Χωρίς τη συμμετοχή των παρατάξεων της μειοψηφίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, για τον Απολογισμό Πεπραγμένων Δήμου Ρόδου 2016 – 2017 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Το παρών έδωσαν τα μέλη της πλειοψηφίας του δ.σ., οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων του νησιού, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ κ. Αγαπητός Ξάνθης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Δ/σου κ. Ιωάννης Γλυνός, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μανώλης Γλυνός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Πουσσαίος, ενώ από την μειοψηφία ήταν παρόντες μόνον ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης και η κα Αικατερίνη Μπιλιά.
Στην εισήγησή του, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος επικεντρώθηκε στην διαδικασία λέγοντας, πως είναι πολύ σημαντική για το δ.σ., όπως και η ψήφιση του προϋπολογισμού:
«Προβλέπεται μια διαδικασία κατά τον ‘Καλλικράτη’ μέσα από την οποία, περισσότερο θέλω να επικοινωνήσω προς τους πολίτες μας για να τους ενημερώσω. Βλέπω ήσσονος σημασίας το αν θα πάρουμε την έγκριση του Απολογισμού από το σύνολο του δ.σ. το οποίο προήλθε από κάποιες νόμιμες εκλογικές διαδικασίες, άρα ο Απολογισμός καλύπτει και την δική μας απόφαση. Στο 18μηνο είχαμε κάνει μια ειδική απολογιστική συνεδρίαση στο Δημοτικό Θέατρο ακολουθώντας το τυπικό. Φέτος, είπα να σταχυολογήσω ορισμένα κομμάτια ώστε να περιορίσω την εισήγησή μου αν και ξέρω ότι θα αδικήσω τους συνεργάτες μου, επειδή δεν ήθελα να κουράσω διαβάζοντας ένα κείμενο 170 σελίδων. Πολιτικά και κοινωνικά, στοχεύουμε σε έναν άλλο απολογισμό: αυτόν που δίνουμε καθημερινά σε κάθε συμπολίτη μας. Θέλουμε να έχουμε την έγκριση των συμπολιτών μας», όπως τόνισε.
«Σκληρή» κριτική κατά
της αντιπολίτευσης
Ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για την απουσία των παρατάξεων της μειοψηφίας και χρησιμοποιώντας «σκληρή» γλώσσα, είπε τα εξής:
«Αγαπητοί συμπολίτες, με θλίβει αυτή την στιγμή το ό,τι στα έδρανα της μειοψηφίας πλην λαμπρών φωτεινών εξαιρέσεων, οι συνάδελφοι απαξίωσαν ή δεν έχουν την δύναμη να βρίσκονται εδώ. Ο κανονισμός προβλέπει ότι εισηγείται ο δήμαρχος και μετά τοποθετούνται οι επικεφαλής των παρατάξεων, μετά οι φιλοξενούμενοι και μετά οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Το λέω με λύπη μου. Η Δημοκρατία έχει αξίες, έχει κανόνες λειτουργίας με βάση τους θεσμούς. Είναι το κατ‘ εξοχήν πρώτο συλλογικό όργανο του νησιού.
Η εκλογή των εδώ μελών του δ.σ. ερμηνεύει την βούληση του λαού και αναθέτει ρόλους (στην πλειοψηφία και στην μειοψηφία). Είναι θέμα υπευθυνότητας και αυτοσυνειδησίας. Είναι χρέος και υποχρέωση, με βάση τον όρκο που όλοι οι αιρετοί δώσαμε πριν την έναρξη της θητείας μας να τηρούμε το Σύνταγμα, τους νόμους και να υπηρετούμε τον πολίτη.
Λυπάμαι, λυπάμαι πραγματικά για την κατάντια της μειοψηφίας πλην των λαμπρών φωτεινών εξαιρέσεων που βρίσκονται εδώ. Δεν αξίζει να σχολιάζω περισσότερο.
Τι να περιμένει κανείς από επικεφαλής και μέλη παρατάξεων οι οποίοι απαξίωσαν στις 24 Αυγούστου 2014 την πανηγυρική ορκωμοσία του νέου δ.σ. από τον Μητροπολίτη Ρόδου, παρουσία όλων των αρχών και χιλιάδων συμπολιτών μας, να ορκιστούν και να υπηρετήσουν τον τόπο. Κι αφού βγήκε μια απόφαση στις 13 Σεπτεμβρίου, λάθρα, εν κρυπτώ και παραβύστω, ήρθαν εδώ με έναν παπά και ορκίστηκαν. Εάν αυτοί οι συνάδελφοι θέλουν να λένε ότι υπηρετούν τον τόπο, ας τους κρίνει η κοινωνία!».
Ο Απολογισμός
Ο δήμαρχος Ρόδου, καθ’ όλη την διάρκεια του Απολογισμού (που κράτησε περίπου δυόμιση ώρες) υπεραμύνθηκε του έργου της Δημοτικής Αρχής ενώ δεν παρέλειψε να κάνει συνεχείς αναφορές στα μειωμένα έσοδα που έχει ο Δήμος Ρόδου από την εποχή ανάληψής του, και υπογράμμισε πως όποιος αναλαμβάνει θεσμικές θέσεις, προσπαθεί να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί. «Είναι δύσκολο να αποτυπώσει κάποιος τις 10.000 ώρες δουλειάς που έγινε. Σήμερα, είναι μέρα απολογισμού και μέρα αναστοχασμού -έχω δίπλα μου και την ομιλία μου από το 2015- ώστε να μπορούμε να κάνουμε και την αυτοκριτική μας» ανέφερε.
Ο κ. Χατζηδιάκος, είπε πως αυτή η Δημοτική Αρχή έβαλε «τον πήχη ψηλά» επικαλούμενος την οικονομική κρίση, τα μνημονιακά μέτρα και πολλά ακόμη εμπόδια: «Η κυβέρνηση των Αθηνών είναι πολύ μακριά –πιο κοντά μας είναι οι Βρυξέλλες από ό,τι η Αθήνα» είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που επέφερε τεράστια ζημιά τόσο στην επιχειρηματικότητα του νησιού όσο και στον ίδιο τον Δήμο Ρόδου, που έχει ούτως ή άλλως μειωμένα έσοδα: «Ο Δήμος εισπράττει κάθε μήνα 1.018.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ενώ η μισθοδοσία είναι 2.800.000 ευρώ».
Αναφέρθηκε επίσης στο Νόμο 4412 που δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου του 2016 που άλλαξε τον διαγωνισμό για τα δημόσια έργα επιφέροντας πολύ μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια διαδικασίας προώθησης των έργων του Δήμου Ρόδου σε όλα τα επίπεδα, μικρά και μεγάλα έργα.
«Καλά τα έργα, καλά τα τσιμέντα, καλά τα σχολεία, καλός ο τουρισμός, αλλά πάνω απ’ όλα ο παράγοντας ‘άνθρωπος’. Ο στόχος του Δήμου Ρόδου είναι ανθρωποκεντρικός. Πάνω απ’ όλα η κοινωνία.
Εμείς, δουλεύουμε. Δουλεύουμε ασταμάτητα. Μπορώ να ερμηνεύω την καλημέρα του πολίτη. Βλέπουμε τον πολίτη στα μάτια και δεν κρυβόμαστε. Γιατί είμαστε ξεκάθαροι. Ό,τι γίνεται είναι μέσα από διάφανες διαδικασίες. Προχωράμε αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του πολίτη. Προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις. Προσβλέπουμε στην Ρόδο του αύριο αλλά και την Ρόδο του σήμερα. εμείς θα συνεχίσουμε. Δεχόμαστε τις κριτικές, γιατί μάς κάνουν καλύτερους».
https://www.dimokratiki.gr/27-02-2018/egine-o-apologismos-pepragmenon-tis-dimotikis-archis-rodou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.