Σε εκτεταμένες δεσμεύσεις περιουσιών προχωρούν ήδη οι οικονομικοί εισαγγελείς σε καταθέτες που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και εμφανίζουν μεγάλες καταθέσεις στις λίστες όπου περιλαμβάνονται και δυσανάλογα μικρές φορολογικές δηλώσεις.
Είκοσι τέσσερις από αυτούς, που φιγουράρουν στη λίστα Ρηνανίας- Βεστφαλίας, γνωστή και ως λίστα Μπόγιαρνς, που παραδόθηκε πρόσφατα από τις γερμανικές αρχές, αλλά και στη λίστα «χαρτοφυλακίων», βρίσκονται ήδη σε καθεστώς δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων, ακινήτων, λογαριασμών και άλλων άυλων αξιών.
Οι δεσμεύσεις έγιναν από το κλιμάκιο των εισαγγελέων που «τρέχει» τις έρευνες για τον εντοπισμό αδήλωτου ή και «μαύρου» χρήματος στις ελεγχόμενες λίστες καθώς μαζικά πλέον οι καταθέτες σε αυτές καλούνται ως ύποπτοι για εξηγήσεις για φοροδιαφυγή, όταν οι διαφορές μεταξύ των ποσών των καταθέσεών τους και εκείνων που δηλώνουν είναι εμφανώς μεγάλες.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς (Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας), που συγκροτούν το κλιμάκιο που ερευνά τις λίστες της φοροδιαφυγής, πλέον αποστέλλουν κλήσεις για εξηγήσεις στους ελεγχόμενους καταθέτες, καλώντας τους να πληρώσουν άμεσα φόρους και άλλα οφειλόμενα ποσά για να γλιτώσουν ποινικές εμπλοκές και εξοντωτικά πρόστιμα.
Σε καθημερινή βάση αποστέλλονται περίπου εκατό κλήσεις σε καταθέτες τόσο της λίστας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αλλά και εκείνης των «χαρτοφυλακίων» που περιλαμβάνει όσους αγόρασαν ομόλογα άλλων χωρών (ΗΠΑ και Γερμανίας) και τα κατέθεσαν σε πιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής.
Το κλιμάκιο των οικονομικών εισαγγελέων που εργάζεται πυρετωδώς υπό την εποπτεία του επικεφαλής τους, Παναγιώτη Αθανασίου, έχει προχωρήσει στην πλήρη σχεδόν ταυτοποίηση των λογαριασμών της λίστας της Ρηνανίας, που περιλαμβάνει περί τους 10.500, ενώ εκτιμάται ότι από τις δεσμεύσεις περιουσιών, που αποτελούν ισχυρότατη πίεση για να πληρώσουν όσοι διαθέτουν αδήλωτο χρήμα, θα εισπραχθούν στο δημόσιο ταμείο περί τα 80 ή 100 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, οι οικονομικοί εισαγγελείς «τρέχουν» τις έρευνες και σε άλλες έξι λίστες που έχουν στα χέρια τους, με καταθέσεις Ελλήνων είτε στο εξωτερικό είτε εδώ (Λαγκάρντ, εμβασμάτων, Λουξεμβούργου, Μεγάλης Βρετανίας και άλλες), ενώ το σύνολο των ελεγχομένων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες νούμερο των 1.380.000 ΑΦΜ…
Από το σύνολο των ελεγχομένων οι οικονομικοί εισαγγελείς προτεραιότητα δίνουν στους μεγάλους λογαριασμούς, αφήνοντας, εκ των πραγμάτων, εκτός ελέγχου, προς το παρόν, μικρότερα ποσά ή καταθέσεις που έχουν μικρές αποκλίσεις από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Καθημερινή