Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας, με αφορμή τη θέσπιση πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων που επεκτείνεται στους καρκινοπαθείς αλλά και στους βαρέως πάσχοντες.
Ο κ.Κόνσολας στην ερώτηση ζητά να εξαιρεθούν από τη θέσπιση του πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων οι καρκινοπαθείς και οι βαρέως πάσχοντες.
Σε δήλωση του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει:
” O στόχος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης δεν αμφισβητείται.
Οφείλουμε όμως να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν για τους καρκινοπαθείς και τους βαρέως πάσχοντες. Έτσι όπως είναι σχεδιασμένη η θέσπιση του πλαφόν στη συνταγογράφηση, δημιουργείται πρόβλημα για αυτούς τους ανθρώπους.
Η δαπάνη της συνταγογράφησης για τα φάρμακά τους, αφού πρόκειται για σοβαρές ασθένειες που η αντιμετώπιση τους γίνεται με φάρμακα υψηλού κόστους , καλύπτει το πλαφόν που δικαιούται κάθε γιατρός.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εξαιρεθούν είτε οι καρκονοπαθείς και οι βαρέως πάσχοντες από το πλαφόν είτε ορισμένες ειδικότητες γιατρών που συνταγογραφούν τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη της ζωής, δικαιούνται να κρατάνε ζωντανή την ελπίδα. Να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συνταγογράφηση των απαραίτητων για τη θεραπεία τους, φαρμάκων”
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
Κύριο
Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Εξαίρεση καρκινοπαθών και άλλων βαριά πασχόντων από το πλαφόν που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση φαρμάκων
Κύριε Υπουργέ,
Μεγάλη αναστάτωση στους ασφαλισμένους αλλά και σε ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο έχει προκαλέσει το πλαφόν που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση φαρμάκων για τους γιατρούς, το οποίο και είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Το εν λόγω μέτρο, το οποίο εισήχθη προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ σε σύγκριση με τα 2,37 δις το 2013, δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα στους βαριά πάσχοντες, αφού όπως διαφαίνεται από το μέτρο του πλαφόν, ελάχιστοι θα είναι οι γιατροί που θα εξαιρεθούν, κυρίως όσοι άνοιξαν πρόσφατα το ιατρείο τους ή όσοι είχαν εξαιρετικά χαμηλή συνταγογράφηση την περσινή χρονιά.
Με τον τρόπο αυτό, «δικαιώνονται» ή ευνοούνται μόνο όσοι ιατροί υπερσυνταγογράφησαν το προηγούμενο έτος, ενώ παράλληλα έρχονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση οι ιατροί που λόγω ειδικότητας καλούνται να δίδουν συνταγές σε βαριά πάσχοντες (π.χ. ουρολόγοι, καρδιολόγοι), αφού η δαπάνη της συνταγογράφησης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά υψηλή και από μόνη της καλύπτει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το όριο που τίθεται στους Ιατρούς.
Αποτέλεσμα αυτής της αδικίας, είναι να αδυνατεί η τεράστια πλειοψηφία των ιατρών αυτών των ειδικοτήτων να παράσχουν συνταγές σε όλους τους άλλους ασθενείς τους και οι ίδιοι οι ασθενείς να μένουν χωρίς φάρμακα επειδή δεν μπορούν να βρουν γιατρό ο οποίος να μην έχει ξεπεράσει το όριο στις συνταγές του.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Α) Θα υπάρξει μέριμνα για την ΕΞΑΙΡΕΣΗ των καρκινοπαθών και των άλλων βαριά πασχόντων από το μέτρο του πλαφόν στη συνταγογράφηση από τους ιατρούς;
Β) Θα υπάρξει μέριμνα για την ΕΞΑΙΡΕΣΗ συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιατρών που έχουν τεράστιο όγκο συνταγογράφησης σε βαριά πάσχοντες από το μέτρο του πλαφόν ή έστω αύξησης του πλαφόν τους κατά τρόπο ώστε να διευκολύνεται δραστικά η παροχή συνταγογράφησης;
Γ) Θα υπάρξει μέριμνα για την ΕΞΑΙΡΕΣΗ από το πλαφόν συνταγογράφησης τουλάχιστον των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, που διατίθενται μέσω των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ;