Στην υπόσχεση που – όπως υποστηρίζει – του είχε δώσει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ αξιωματικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ ΤαγίπΕρντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα, τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Ερντογάν είπε ότι σε επικοινωνία που είχε με την Ελλάδα του είχε δοθεί η υπόσχεση ότι σε 15-20 μέρες το θέμα θα λυθεί και οι αξιωματικοί θα επιστρέψουν στην Τουρκία. Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε σε αυτές τις επικοινωνίες ότι αυτό ήταν το σωστό, να δικαστούν δηλαδή στην Τουρκία για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.
Η καθυστέρηση στην έκδοση των αξιωματικών θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, φέρεται να υποστήριξε.
Σημειώνεται πάντως ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αλ. Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 16 Ιουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε –σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τότε- στον Erdogan ότι σχετικά με το ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο, οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, θα ήταν σύντομες αλλά θα υπήρχε απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί ο Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην Αττάλεια, σχετικά με την χθεσινή απόφαση της Ελλάδας, δήλωσε ότι η Τουρκία εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναστολής της διμερούς συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το τουρκικό μέσο, ο υπουργός τόνισε πως “ζητήσαμε οι οκτώ αξιωματικοί να δικαστούν ξανά. Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση, η Ελλάδα προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες”.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως “εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει. Υπάρχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό που έχουμε υπογράψει, καθώς και μια συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, και εξετάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης και της ακύρωσης της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα”.
Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως ήταν βέβαιη ότι η συνεργασία της με την Τουρκία στο μεταναστευτικό θα συνεχίσει να παραμένει σταθερή.
“Αντίποινα” προέβλεψε ο γερμανικός Τύπος
Άλλωστε σήμερα με το θέμα ασχολήθηκε και ο γερμανικός Τύπος και προέβλεψε ότι η Τουρκία ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσει το θέμα των προσφύγων για αντίποινα.
“Η Ελλάδα”, έγραψε η Süddeutsche Zeitung “είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά. Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά. Η Άγκυρα ωστόσο έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα. Ήδη σήμερα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά είναι υπερπλήρη.”
“Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των νατοϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας”, επισήμανε η Tageszeitung του Βερολίνου. “Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κανείς τί είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ήταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016.”
“Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε όμως να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, έγραψε το Spiegel.