Ολοκληρωμένη πρόταση για την προβολή της Ρόδου ως πράσινου προορισμού στα πρότυπα της συμφωνίας που συνήφθη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την «ευλογίες» του πρωθυπουργού, με την εταιρεία «κολοσσό» TUI σχηματίζει η δημοτική αρχή του Δήμου Ρόδου έχοντας αναθέσει στην εταιρεία «Dingo» την εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Οι δράσεις προσαρμογής και προβολής της Ρόδου ως πράσινου προορισμού, εντάσσονται στις γενικότερες κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικές διαχείρισης προορισμού περί βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης όπως αυτές έχουν καθοριστεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
Οι αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης αναφέρονται στις περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές πτυχές της τουριστικής ανάπτυξης ενός προορισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ τους, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του προορισμού.
Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές και πρακτικές διαχείρισης, μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις μορφές τουρισμού και σε όλους τους τύπους προορισμών.
Ενδεικτικά, ο βιώσιμος τουρισμός για τη Ρόδο εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, τη βέλτιστη διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων και τη διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα σέβεται και διαφυλάσσει τη ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδοσιακές αξίες του τόπου, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τη διαπολιτισμική αποδοχή και ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα.
Ακόμα, ο βιώσιμος τουρισμός επιδιώκει μέσω μακροπρόθεσμων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, τα σταθερά οφέλη των ενδιαφερόμενων μερών με τρόπο δίκαιο, τόσο στο επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης όσο και στο επίπεδο της βελτίωσης του τρόπου ζωής των μόνιμων κατοίκων, εξασφαλίζοντας παράλληλα την εργασία και τις κοινωνικές παροχές στους κατοίκους της περιοχής.
Τέλος, ο βιώσιμος τουρισμός συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός υψηλού επιπέδου τουριστικής εμπειρίας για τους επισκέπτες του νησιού, προωθώντας παράλληλα την κουλτούρα βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης προς τους ίδιους τους τουριστικούς επισκέπτες.
Οι πρακτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν υπόθεση όλων των εμπλεκόμενων μερών του τουριστικού προορισμού (stakeholders), μέσα από τη συμβολή και ενίσχυση στην εφαρμογή του πολιτικού σχεδιασμού βιωσιμότητας του προορισμού παράλληλα με την υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ρόδου καλείται να λάβει μια σειρά από δράσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται σε σχετική υπό εξέλιξη μελέτη, για την προσαρμογή και την προβολή του ως ένας «πράσινος προορισμός», σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις των διεθνών οργανισμών και φορέων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά συμπεριλαμβάνονται:
-Αξιολόγηση υποδομών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον και μελέτη αντικτύπου για την κλιματική αλλαγή.
Το πρώτο στάδιο προσαρμογής αφορά στην αξιολόγηση των υφιστάμενων υποδομών και πρακτικών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον, ενώ προτείνεται και διεξαγωγή μελέτης αντικτύπου για την κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικά, σύμφωνα με αναφορές της Climate Central προκύπτει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα από την αύξηση της παγκόσμιας θαλάσσιας στάθμης η οποία θα επηρεάσει νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος.
-Πιστοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Green Destination Foundation
To πρόγραμμα Green Destination αφορά στην αξιολόγηση της απόδοσης της βιωσιμότητας προορισμών. Μέσω της συμμετοχής, μπορεί να επιτευχθεί παγκόσμια αναγνώριση σε περίπτωση που υπάρχουν επαρκή επίπεδα βιωσιμότητας και αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα πιστοποίησης με διεθνή αναγνώριση. Για τον σκοπό αυτό καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προβλεπόμενων ενεργειών, μεταξύ των οποίων η κατάρτιση έκθεσης αειφορίας, αξιολόγηση δεικτών βιωσιμότητας και ανεξάρτητη αξιολόγηση από τον Οργανισμό.
-Συμμετοχή στο European Green Deal
Η κλιματική αλλαγή, ως παγκόσμια επιστημονική παραδοχή, αποτελεί μια υπαρξιακή κρίση για την ανθρωπότητα και απειλεί τη ζωή στον πλανήτη, όπως την ξέραμε. Την ανάγκη αυτή αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το 2019 δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, γνωστή και ως European Green Deal, με σκοπό να γίνει η πρώτη ήπειρος με ξεκάθαρο στόχο και σαφές πλάνο για την επίτευξη της “κλιματικής ουδετερότητας”.
Το αποτέλεσμα της υιοθέτησης δράσεων ένταξης της Ρόδου στο πρόγραμμα «Local Green Deal» θα είναι τέτοιο που θα αναδεικνύει το νησί και ενισχύει την τοπική οικονομια, την αγροτική της παραγωγή, ενώ σταδιακά αντικαθιστά επιβλαβείς πρακτικές με άλλες βιωσιμότερες. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα προσωποποιημένο σχέδιο “πράσινης συμφωνίας”, βασισμένο στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της Ρόδου. Σημαντικά είναι και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ανάλογα κάθε φορά τις προδιαγραφές του κάθε έργου, αλλά και η υποστήριξη των πόλεων που εντάσσονται στο Local Green Deal, ώστε ταυτόχρονα να επιδιώκουν εξωτερικές χρηματοδοτήσεις από διάφορους θεσμούς. Η συμμετοχή στο Local Green Deal οργανώνεται σε δύο στάδια, το πρώτο εκ των οποίων είναι η δημιουργία της δυναμικής (“building momentum”) και το δεύτερο η ανάπτυξή της (“scaling up”).
Το εκπονούμενο σχέδιο δράσης, όπως ενδεικτικά περιγράφηκε, στοχεύει στην προβολή της Ρόδου ως πράσινου προορισμού και κατ’ επέκταση του προσανατολισμού της στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ώστε ο προορισμός να συμμορφώνεται με τις διεθνείς καλές πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Οι δράσεις της Ρόδου για τη μετατροπή της σε βιώσιμο προορισμό στοχεύει, όχι μόνο στην ανάπτυξη της διεθνούς τουριστικής εικόνας του νησιού, αλλά πρωτίστως στη βελτίωση του επιπέδου της ζωής των κατοίκων του.
https://www.dimokratiki.gr/27-01-2022/meleti-toy-dimoy-rodoy-gia-tin-provoli-toy-nisioy-os-prasinoy-proorismoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.