«Κρύος ιδρώτας» έχει περιλούσει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, οι οποίοι καλούνται εν τω μέσω του χειμώνα να πληρώσουν υψηλά χρηματικά ποσά ως ασφάλιστρα για τα οχήματα που εκμεταλλεύονται.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, όσα οχήματα διαθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας και διαπιστωθεί στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων ότι αυτά είναι ανασφάλιστα, τότε θα επιβληθούν στους ιδιοκτήτες τους, οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις.
Τον τελευταίο μήνα οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και πράκτορες της Ρόδου δέχονται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από όλους εκείνους τους επιχειρηματίες του κλάδου μίσθωσης οχημάτων, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες. Οι επιχειρηματίες, αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα, όμως ακόμα κι εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν, τελικώς δεν βάζουν το χέρι στη τσέπη θεωρώντας πως το μέτρο είναι άδικο.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, φαίνεται να είναι προς το παρόν καθησυχαστική.
Το μέτρο εξαγγέλθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχουν γίνει διασταυρώσεις στοιχείων για τα οχήματα. Οι λόγοι που δεν έγινε αυτή η πράξη δεν αφορούν σε υπαναχώρηση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά σε αντικειμενικές δυσκολίες.
Προς το παρόν, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών ασφαλιστικών συμβούλων της Ρόδου, ούτε και στους επόμενους δύο μήνες πρόκειται να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στην υφιστάμενη κατάσταση.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δηλώθηκε προς τη «δημοκρατική», «ακόμα κι αν τελικώς ένας επαγγελματίας του χώρου μίσθωσης οχημάτων γίνει δέκτης προστίμου ή άλλης ποινής λόγω ανασφάλιστων οχημάτων (για τη διάρκεια του χειμώνα), υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης η οποία και θα ανακόψει την επιβληθείσα ποινή».
Συνεπώς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες, δεν θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς και η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου πρόκειται να γίνει σε περίπου 40 ημέρες.
Σημειώνεται ότι όλα αυτά αφορούν μόνο τον περασμένο χειμώνα. Εάν τελικώς το μέτρο της διασταύρωσης στοιχείων (για τα ανασφάλιστα οχήματα) τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες, τότε θα γεννηθεί εκ νέου το πρόβλημα για τους επαγγελματίες εκείνους που έχουν στην κατοχή τους μερικές δεκάδες οχήματα και παραμένουν αδρανή στη διάρκεια του χειμώνα.
Όλα μετρητά στις ασφαλίσεις
Πιο σοβαρό πρόβλημα για την ασφαλιστική αγορά είναι το μέτρο που ψηφίσθηκε πριν από τρεις εβδομάδες και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου και αφορά στον τρόπο πληρωμής των ασφαλίστρων των οχημάτων. Σύμφωνα με την απόφαση, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα έχει περιθώριο ανανέωσης μόνο επτά ημέρες.
Εάν μέσα σε αυτή την εβδομάδα δεν γίνει η καταβολή των ασφαλίστρων, τότε αυτομάτως το συμβόλαιο ακυρώνεται.
Στην πράξη το μέτρο αυτό έρχεται για να θέσει τέρμα στην πολιτική που επί χρόνια εφάρμοζαν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, παρέχοντας χρονικό περιθώριο ανανέωσης ασφάλισης ακόμα και 40 ημερών από τη λήξη του συμβολαίου.
Εχει εκτιμηθεί πως το μέτρο αυτό θα επηρεάσει εξίσου όλα τα ασφαλιστικά γραφεία, μικρά ή μεγάλα. Οι ιδιοκτήτες των γραφείων αυτών θα βρεθούν πολλές φορές στη θέση να πρέπει να πληρώσουν ασφάλιστρα από τη τσέπη τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, τουλάχιστον εκείνων με τους οποίους διατηρούν πολυετή συνεργασία.
Με εκτίμηση που εκφράσθηκε προς τη «δημοκρατική», τονίσθηκε ότι «το μέτρο αυτό στη βάση του είναι σωστό, ωστόσο θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία ή ακόμα και τέσσερα εξάμηνα προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά και οι Ροδίτες, όπως και όλοι οι Ελληνες να αντιληφθούν ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος θα πρέπει να ανανεώνεται αμέσως με τη λήξη του».