Ειδήσεις

Εκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για τον κοροναϊό-Δείτε live την εξάπλωσή του

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα στο μήνυμά της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: «παρακολουθούμε την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κοροναϊό πολύ στενά και έχουμε συγκαλέσει σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της ΕΕ για τη Δευτέρα, ώστε να επεξεργαστούμε τις επιλογές απόκρισης και τις ανάγκες προετοιμασίας που απαιτούνται για τα κράτη μέλη».

Η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει: «Βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία με τα κράτη μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control – ΕCDC)».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτείνουμε την αντίδρασή μας αν χρειαστεί», καταλήγει η Επίτροπος Κυριακίδου.

 

Στο μεταξύ ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους είναι καθ’ οδόν για το Πεκίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους ειδικούς που ασχολούνται με τον κοροναϊό 2019-nCoV.

«Οι συνάδελφοί μου στον ΠΟΥ και εγώ θα θέλαμε να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη Κίνα, παρέχοντας περαιτέρω προστασία για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος αυτού», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γκεμπρεγιέσους.

Ο ΠΟΥ έκανε γνωστό εξάλλου ότι οι εκδότες μεγάλων επιστημονικών περιοδικών συμφώνησαν να μοιράζονται με τον Οργανισμό τυχόν εργασίες που θα τους υποβληθούν για τον νέο κοροναϊό, προτού να δημοσιευθούν και με τη συγκατάθεση των συντακτών τους.

To ECDC της ΕΕ επικαιροποίησε την ανάλυση κινδύνου 

Την αξιολόγηση κινδύνου για τον κοροναϊό από την Κίνα, επικαιροποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Το ECDC συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση στον εντοπισμό εισαγόμενων κρουσμάτων από την Κίνα προς τις χώρες της ΕΕ, και προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερημένη ανίχνευση περιστατικών συνεπάγεται ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της δευτερογενούς μετάδοσης.

 

Αναλυτικά, στην έκθεσή του το ECDC αναφέρει τα εξής: «Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, στο Γουχάν, σην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, αναφέρθηκε ένα σύμπλεγμα περιπτώσεων πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) της Κίνας ανέφερε ένα νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV) ως τον αιτιολογικό παράγοντα της επιδημίας αυτής, η οποία ανήκει φυλογενετικά στην ομάδα SARS-CoV».

«Στις 26 Ιανουαρίου 2020, έχουν αναφερθεί συνολικά 2.026 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις 2019-nCoV, 1.988 στην Κίνα και 38 εισαγόμενες περιπτώσεις από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. 56 θάνατοι έχουν αναφερθεί μεταξύ των περιπτώσεων. Οι κινεζικές αρχές υγείας έχουν επιβεβαιώσει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της επαρχίας Χουμπέι και επιπλέον 16 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν επιμολυνθεί», αναφέρει το ΕCDC.

Σε σχέση με τις περιπτώσεις που εισήχθησαν στην Ευρώπη, το ECDC σημειώνει: «Στις 24 Ιανουαρίου 2020 εντοπίστηκαν στη Γαλλία οι πρώτες εισαγόμενες περιπτώσεις (3) του 2019-nCoV».

«Η ταχεία αύξηση του αριθμού των αναφερόμενων περιπτώσεων μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στα συνεχιζόμενα βελτιωμένα πρωτόκολλα δοκιμών και στις επιδημιολογικές έρευνες των κινεζικών αρχών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αρχική πηγή παραμένει άγνωστη και έχει τεκμηριωθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αναμένονται περαιτέρω περιπτώσεις και θάνατοι», προειδοποιεί το ECDC.

«Περαιτέρω κρούσματα αναμένονται επίσης από ταξιδιώτες από την επαρχία Χουμπέι. Επομένως, οι υγειονομικές αρχές στα Κράτη Μέλη πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε ένα τέτοιο γεγονός», τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Σημειώνει ωστόσο ότι «υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες όσον αφορά την εκτίμηση του κινδύνου αυτού του συμβάντος, λόγω έλλειψης λεπτομερών επιδημιολογικών αναλύσεων» και τονίζει ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, το ECDC θεωρεί ότι:

1) η πιθανή επίπτωση των εστιών 2019-nCoV είναι υψηλή.

2) η περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση είναι πιθανή.

3) υπάρχει σήμερα μια μέτρια πιθανότητα μόλυνσης για τους πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ που διαμένουν ή επισκέπτονται το Γουχάν.

4) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω εισαγωγής περιστατικών σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει από το Γουχάν, δηλαδή από χώρες της Ασίας.

5) υπάρχει μια μέτρια πιθανότητα περαιτέρω εισαγωγής των υποθέσεων στις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ.

6) η τήρηση των κατάλληλων πρακτικών πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, ιδίως στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ που συνδέονται απευθείας με το Χουμπέι, σημαίνει ότι η πιθανότητα να διαπιστωθεί κρούσμα στην ΕΕ που οδηγεί σε δευτερογενείς περιπτώσεις εντός της ΕΕ/ ΕΟΧ είναι χαμηλή.

7) ο αντίκτυπος της καθυστερημένης ανίχνευσης μιας εισαγόμενης υπόθεσης σε μια χώρα της ΕΕ / ΕΟΧ χωρίς την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων θα ήταν υψηλός, συνεπώς σε ένα τέτοιο σενάριο ο κίνδυνος δευτερογενούς μετάδοσης στο περιβάλλον της κοινότητας εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός.

Τα συμπεράσματα υπογράφει ο Josep Jansa, κύριος εμπειρογνώμονας του ECDC για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, και για την έκθεση συνεργάστηκαν οι ερευνητές Cornelia Adlhoch, Agoritsa Baka, Eeva Broberg, Sergio Brusin, Bruno Ciancio, Dragoslav Domanovic, Laura Espinosa, Céline Gossner, Katrin Leitmeyer, Grazina Mirinaviciute, Teymur Noori, Pasi Penttinen, Διαμαντής Πλάχουρας και Emmanuel Robesyn.

Ο κοροναϊός απομονώθηκε σε δείγματα από την ιχθυαγορά της πόλης Γουχάν

Στο μεταξύ, οι ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απομόνωσαν επιτυχώς τον νέο κοροναϊό, τον 2019-nCoV σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της πόλης Γουχάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.

Στα 33 από τα 585 δείγματα που συλλέχθηκαν από την αγορά Χουανάν εντοπίστηκε το νουκλεϊκό οξύ του κοροναϊού αυτού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Ιογενών Νόσων που υπάγεται στο CDC.

Οι ειδικοί συνέλλεξαν τα δείγματα την 1η Ιανουαρίου και στις 12 του μηνός. Τα 31 από τα 33 θετικά δείγματα προέρχονταν από τη δυτική πλευρά της αγοράς, όπου βρίσκονται οι πάγκοι των πωλητών άγριων ζώων. Αυτό υποδηλώνει ότι η επιδημία είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με το εμπόριο αυτό.

1.000 νέα κρούσματα αναμένει ο δήμαρχος της Γουχάν

Ο δήμαρχος της πόλης Γουχάν στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.000 (σε ολόκληρη τη χώρα), δήλωσε σήμερα ότι αναμένει άλλα 1.000 νέα κρούσματα στην πόλη, βασιζόμενος στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται και δεν έχουν προς το παρόν υποβληθεί σε εξετάσεις, ενώ επισήμανε την τεράστια πίεση που δέχονται οι υποδομές της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο Ζου Ξιανγουάνγκ εξήγησε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν δεχθεί περισσότερους από 2.200 ασθενείς, που δεν έχουν μέχρι στιγμή μπορέσει να υποβληθούν σε εξετάσεις που θα επιβεβαιώσουν τον νέο κοροναϊό.

Βασιζόμενος σε ένα ποσοστό περίπου 45% θετικών αποτελεσμάτων, «είναι πιθανόν να προστεθούν 1000 κρούσματα στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται ήδη» σημείωσε, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η τοπική κυβέρνηση της Γουχάν θα εντείνει την κατασκευή ειδικών νοσοκομείων για να διαχειριστεί τους ασθενείς, είπε επίσης ο δήμαρχος της πόλης.

Η πίεση για προμήθειες σε ιατρικό εξοπλισμό όπως ειδικές προστατευτικές στολές, μάσκες και γυαλιά έχει μετριαστεί, όπως εξήγησε, χάρη εν μέρει στις δωρεές από ιδιώτες.

Η Γουχάν, με πληθυσμό 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τεθεί σε εικονική καραντίνα, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την επιδημία.

Εικόνες από τους διαδρόμους νοσοκομείων που κατακλύζουν ασθενείς έχουν κυκλοφορήσει στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται για την αύξηση των τιμών σε προϊόντα όπως τα λαχανικά.

Live η εξάπλωση του ιού παγκοσμίως

Στο μεταξύ, το Κέντρο Συστημάτων Επιστήμης και Μηχανικής (CSSE) στο Johns Hopkins University δημιούργησε χάρτη που ανανεώνει τα στοιχεία για τα κρούσματα του με βάση πληροφορίες που αποδεσμεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι αρμόδιοι φορείς

Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων βρίσκεται στην κινεζική επικράτεια.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε live την καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο και την εξέλιξη που είχε η υγεία των ασθενών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,ΚΥΠΕ,XINHUA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου