Ειδήσεις

Κολέγιο Επιτρόπων: Συστάσεις στην Ελλάδα και όχι έξοδος από τη συνθήκη Σένγκεν

Το κολέγιο των επιτρόπων, δεν θα συζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, όπως μεταδόθηκε από διεθνή και ελληνικά μέσα, αναφέρει κοινοτική πηγή που ενημέρωσε το real.gr.

Αντιθέτως, ενημερώνει η ίδια καλά πληροφορημένη πηγή, στο κολέγιο θα φτάσει μια έκθεση για την εκπλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων σε σχέση με τα όσα έχει αναλάβει (hot spots, καταγραφή προσφύγων, επαναπροωθήση) η οποία περιγράφει μια ανάμικτη πρόοδο.

Μια δεύτερη κοινοτική πηγή που μίλησε στο real.gr και έχει δει την έκθεση, ανέφερε ότι αφενός περιέχει στοιχεία μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, όχι όμως και το ό,τι συνέβη τον Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο, αλλά σε κάθε περίπτωση “καταγράφει πρόοδο στα μισά θέματα και έλλειψη προόδου στα άλλα μισά”. Δεν θέλησε όμως να μπει σε λεπτομέρειες.

Η έκθεση αυτή, αναμένεται να πυροδοτήσει μια τεταμένη συζήτηση για την εκπλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων όχι όμως και τίποτε άλλο. Αντιθέτως, σε δύο εβδομάδες από τώρα, η νεότερη αντίστοιχη έκθεση, ενδέχεται να δώσει το έναυσμα στην Κομισιόν για μια διαδικασία συστάσεων προς την Ελλάδα, τις οποίες στη συνέχει θα πρέπει να εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει τότε στην Ελλάδα τρίμηνη προθεσμία να συμμορφωθεί και να υλοποιήσει τις συστάσεις, οι οποίες στην χειρότερη των περιπτώσεων θα περιλαμβάνουν και πάλι, δεσμεύσεις που ήδη έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός της Α. Τσίπρας κατά τα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά Συμβούλια, αλλά και τη διάσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια που συγκάλεσε η Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2015.

Αν η Ελλάδα και πάλι δε συμμορφωθεί, τότε η Κομισιόν θα διαπιστώσει “εξαιρετική παρέκκλιση από την εφαρμογή των κανόνων της ζώνης Σένγκεν” και θα επιτρέψει την επέκταση των χρονικών ορίων εφαρμογής των έκτακτων συνοριακών ελέγχων για διάστημα πέραν του εξαμήνου, σε συγκεκριμένα σύνορα, συγκεκριμένων κρατών, έως και για δύο έτη.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι “ελληνοκεντρική”, αλλά διαδικασία των άρθρων 19 και 26 της ίδιας της συνθήκης Σένγκεν.

Ως εκ τούτου, το κολέγιο θα συζητήσει αυτή τη διετή παράταση των συνοριακών ελέγχων και όχι την αποπομπή της Ελλάδας, “διαδικασία που ούτε καν υφίσταται”, αναφέρουν και οι δύο πηγές.

Από την Ελλάδα θα ζητηθεί καταρχήν να ολοκληρώσει τα 5 hot spots – κέντρα φιλοξενίας τα οποία δεσμεύθηκε να κατασκευάσει, να φροντίσει για την καταγραφή όλων των μεταναστών που φτάνουν στο έδαφός της και να επαναπροωθεί στην Τουρκία όσους δεν κάνουν αίτηση για άσυλο.

Οι Βρυξέλλες, μάλιστα, απορρίπτουν τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επαναπροώθησης και παραπέμπουν στην πετυχημένη πρακτική επαναπροώθησης των ελληνικών αρχών στον Έβρο την περασμένη πενταετία.

Επιπλέον, η ΕΕ ζητά από την Ελλάδα να μεριμνήσει για την καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της, ώστε “η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να μην είναι άνδρο ανομίας και λαθρεμπόρων”, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ.

Σε σχέση με τα βόρεια σύνορα της χώρας, η Κομισιόν θεωρεί πως οι πρόσφυγες κακώς φτάνουν εκεί ανενόχλητοι, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από καμία έννομη τάξη, ιδίως δε από την ελληνική και ζητά από τις αρχές να μεριμνήσουν ώστε αυτό να σταματήσει.

Την ίδια ώρα, η βέλγικη ομοσπονδιακή κυβέρνηση πήρε αποστάσεις από τους ισχυρισμούς Μουζάλα για υποτιθέμενη πρόταση Βέλγου υπουργού για δημιουργία ενός κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αττική. Η εκπρόσωπος του σχετικού υπουργείου εξήγησε μάλιστα ότι συζητήσεις σε ένα άτυπο συμβούλιο, δεν εκφράζουν την επίσημη κυβερνητική θέση.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές της Κομισιόν εκτιμούν πως η καθυστέρηση που δημιουργεί η Ιταλία στα 3 δισ. της Τουρκίας, καθυστερεί την επένδυση σε υποδομές φιλοξενίας και εκπαίδευσης στη χώρα αυτή, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να μην έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί.

Πηγή: Real.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου