARS-CoV-2 και το 2% ότι έχει κλείσει ραντεβού. Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, μόνο το 12% δήλωσε ότι σκοπεύει να εμβολιαστεί και το 63% εμφανίστηκε αρνητικό σε αυτή την προοπτική, κυρίως επειδή θεωρεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο (41%),  προτιμάει την ανοσία από τη νόσηση (24%) ή φοβάται τις παρενέργειες (22%). Στην ερώτηση «τι θα σας παρακινούσε να εμβολιαστείτε», η πλειονότητα (73%) απάντησε «τίποτα», το 10% θα άκουγε τον προσωπικό του γιατρό, το 8% θα το σκεφτόταν εάν κινδύνευε κάποιος φίλος ή συγγενής του και μόλις το 2% θα επηρεαζόταν από απαγορεύσεις και πρόστιμα.

Αναφορικά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, το 43% δηλώνει ότι την εμπιστεύεται πολύ, το 33% αρκετά, το 14% λίγο και το 7% καθόλου. Τέσσερις στους δέκα (43%) εκτιμούν ότι τα μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι λιγότερο αυστηρά από ό,τι πρέπει, το 31% ότι είναι αυτά που πρέπει και το 19% ότι είναι περισσότερο αυστηρά. Αναφορικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην πανδημία διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι και φορείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έλαβαν σε ποσοστό 95% θετικές ψήφους από τους πολίτες, η κυβέρνηση είχε 40% θετικές και 44% αρνητικές, η Εκκλησία είναι στην προτελευταία θέση με 34% θετικές και 47% αρνητικές, ενώ αρνητικός πρωταγωνιστής αναδεικνύεται η αντιπολίτευση με μόλις το 16% να χαρακτηρίζει θετικό τον ρόλο της και το 61% αρνητικό.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου