Ουσιαστικά βήματα για την εξαιρετικά σημαντική καμπάνια που αφορά στην ανάδειξη του «Χρονικού της Λίνδου», ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της ροδιακής κοινωνίας και τιμώντας την ιστορία του νησιού, όπως είχε προαναγγείλει και παρουσιάσει αναλυτικά η «δημοκρατική», κάνει η δημοτική αρχή της Ρόδου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η καμπάνια αφορά στο «Χρονικό της Λίνδου», υπόθεση γνωστή και ως «Τα Ελγίνεια της Ρόδου» για την οποία έχουν δημοσιευθεί δεκάδες άρθρα και περιλαμβάνεται σε πολλά ιστορικά βιβλία, της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Πρόκειται για μία μαρμάρινη στήλη του 99 π.Χ., στην οποία έχει καταγραφεί η πορεία της πόλης αλλά και οι επιφάνειες της θεάς Αθηνάς. Η στήλη αυτή βρέθηκε στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, κοντά στο αρχαίο θέατρο της Λίνδου στις αρχές του 20ού αιώνα κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών από την Αρχαιολογική Σχολή της Δανίας Ίσως κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “Τα Ελγίνεια της Ρόδου”, εφόσον το πολύτιμο για την ιστορία του νησιού εύρημα βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Κοπεγχάγης.
Στόχος είναι να οργανωθεί μία σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για αυτό το κομμάτι της ιστορίας, αλλά και τη θέσπιση μίας πολιτιστικής δράσης που θα επιτρέπει τη συνεχή επαφή μας με τις ιστορικές αφετηρίες μας. Παραλλήλως, στους σκοπούς της δράσης περιλαμβάνεται και η δημιουργία πιστών αντιγράφων του περίφημου «Χρονικού της Λίνδου», ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της Ρόδου αλλά και οι επισκέπτες, να έχουν εικόνα των σπουδαίων ευρημάτων τα οποία, παρά το ό,τι ανήκουν στο νησί μας, εκτίθενται στη Δανία.
Η Αναγραφή της Λίνδου είναι δύο τμήματα επιγραφών που ανακαλύφθηκαν στη Λίνδο το 1904 από Δανούς κι αναφέρονται η πρώτη στο χρονικό των αναθημάτων του ναού της Λινδίας Αθηνάς και η δεύτερη τον κατάλογο των ονομάτων των ιερέων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο χωρικός αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Νίκος Καραμαρίτης και ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος, οι οποίοι έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν το σπουδαίο αυτό εγχείρημα, απέστειλαν επιστολή προς Μουσείο Τέχνης της Κοπεγχάγης, προτείνοντας ουσιαστικά συνεργασία με το Δήμο της Ρόδου για την ανάδειξη των σημαντικών ευρημάτων και την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό όχι μόνο του νησιού αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για θησαυρούς που δεν είναι ευρέως γνωστοί στη χώρα μας.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αναλυτικά, στην επιστολή την οποία παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική», αναφέρονται τα εξής:
“ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αγαπητέ κύριε/α
με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η Δημοτική μας Αρχή με την συνδρομή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την συμμετοχή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κου Σπύρου Συρόπουλου, έχουμε ξεκινήσει μία σειρά δράσεων με σκοπό την εκπαίδευση του κοινού και τη συνειδητοποίησή του σε θέματα τοπικής ιστορίας και πολιτισμού.
Έχουμε ήδη παρουσιάσει στο Ροδιακό κοινό μία σειρά διαλέξεων που αφορούν στην ιστορία των ανασκαφών στη Λίνδο και την ιστορία του νησιού από τη μυθολογική παράδοση μέχρι το ιστορικά καταγεγραμμένο παρελθόν και ο καθηγητής κ. Συρόπουλος έχει ήδη ξεκινήσει τη μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου της Carolyn Higbie, The Lindian Chronicle and the Greek creation of their past (To Χρονικό της Λίνδου και η Ελληνική Κατασκευή του Παρελθόντος τους, εκδόσεις Oxford University Press, 2003).
Ένα μέρος αυτών των διαλέξεων ήταν αφιερωμένο σε αυτό που αποκαλείται «χρονικό της Λίνδου» – το αντικείμενο που βρέθηκε από ανασκαφές των Christian Blickengerg και Karl Kinch στις αρχές του 20ου αιώνα και τώρα εκτίθεται στο μουσείο σας. Ευγνώμονες που το πολύτιμο εύρημα φυλάσσεται τόσο καλά και επιτρέπει στους ερευνητές μία ματιά στην πολιτική και πολιτισμική ταυτότητα της ιστορίας της Ρόδου, θα επιθυμούσαμε:
α) να αιτηθούμε μία συνάντηση μαζί σας στο Μουσείο της Κοπεγχάγης, σε χρόνο που θα κριθεί ασφαλές το ταξίδι (λόγω του Covid 19), ώστε να δούμε το εύρημα και να συζητήσουμε μαζί σας διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να το κάνουμε ακόμη πιο προσιτό και γνωστό στο ροδιακό και ελληνικό κοινό.
Β) να σας προσκαλέσουμε στη Ρόδο, όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε τη φιλοξενία στη Λίνδο και ενδεχομένως να δώσετε μία δημόσια διάλεξη κάτω από την Ακρόπολη και μπροστά από το αρχαίο θέατρο (όπως ήδη κάναμε πριν από μερικές εβδομάδες) με θέμα τον ρόλο των μουσείων στη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων και πληροφορίες σχετικά με το «Χρονικό της Λίνδου» και τα ευρήματα από την περιοχή γύρω από τη Λίνδο.
Όπως θα σας δείξουμε, διαθέτουμε έναν μεγάλο αριθμό αδημοσίευτων φωτογραφιών από τις ανασκαφές με τον Christian Sørensen Blinkenberg και τον Karl Frederick Kinch, τις οποίες θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας και ενδεχομένως με τους συγγενείς τους.
Σε αναμονή της απάντησής σας
N. Kαραμαρίτης
Χωρικός Αντιδήμαρχος
Σ. Συρόπουλος
Καθηγητής Αρχαίας
Ελληνικής Γραμματείας
Πανεπιστημίου Αιγαίου”.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-ημερίδα με θέμα «Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών της Λίνδου περιόδου 1902-1914».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου υπό την εποπτεία του χωρικού αντιδημάρχου Λινδίων Νότιας Ρόδου κ. Νίκου Καραμαρίτη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στην πλατεία του Αγίου Στεφάνου, στο Αρχαίο Θέατρο της Λίνδου με ομιλητές την αρχαιολόγο κ. Ελένη Τσακανίκα, τον καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Τμ. Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μανόλη Στεφανάκη και τον καθηγητή αρχαίας ελληνικής γραμματείας Τμ. Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρο Συρόπουλο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση όλα τα προβλεπόμενα πρωτοκόλλα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, παρουσιάστηκαν σπουδαίες πτυχές για το «Χρονικό της Λίνδου», εντυπωσιάζοντας όχι μόνο τους παρευρισκόμενους αλλά και όσους έλαβαν γνώση το εγχείρημα της δημοτικής αρχής Ρόδου.