Ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά του Δήμου

Στο μικροσκόπιο τέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου. Αφορμή αποτέλεσε η ανάγκη για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να καλυφθούν οι απώλειες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ .

Στην εισήγηση του ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γίνουν περικοπές στις δαπάνες ώστε να επιβιώσει ο δήμος. Τόνισε χαρακτηριστικά πως μόλις υπάρξουν ξανά έσοδα θα αναπληρωθούν οι πόροι που τώρα …κουρεύονται. Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που ξεκίνησε η ΠΕΔ για την επαναφορά του ΔΗΦΟΔΩ αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου.

” Η δημοτική αρχή δεν αναζητά τρόπους για να επιβάλλει νέα φορολογία ούτε να αντικαταστήσει τα δέκα εκατομμύρια απωλεσθέντα ετήσια έσοδα του ΔΗΦΟΔΩ. Πολύ περισσότερο δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τους οικονομικά αδύναμους με νέα τέλη ή φόρους. Ομως έχει την υποχρέωση να ανταπροσαρμόσει ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες που θα πρέπει να προσφέρει στις επιχειρήσεις τα ξενοδοχεία και γενικά σε αυτούς που ωφελούνται τα μέγιστα από τις υπηρεσίες του Δήμου”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

” Η συζήτηση δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση . Είναι μείζον θέμα η κατάργηση του δημοτικού φόρου. Επρεπε να παρθούν ισοδύναμα μέτρα που να έχουν θεσμικό χαρακτήρα. Είναι αλήθεια πως ήταν σημαντικά τα έσοδα από το δημοτικό φόρο. Θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της Ρόδου. Δεν έγινε αυτό όμως . Είναι τεχνική η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού”, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης.

“Η εισήγηση μου αφορούσε το σκέλος των δαπανών. Υπάρχει κοστολογημένη πρόταση για τα ταμεία του Δήμου. Θα σας καλούσαμε να μας κάνετε προτάσεις και να έρθουμε στο δημοτικό συμβούλιο για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες, του. Δεν θα επιβληθεί κανένα νέο τέλος και φόρος. Μίλησα για αναπροσαρμογή ανταποδοτικών τελών σε υπηρεσίες που εμφανίζονται ελλειμματικές. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους πολίτες. Από τις περικοπές φαίνεται ο εξορθολογισμός των δαπανών. Δεν αγγίζουμε τις προνοιακές δομές.Μιλάμε μόνο για τον ΔΟΠ”, δήλωσε στη δευτερολογία του ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε πως ακόμη και με λιγότερα χρήματα οι οργανισμοί λειτούργησαν.

” Ο δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει πόρους.Κακώς ξεκίνησε η συζήτηση για την επαναφορά του Δημοτικού Φόρου. Η όποια συζήτηση για τα οικονομικά πρέπει να περιλαμβάνει διάλογο και συναίνεση. Πρέπει να υπάρξει εισροή εισόδων δηλαδή νέα αναθεώρηση για την Πρόνοια και τον ΠΡΟΤΟΥΡ . Διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα. Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν προϋπολογισμοί τους οποίους θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μείζονος κ. Στράτος Καρίκης.

Στη δευτερολογία του ο κ., Στράτος Καρίκης επανέλαβε πως δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις στα χωριά .

“Ο Δήμος είναι πολύ πίσω. Πρέπει να διασφαλιστούν οι πόροι του Δήμου. Η αξία του ΔΗΦΟΔΩ υποθηκεύτηκε διαχρονικά μέσα από τους δήμου. Δεν μπορούμε να λέμε πως είχε αναπτυξιακή δράση ο φόρος.Να ξεκινήσει από αυριο συζήτηση και με τους φορείς για να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πόρο. Υπάρχει το κλίμα. Δεν συγχωρείτε ένας μεγάλος δήμος να δείχνει φτωχός. Θεωρούμε κομβικό το σημείο. Τηρώντας μια σωστή στάση δεν μπορώ να πω ότι δεν έπρεπε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες. Να δούμε πως μπορούν να αυξηθούν οι κωδικοί’, τόνισε ο κ. Καρίκης.

” Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα κοπούν πόροι από την Πρόνοια την Παιδεία και τον τουρισμό που είναι ο κλάδος που δίνει δύναμη στην τοπική οικονομία. Είναι σε λάθος κατεύθυνση οι περικοπές από τους συγκεκριμένους τομείς. Πριν την αναμόρφωση θα έπρεπε να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για να καταθέσουν προτάσεις οι παρατάξεις. Η κατάργηση του δημοτικού φόρου ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Επίσης οι περικοπές θα πρέπει να αναπληρωθούν”, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χ Χατζηευθυμίου.

“Να μην περιμένετε προτάσεις από εμάς.Αν προσκληθούμε θα είμαστε παρόντες για να πούμε τις απόψεις μας. Θα περιμένω να μας καλέσετε για να δούμε πως μπορεί να εισφέρει ο καθένας για την ανόρθωση των οικονομικών του Δήμου. Υπάρχει πρόταση από εμάς για την αντιμετώπιση των οικονομικών

προβλημάτων που μπορεί να δώσει διαχρονικά λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Πάντα οι δήμαρχοι άλλων περιοχών ζητούσαν να έχουν και αυτοί ΔΗΦΟΔΩ. Πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ρόδος. Τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως και οι άλλοι ΟΤΑ δηλαδή χωρίς το Δημοτικό Φόρο. Πρέπει πέρα της μεταφοράς πόρων . Να συζητήσουμε την πληρωμή της μισθοδοσίας του Δήμου από το κράτος και ας τα κρατήσουν από τους ΚΑΠ. Πρέπει να γίνει προσπάθεια ακόμη και με γραφεία από τις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν δράσεις και έργα”, δήλωσε στη δευτερολογία του ο κ. Χατζηευθυμίου.

“Ερχόμαστε με υστέρηση και αφού ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό να πούμε πως θα αυξήσουμε τους συντελεστές καθαριότητας. Αν ψηφιστεί θα αφορά το επόμενο έτος. Πως το κάνουμε αυτό. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία. Οτι και να αυξήσουμε εμείς οι μη έχοντες να δώσουν δεν θα δώσουν. Η υστέρηση εσόδων θα ενταθούν. Ο δήμος μπορεί να οδεύσει σε επιτήρηση. Δεν αποτρέπεται το θέμα με τις λογιστικές εγγραφές. Διεκδίκηση δεν σημαίνει μια απλή συζήτηση και μια διαβούλευση με τους αρμόδιους υπουργούς. Απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και αντίδρασης. Ας αρκεστούμε σε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Για τα σχέδια που περιγράψατε θα κάνουμε υπομονή και θα περιμένουμε να έρθουν για συζήτηση. θεωρώ αδύνατο για μας να ψηφίσουμε την εισήγηση”, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.

” Η πραγματικότητα είναι δεδομένη και σκληρή. Δεν είναι τεχνικό το θέμα. Αποτελεί πολιτικό αποτέλεσμα. Κάποιοι μίλησαν για την ανάγκη κατάθεσης προτάσεων. Από τη δική μας πλευρά στο βαθμό που είναι χρήσιμο να καταθέσουμε προτάσεις για συγκεκριμένα θέματα”, δήλωσε στη δευτερολογία του ο κ. Γιώργος Υψηλάντης και πρόσθεσε πως προέχει να γίνει συζήτηση εφ΄όλης της ύλης γιατί η οικονομική ευρωστία του Δήμου αφορά τους πάντες.

“Εμείς έχουμε μεγάλες διαφωνίες αλλά θα είμαστε σε όλες τις συσκέψεις. Βλέπουμε από διαφορετική πολιτική γωνία τα πράγματα. Συζητάμε για ένα ζήτημα πολιτικό και διαχρονικό. Δεν θα μπούμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Υπάρχει ένα κομμάτι της ΤΑ που φέρει ευθύνες που μας έφερε να συζητάμε σήμερα. Οτι έγινε είναι αποτέλεσμα όσων έγιναν. Αν δεν υπήρχε ο ΔΗΦΟΔΩ θα το είχαμε κλείσει το μαγαζί. Οι πρώην ΟΤΑ έκαναν πλάτες στις πολιτικές

που εφαρμόσθηκαν για την αυτοδιοίκηση. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό που πάει να γίνει. Είναι ζήτημα μόνο του δημοτικού συμβουλίου; Οχι. εμείς συζητάμε και ενημερώνουμε τον κόσμο. Θα είμαστε μπροστάρηδες σε αυτό που έρχεται”, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Τάκης Πότσος.

“Χρειάζεται πολιτική σύγκρουση . Θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα με τη μείωση των πόρων. Οι δρόμοι ανάπτυξης μιας κοινωνίας είναι δύο. Είναι εποικοδομητικό να μιλάμε για τους τομείς από τους οποίους θα κόψουμε τα λιγότερα. Η διεκδίκηση του δήμου πρέπει να είναι διαφορετική. Ποιος θα κάνει την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας;¨”αναρωτήθηκε στη δευτερολογία του ο κ. Τάκης Πότσος.

Υπέρ της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού τάχθηκε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Σάββας Διακοσταματίου.

” Ελπίζομαι που όλοι αναφέρονται στο δημοτικό φόρο. Οσοι διαχειρίστηκαν το έσοδο θα πρέπει να ντρέπονται. Για ποιό λόγο να ψάχνουμε για τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Οταν έχουμε ανείσπρακτα 75 εκατομμύρια τι ψάχνουμε; Οι 200 υπόχρεοι οφείλουν αρκετά χρήματα. Κάποιοι κάνουν πλάτες . Να καθίσουμε όλοι μαζί να τα βάλουμε κάτω και μπορούμε να βρούμε τους κωδικούς που μπορούν να δώσουν λύση”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να μειωθούν δαπάνες από την πρόνοια τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Να καθίσεις όμως μετά και να ακούσεις τα στοιχεία που θα παρουσιάσω. Μη λές νούμερα”, απάντησε ο κ. Περδίκης.

“Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τους επιχειρηματίες για τα ανταποδοτικά τέλη. Ερχόμαστε να τιμωρήσουμε ξανά τους επιχειρηματίες γιατί θα πρέπει να τα πάρουμε από κάπου. Μια επιχείρηση πρώτα μειώνει τα έξοδα και μετά να αυξάνει τα έσοδα της”, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Τοκούζης.

” Να πάμε σε μια συμφωνία εδώ μέσα. Είναι ώρα να στήσουμε το δήμο στέρεο και ισχυρά. Οι υπηρεσίες να δουν τι μπορεί να μαζευτεί. Αξιοποίηση της περιουσίας. Ηταν ταμπού . Τώρα δεν θα πρέπει να είναι πια. Μην ακούσω κουβέντες περί ξεπουλήματος. Να κάνουμε σοβαρή κουβέντα και να προχωρήσουμε. Προετοιμασία για προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

” Οσα αναφέρθηκαν έχουν γίνει. Κτίζουμε σε γερά θεμέλια με σύγχρονες δομές

μηχανογράφησης. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και παραγωγικό δήμο. Οι δομές και οι δημοτικές κοινότητες επικοινωνούν μεταξύ τους ηλεκτρονικά. Ακόμη και οι προμήθειες θα γίνονται καλύτερα. Προχωρήσαμε στη μηχανογράφηση του τροχαίου υλικού”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μ Σταυρής.

” Θα προσεγγίσω μόνο το θέμα της ΔΕΥΑΡ αποδεσμευμένος από όποια συναισθήματα.Να καθησυχάσω τους συναδέλφους. Η ΔΕΥΑΡ είναι ΝΠΙΔ που δεν χρηματοδοτείται από το δήμο και το κράτος. Μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να απογαλακτιστεί και να αποδεσμευθεί από το Δήμο. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται ο δήμος το κόστος της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων και των δανείων που είχε μπει ως εγγυητής. Τα 2.360.000 δεν θα επιβαρύνουν την επιχείρηση ιδιαίτερα. Οι δράσεις που έχουμε στόχο θα αντικαταστήσουν και την επόμενη διαχειριστική περίοδο”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου