Ρεπορτάζ

Νέα σημαντική διάκριση της Ροδίτισσας Μ. Παπανικολάου

Μια ακόμα σημαντική διάκριση κατέκτησε η Ροδίτισσα επιστήμονας Μαρία Παπανικολάου, η οποία εξελέγη μέλος της Προγραμματικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου των Αρχείων (ICA International Council on Archives), συνεχίζοντας τη λαμπρή πορεία της στο εξωτερικό.
Το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων (International Council of Archives – ICA) είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, που ιδρύθηκε στις 9 Ιουνίου του 1948, με σκοπό την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας αρχειακού υλικού και των διαχειριστών τους. Η οργάνωση είναι ανοιχτή σε όλους τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, τις επαγγελματικές ομάδες και τους ιδιώτες και αποστολή της είναι η προώθηση, διατήρηση, ανάπτυξη και ορθή χρήση των αρχείων του κόσμου.
Η Προγραμματική Επιτροπή, (PCOM) είναι αρμόδια για το επαγγελματικό και τεχνικό πρόγραμμα του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων· συντονίζει τις δραστηριότητες των περιφερειακών κλάδων, των επαγγελματικών τμημάτων και των ομάδων εμπειρογνωμόνων· και το επαγγελματικό περιεχόμενο των διεθνών συνεδρίων και συνεδρίων της ICA.
Η PCOM χρηματοδοτεί έργα διαχείρισης αρχείων και αρχείων που υποστηρίζουν το επαγγελματικό πρόγραμμα, τους στρατηγικούς στόχους και το επιχειρηματικό σχέδιο του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων. Δημιουργεί επίσης ομάδες εμπειρογνωμόνων στους κύριους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας, παρέχει τους όρους εντολής τους και παρακολουθεί την πρόοδό τους.
Η εκλογή της κ. Μαρίας Παπανικολάου, είναι πάρα πολύ σημαντική διότι εκλέχθηκε σε μια θέση που πρώτη φορά δημιουργήθηκε μέσα στην Προγραμματική Επιτροπή του ICA, και είναι ο ρόλος του Συνδέσμου με το Πρόγραμμα των Νέων Επαγγελματιών Αρχειονόμων.
«Τιμή μου που θα συνεργαστώ με κορυφαίους επαγγελματίες αρχειονόμους από όλο τον κόσμο, υποχρέωση και ευθύνη να αντεπεξέλθω στην νέα αυτή αποστολή βοηθώντας τους νέους ανθρώπους που τώρα ξεκινάνε την καριέρα τους», δήλωσε η κ. Μαρία Παπανικολάου.
Ηδη έχει μια λαμπρή πορεία στο εξωτερικό ως αρχειονόμος, σε διεθνείς οργανισμούς και κράτη, συμβάλοντας στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας που θα μείνει στο διηνεκές.
Η επιστήμονας Μαρία Παπανικολάου, είναι η πρώτη Ελληνίδα που επελέγη το 2019 από το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων μαζί με άλλες πέντε γυναίκες από όλο τον κόσμο προκειμένου να εργαστούν για τον οργανισμό, ως ηγετικά πρότυπα νέων επαγγελματιών στην αρχειονομία παγκοσμίως. Επίσης με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων συμμετείχε στην παγκόσμια καμπάνια για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας όπως επίσης και στην μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια για την Διεθνή Εβδομάδα Αρχείων τον Ιούνιο του 2022.
Σήμερα, βρίσκεται στη Χαϊδελβέργη όπου και διευθύνει ως αρχειονόμος την υπηρεσία αρχείων, ιστορικών, σύγχρονων και ενεργών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Μοριακή Βιολογία (EMBL). Είναι ο πρώτος επιστημονικός οργανισμός στην Ευρώπη για τη μοριακή βιολογία και μάλιστα εκεί εργάζονται μερικοί από τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως που έχουν τιμηθεί με βραβεία Νόμπελ.
Το 2016 έκανε το μεταπτυχιακό της στην Ολλανδία, και παράλληλα την ταξινόμηση του υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Ρόδο για την οποία την είχε χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα Erasmus. Την ίδια περίοδο συμμετείχε και ως ιστορικός σύμβουλος για την έκθεση «Η Μακρά πορεία προς την Ενσωμάτωση», σε συνεργασία με το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Δωδεκάνησο. Αμέσως μετά ακολούθησε πρακτική άσκηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Στη συνέχεια πήγε στον Διεθνή Οργανισμό για την απαγόρευση των Χημικών Οπλών, επίσης στη Χάγη, που έγινε ευρέως γνωστός την περίοδο του πολέμου στη Συρία. Μετά συνέχισε στη Europol, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών. Εκεί συνέδραμε στη δημιουργία των πρώτων εργαλείων για τη διαχείριση των ιστορικών τους αρχείων και βοήθησε στη διαμόρφωση της πρώτης αρχειακής συλλογής και σε μια πρώτη καταγραφή της ιστορίας της Europol.
Το Κάιρο ωστόσο ήταν το πρώτο επίσημο επαγγελματικό βήμα της κ. Μ. Παπανικολάου στον κόσμο της αρχειονομίας. Ξεκίνησε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2017 και τελείωσε από τη Europol στις 29 Αυγούστου 2018. Κατόπιν βρέθηκε στο Κάιρο όπου ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε αρχικά απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία στην Ιταλία και είχε επιλεγεί για την τελική συνέντευξη για μια θέση διάρκειας δύο ετών. Είχε επίσης και μια άλλη πρόταση για πρακτική άσκηση στα ιστορικά αρχεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αλλά τελικά επέλεξε το Κάιρο.
Στην Αίγυπτο ανέλαβε επικεφαλής των ενεργών και σύγχρονων αρχείων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου και ταυτόχρονα βοηθός του διευθυντή -αρχειονόμου των ιστορικών αρχείων του πανεπιστημίου. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στο Κάιρο όπου έμεινε τέσσερα χρόνια.
Από το Κάιρο βρέθηκε στη Χαϊδελβέργη, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • MELINA SELALMA- ZOUROUDI    28.01.2023 11:53

    συγχαρητήρια στην λαμπρή επιστήμονα της Ρόδου, κ. Μαρία Παπανικολάου που δικαίως με την ατελείωτη αφοσίωση της στην επιστήμη της κερδίζει τίτλους τιμής και εις ανώτερα

Σχολιασμός άρθρου