Συνεχίζεται η «επίθεση» της γρίπης στη χώρα μας. Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου τέσσερις ασθενείς κατέληξαν ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της γρίπης σε 18, ενώ καταγράφηκαν δώδεκα σοβαρά νέα κρούσματα.
Τουλάχιστον 45 ασθενείς αναμένουν διασωληνωμένοι να βρεθεί ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική, με τους μισούς εξ αυτών να είναι ηλικίας κάτω των 50 χρόνων, και να χαρακτηρίζονται περιστατικά γρίπης με βαριές επιπλοκές μετά τη μόλυνσή τους με το εφετινό κυρίαρχο στέλεχος γρίπης Α(Η1Ν1).
Συνολικά, από τις αρχές του έτους έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 128 ασθενείς με γρίπη, αριθμός πολύ υψηλός και ιδίως σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2015 και του 2014.
Για μια «βαριά» από πλευράς νοσηρότητας περίοδο εποχικής γρίπης κάνουν λόγο οι ειδικοί γιατροί, που απευθύνουν νέα έκκληση στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης ακόμα και σήμερα.
«Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εκτιμούμε ότι εφέτος θα καταγραφεί μια περίοδος εποχικής γρίπης αντίστοιχη με αυτή του 2010-2011, οπότε είχαν καταγραφεί συνολικά 370 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Εντατική και ήταν μια από τις χειρότερες, από αυτή την άποψη, των τελευταίων ετών», σημειώνει στην «Καθημερινή» ο λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν καταγραφεί 248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Οπως προσθέτει, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ασθενείς με επιπλοκές είχαν προσβληθεί από τον πανδημικό υπότυπο της γρίπης Α (Η1Ν1), που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Αν και οι περισσότεροι ήταν άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών, ήταν αυτοί που είχαν εμβολιαστεί εφέτος έναντι της γρίπης.
Ο κ. Τσιόδρας συμβουλεύει τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, με ανοσοκαταστολή, μεταβολικά νοσήματα, έγκυοι, θηλάζουσες, παχύσαρκοι και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια) να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα, αλλά και να είναι σε εγρήγορση μόλις εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, προκειμένου να ξεκινήσουν εντός 48ώρου θεραπεία με αντιιικά φάρμακα. Αμεση έναρξη θεραπείας με αντιιικά φάρμακα πρέπει να κάνουν και όλοι όσοι εμφανίζουν από την αρχή της ασθένειας έντονα συμπτώματα. «Για τους υπόλοιπους, αυτό που χρειάζεται είναι ξεκούραση, άφθονα υγρά, υγιεινή των χεριών και κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το φτάρνισμα και τον βήχα, και παραμονή στο σπίτι για όσο διάστημα είμαστε άρρωστοι», καταλήγει ο κ. Τσιόδρας.
newsbeast.gr