Ειδήσεις

Η «εθνική» ρητορική και το «Τάμα»

Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξελέγη με «αντισυστημικό» πρόσημο και πολεμική ρητορική, μοιάζει ελκυστικό παράδειγμα για ένα τμήμα του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αλλωστε, πολλά «γαλάζια» στελέχη, όλων των τάσεων, αναγνωρίζουν ότι στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας –πυροδοτούμενο και από τις πολιτικές του μνημονίου– υπάρχει ένα ισχυρό κομμάτι πολιτών που ελκύεται από μία πιο «εθνική» ρητορική. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι «έλληνας Τραμπ» δεν υπάρχει.

Κινήσεις και κομματικοί σχηματισμοί στα «δεξιά» της Ν.Δ. (από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και την Εθνική Ενότητα που ίδρυσε με τον Τ. Μπαλτάκο και βρίσκεται σε… ύπνωση μέχρι τη Νέα Δεξιά του Φ. Κρανιδιώτη) κινούνται στα ρηχά ενώ, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν να αντιμετωπίσουν την, αντίστοιχης ρητορικής, φρασεολογία κινήσεων από την… Αριστερά! Απομένει μόνον η ακραία παραφθορά αυτής της προσέγγισης μέσω της αποκρουστικής μορφής της οργάνωσης του Νικ. Μιχαλολιάκου.
Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξελέγη με σαφές μετριοπαθές εκσυγχρονιστικό πρόσημο, να συσπειρώσει τα ευρύτερα δυνατά στρώματα της κοινωνίας, αλλά και να συγκρατήσει τις τάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι. Ειδικά όταν σε αυτή την πολιτική εξίσωση προστίθεται και η αγωνία των βουλευτών να γίνουν αρεστοί σε ένα υπολογίσιμο ακροατήριο.

Στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας δεν παραγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης μιας δεξιάς – λαϊκής πτέρυγας, ως προϋπόθεση για την προσέλκυση ευρύτερων ακροατηρίων. Κάτι που οδηγεί στο πρόσωπο του κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τη διάθεσή του να εμφανιστεί ως ο εκφραστής της. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, με την πληθωρική δημόσια παρουσία, είναι αυτός που, συχνά, δίνει τον τόνο της «γαλάζιας» αντιπολίτευσης, απολαμβάνοντας και τη στήριξη της υπόλοιπης ηγετικής ομάδας. Δεν έχουν λείψει, βεβαίως, οι περιπτώσεις που άμεσες ή έμμεσες τοποθετήσεις του προκαλούν εσωτερική ένταση, την ίδια στιγμή που πολιτικά στελέχη με βαρύ αποτύπωμα υποστηρίζουν ότι ο «γαλάζιος» αντιπολιτευτικός λόγος δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα πρόσωπο, ή επισημαίνουν, με το βλέμμα και στο μέλλον, τη συνεχή ενίσχυση της οργανωτικής επιρροής του.

Προφανώς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να ομιλεί τη γλώσσα του κ. Γεωργιάδη, πολλώ δε μάλλον να υπηρετήσει μία «α λα Τραμπ» ατζέντα. Θα ήταν κόντρα ρόλος που θα ακύρωνε το πολιτικό του στίγμα. Ο κ. Μητσοτάκης ομιλεί για έναν «νέο πατριωτισμό» και ενισχύει το στίγμα του με μεγαλύτερης πρακτικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών θέματα, όπως αυτό της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Η συζήτηση που προκάλεσε στην Ωρα του Πρωθυπουργού ήταν μόνον η αρχή, καθώς αναμένονται πρωτοβουλίες για συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας που έχουν καταστεί κέντρα παραβατικότητας, όπως ενδεικτικά το Μουσείο.

Η κοσμική προσέγγιση Μητσοτάκη είναι δεδομένη και στα κοινωνικά θέματα, ενδεικτική προς τούτο και η ψήφος του στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτονοήτως, οι προ εβδομάδων απόψεις του κ. Γερ. Γιακουμάτου περί της ομοφυλοφιλίας ως μεταδιδόμενης νόσου, προκάλεσαν ένταση και την απαίτηση της ηγεσίας προς τον βουλευτή να ανακαλέσει.

Αντιστοίχως, η επιλογή των 16 «γαλάζιων» βουλευτών απ’ όλη την Ελλάδα να συνυπογράψουν με τους Ν. Νικολόπουλο και Δημ. Καμμένο ερώτηση σχετικά με το… φαραωνικό «Τάμα του Εθνους» προκάλεσε την οργή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και την εκ των υστέρων απόσυρση των υπογραφών. Αντίστοιχη ερώτηση είχε καταθέσει, το 2013, και η Χρυσή Αυγή, το ζήτημα βρίσκεται λόγω και της προηγούμενης εμπλοκής της χούντας των συνταγματαρχών στα όρια του γραφικού και, πάντως, απέχει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών αλλά, αλήθεια, ποιος δεν θέλει τη στήριξη ή τη συμπάθεια του χριστεπώνυμου πλήθους; Αλλωστε, ακόμη και ο κατά δήλωσή του άθεος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ασπάζεται δημοσίως τον σταυρό.

Εν μέσω αυτών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική προετοιμασία της Ν.Δ. και είναι χαρακτηριστικό ότι σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του γραμματέα του κόμματος Λευτ. Αυγενάκη και του υπόλοιπου επιτελείου, με αποκλειστικό αντικείμενο τις… κάλπες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πειραιώς έχει ζητήσει ήδη από τις νομαρχιακές του κόμματος να της υποδείξουν χώρους προκειμένου να στεγαστούν τα προεκλογικά κέντρα, ενώ εντατική είναι και η προεργασία σε τεχνικά, πλην όμως κρίσιμης σημασίας, ζητήματα όπως οι εκλογικοί αντιπρόσωποι και η επαφή με τους ετεροδημότες.

Σε προχωρημένο σημείο είναι και η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, με το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη να μη θέλει να επιβεβαιώσει επισήμως τις πολλές πληροφορίες και να διαμηνύει ότι όσο περισσότερο σπεύδουν κάποιοι να προεξοφλήσουν την υποψηφιότητά τους τόσο, τελικά, απομακρύνονται από αυτήν.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου