«Οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος προσφέρουν έργο που ανώτερο του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσφέρει η όποια διεθνής δύναμη, καμία ενιαία ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε., όσο καλοδεχούμενη και αν είναι, στο βαθμό βέβαια που κατοχυρώνει τις εθνικές αρμοδιότητες στον τομέα της φύλαξης των συνόρων».
Το μήνυμα αυτό στέλνει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μέσω αποκλειστικής δήλωσης του στο περιοδικό «Λιμενική Ρότα» της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) και ενώ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τη σύσταση και ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.
Ο Πρωθυπουργός, επιπλέον αναφέρει στη δήλωση του ότι: «Οι εικόνες των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος να διασώζουν πρόσφυγες και ναυαγούς σε μικρές βάρκες μαζί με αυτές των κατοίκων των νησιών μας που με περίσσια αγάπη και στοργή εθελοντικά καλωσορίζουν και περιθάλπουν τα θύματα του πολέμου, είναι οι εικόνες που με περηφάνια κρατάμε μέσα μας για το 2015. Αυτό είναι το πρόσωπο της Ελλάδας, αυτό είναι το πρόσωπο της Ευρώπης που θέλουμε να βάλουμε ψηλά για να φωτίζει όλους μας, της εμπροσθοφυλακής του ανθρωπισμού. Αυτή τη στήριξη αξίζει το Λιμενικό Σώμα στο δύσκολο έργο του».
Επίσης λέει ότι «μέσα στο 2015 διασώθηκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεκάδες χιλιάδες προσφύγων. Η σπουδαία αυτή ανθρωπιστική ενέργεια έγινε εφικτή παρότι η κυβέρνηση μας κλήθηκε να διαχειριστεί την μεγάλη ανεπάρκεια υποδομών και τη μηδενική απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό. Η προσπάθεια μας ήταν μεγάλη και με άξονα τη δράση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά και ανθρωπιστικά τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στις ελληνικές ακτές. Αναμφίβολα, μεγάλο μερίδιο από τα εύσημα για αυτήν την εξέλιξη ανήκουν σε εσάς, τους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που με την αυταπάρνηση σας αποδείξατε πως μπορείτε, μέσα στο κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο, να είστε δύναμη σωτηρίας και ελπίδας για τους πρόσφυγες, σώμα αρωγής, που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους αυτούς ως ευρισκόμενους σε ανάγκη και όχι ως εισβολείς».
Ο κ.Τσίπρας στη δήλωση του υπογραμμίζει ακόμη ότι «το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας, η ικανότητα της Ευρώπης να λειτουργεί ενωμένη και βασισμένη στο πανανθρώπινο πνεύμα. Ο καθένας από το μετερίζι του πρέπει να δουλέψει σκληρά για αυτό».
To BHMA