«Είναι μεγάλη ευκαιρία για τη Ρόδο να διεκδικήσει τον τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021». Θα γίνει αφορμή να αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα».
Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου χθες, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιώαννου με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Πολιτισμού.
Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν εκτός από τον κ. Χατζηιώαννου, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αηβάζης.
Οπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού η ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Ξυδάκη. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αδελφός της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, κ. Σπύρος Μερκούρης που είναι πρόεδρος του δικτύου πόλεων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.
Από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού αναλύθηκαν στοιχεία που περιέχονται στην σχετική προκήρυξη.
Εκπρόσωποι του Δήμου Φιλιππούπολης (Βουλγαρία) που θα φιλοξενήσει το θεσμό το 2019, παρουσίασαν στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι πόλεις, που θα διεκδικήσουν τον τίτλο.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού υπογράμμισε πως στο πλαίσιο των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί η τελική επιλογή δεν θα γίνει μεταξύ δύο πόλεων αλλά περισσοτέρων.
«Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων πόλεων θα πρέπει να καταθέσουν τους σχετικούς φακέλους μέχρι τις 23 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα κληθούν να συμπληρώσουν τις προτάσεις τους αν διαπιστωθούν κενά. Στο τέλος του 2016 θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την πόλη που θα κερδίσει τον τίτλο», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου και τόνισε πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού οι υποψήφιες πόλεις θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν brand κάτι που θα τους αποδώσει οφέλη μακροπρόθεσμα.
«Η διαδικασία δίνει σε εμάς τη δυνατότητα πολιτικής συναίνεσης. Ο τίτλος είναι για το 2021 και ουσιαστικά δεν αφορά μόνο την παρούσα δημοτική αρχή αλλά θα ωφελήσει τον τόπο. Παρουσιάζεται μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη Ρόδο. Η προσπάθεια θα γίνει όχημα για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της πόλης. Κυρίως όμως παρέχεται η δυνατότητα να επενδύσουμε στο μέλλον. Θα δημιουργηθεί master plan για τον τόπο. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι επιχειρηματίες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόσθεσε πως σε άλλες πόλεις οι επιχειρηματίες αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα του εγχειρήματος και ενεπλάκησαν ενεργά.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού τόνισε ακόμα πως τώρα απαιτείται η συγκρότηση ενός οργανισμού που θα διεκδικήσει τον τίτλο.
«Αυτός ο οργανισμός θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα απαρτίζεται από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τη Ρόδο που έχει τα όπλα για να διεκδικήσει τον τίτλο», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τον τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» διεκδικούν αρκετές πόλεις της Ελλάδας
«Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους Δήμους Πειραιά, Ελευσίνας, Σύρου, Ιωαννίνων, Βόλου, Τρίπολης, Καλαμάτας. Μπορεί να υπάρξουν και άλλοι διεκδικητές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει την ιδέα που θα παρουσιαστεί. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν η καινοτομία, η έρευνα και η συμμετοχή της κοινωνίας. Η κεντρική ιδέα που παρουσιάστηκε από το Δήμο Φιλιππούπολης έχει να κάνει με την ομαλή συμβίωση του πληθυσμού με τους τσιγγάνους. Σε αυτή τη διαδικασία απαιτείται συναίνεση», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου.
«Το κόστος για το Δήμο Φιλιππούπολης δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Εμείς καλούμαστε να κάνουμε περικοπές στα οικονομικά. Είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία και άλλες πόλεις με λιγότερα χρήματα, χωρίς υποδομές και καλά ξενοδοχεία, να διεκδικούν τον τίτλο. Πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας και να μην χάσουμε την ευκαιρία», τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού.