Δεν έχει τέλος η αδικία που εξακολουθεί να υπάρχει σε βάρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία έμεινε ξανά (μαζί με τη Στερεά Ελλάδα), εκτός ενός μεγάλου προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρηματιών που θα ήθελαν να προσλάβουν ανέργους με επιδότηση μισθού 18 ευρώ την ημέρα.
Το πρόγραμμα ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα και η υπογραφή των τριών υπουργών (Ανταγωνιστικότητας, Εργασίας, Οικονομικών) βρίσκεται κάτω από το κείμενο της ντροπιαστικής αυτής απόφασης. Το πιο τραγικό είναι πως η «δημοκρατική» είχε προαναγγείλει, πως επίκειται η ψήφιση του συγκεκριμένου προγράμματος και προετοίμαζαν το Νότιο Αιγαίο να είναι ξανά εκτός των επιλέξιμων περιοχών. Πάρα ταύτα ουδείς κινητοποιήθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση των τριών υπουργών υπεγράφη επισήμως στις 17 Φεβρουαρίου και προβλέπει την ενίσχυση των επιχειρήσεων με 18 ευρώ ημερησίως (450 ευρώ το μήνα) για χρονικό διάστημα τριών ετών. Ως μόνες προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα είναι οι προσληφθέντες να έχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να είναι άνω των 30 ετών.
Υπό τις προϋποθέσεις αυτές είναι αρκετοί οι επιχειρηματίες στη Ρόδο και γενικότερα στο Νότιο Αιγαίο που θα ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η Περιφέρειά μας έχει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συγκέντρωσης επιχειρήσεων, θα έπρεπε ένα τέτοιο πρόγραμμα να θέτει τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες σε πρώτη προτεραιότητα.
Κι όμως, η απόφαση των τριών υπουργών κάνει ξεκάθαρη αναφορά περί μη αποδοχής αιτήσεων από το Νότιο Αιγαίο. Το επίμαχο απόσπασμα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει ως ακολούθως:
«Η αναλογούσα Εθνική Συμμετοχή, καθώς και η αντίστοιχη κοινοτική συνδρομή της πράξης, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2493. Οι σχετικές εισροές των πόρων του Ε.Κ.Τ. θα αποτελέσουν έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα εκταμιεύονται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται έντεκα (11) Περιφέρειες της χώρας (δηλαδή το σύνολο εκτός του Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας).
Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής: Άξονας Προτεραιότητας 7, στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος. Άξονας Προτεραιότητας 8, στις τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Η μέγιστη συνολική δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 54.000.000 ευρώ (ΚΑΕ 2493)….».
Δικαιολογίες από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες ως προς αυτή την αδικία θα υπάρξουν πολλές, ενδεχομένως να κάνουν και διαμαρτυρίες. Οι ίδιοι, ωστόσο, επί χρόνια τονίζουν πως «η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος» και φαίνεται ότι και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για την περιοχή που εκπροσωπούν. Η απόφαση αυτή είναι οριστική και δεν ανατρέπεται, όπως δεν πρόκειται να ανατραπούν τόσες άλλες αποφάσεις που αφορούσαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα και προγράμματα ανάπτυξης.
Είναι γεγονός, που δεν διαψεύδεται, ότι επί περίπου 10 χρόνια το Νότιο Αιγαίο παραμένει εκτός όλων αυτών των προγραμμάτων εξαιτίας μιας εκτίμησης, που έγινε σε περίοδο που ίσχυαν εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες. Υπενθυμίζεται πως ακόμα και η ίδια η οικονομική εκτίμηση απηχούσε τότε μόνο τις οικονομικές συνθήκες της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου και της Σαντορίνης και «εξαιτίας της ανάπτυξης και της δουλειάς των ντόπιων επιχειρηματιών» έμειναν εκτός προγραμμάτων και όλα τα υπόλοιπα μικρότερα νησιά των δύο νομών.