Ειδήσεις

Αρχές Απριλίου η απόφαση Τσίπρα για εθνικές εκλογές Μάιο ή Οκτώβριο

Σπριντ για να μειώσει τη μεγάλη διαφορά που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ τρέχει το Μαξίμου, καθώς έχουν απομείνει λιγότερες από 90 μέρες από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, οι οποίες εφόσον δεν συνδυαστούν με εθνικές εκλογές θα αποκτήσουν τον χαρακτήρα της μητέρας των μαχών. Αν συνδυαστούν και με τις εθνικές, τότε γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα.

Δύσκολα θα επανακτήσει δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ αν συντριβεί σε τρεις κάλπες. Γι’ αυτό και ρίχνει όλα τα όπλα του στην προεκλογική αρένα: παροχές, συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, δικαστικές εξελίξεις στην Υγείαμε τον χορό των δικογραφιών που φτάνουν στη Βουλή για άρση της ασυλίας να ανοίγει με τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά για υπόθεση που αφορά σε υπερτιμολογημένες αρθροσκοπήσεις τις οποίες συνταγογραφούσε ο ίδιος ως γιατρός. Ακολουθούν για τρία ακόμη πολιτικά πρόσωπα αναφέρουν οι πληροφορίες.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός αποκλειστικό προνόμιο του οποίου αποτελεί η προκήρυξη των εκλογών, δεν έχει αποφασίσει για το χρόνο των εθνικών εκλογών -αν θα γίνουν τον Μάιο ή τον Οκτώβριο. Ακολουθεί την τακτική του βλέποντας και κάνοντας. Έχει το πολύ 40 ημέρες μπροστά του να αποφασίσει αν θα τις κάνει άμεσα. Θα δει τις δημοσκοπήσεις στις αρχές Απριλίου και θα κάνει τον σχεδιασμό του. Μέχρι τότε παίζει τα ρέστα του.

Οι παροχές

Η συνάντηση του Αλέκου Φλαμπουράρη με τους τραπεζίτες σήμερα ώστε να συμπεριληφθούν οι υποδείξεις των δανειστών στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για να έρθει στη βουλή και να ψηφιστεί ίσως και την επόμενη εβδομάδα, εντάσσεται στο κλίμα του κατεπείγοντος για την αλλαγή του κλίματος. Ο στόχος είναι η εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει χωρίς καθυστερήσεις για να ευεργετηθούν πριν τις εκλογές, τουλάχιστον οι εύκολες περιπτώσεις δανειοληπτών. Το ποιοι θα εξαιρεθούν θα φανεί μετά τις εκλογές. Έρχεται η ρύθμιση για την επιδότηση του ενοικίου και άλλες παροχές.

Εντονο άρωμα εκλογών είχε και η μεταμεσονύχτια σύσκεψη την Τρίτη στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου, ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Μαντάς, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και άλλοι. Ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να φέρει ψήφους.

Το Σκοπιανό

Μεγάλο αγκάθι παραμένει το Σκοπιανό για την κυβέρνηση. Οι εκδηλώσεις που γίνονται με ομιλητές υποργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βόρεια Ελλάδα για την παρουσίαση των θετικών, κατά την κυβέρνηση, σημείων της Συμφωνίας, ακόμη και όταν δεν συνοδεύονται από αποδοκιμασίες συγκεντρώνουν κάποιες δεκάδες άτομα, τοπικά στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν γίνονται ανοιχτές συζητήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσακαλώτος στη Δράμα (αποδοκιμάστηκε) συγκέντρωσε γύρω στα 100 άτομα όταν τοπικοί βουλευτές μικρών κομμάτων στην κοπή πίτας που κάνουν μαζεύουν πολύ περισσότερους πολίτες.

Κόλαφος είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της ALCO για το OΡEN. Στο ερώτημα «τώρα που ισχύει η Συμφωνία των Πρεσπών εσείς πώς θα αποκαλείτε τη γειτονική μας χώρα;» ποσοστό 59% απαντά «Σκόπια», ενώ ποσοστό 7% απαντά «πΓΔΜ» γυρνώντας την πλάτη στη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Μόνο ένα ποσοστό 27% δηλώνει ότι την αποκαλεί «Βόρεια Μακεδονία».
Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει πολύ, λίγο ή καθόλου την ψήφο των πολιτών στις εκλογές;» το 67% αναφέρει «πολύ», το 23% «λίγο» και μόνο ένα 6% απαντάει «καθόλου».

Το Σκοπιανό θα κυριαρχήσει στην προεκλογική ατζέντα γιατί αποδεικνύεται ότι είναι νωρίς για να το ξεχάσουν ειδικά οι Βορειοελλαδίτες.

Όσον αφορά στην θετική ατζέντα της κυβέρνησης με τις παροχές, ούτε αυτή φαίνεται να αποδίδει τα προσδοκόμενα. Ενα 35% απαντά ότι θα επηρεάσει την ψήφο «πολύ», ενώ ποσοστό 35% αναφέρει «λίγο».

«Τυχοδιωκτισμός»

Μετ’ εμποδίων προχωρά και το προσκλητήριο Τσίπρα για το προοδευτικό μέτωπο με στόχο τον διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ και την προσέλκυση ψηφοφόρων. Αντιδρούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μεταγραφές πολιτικών στελεχών που μέχρι πρότινος μιλούσαν άσχημα για την κυβέρνηση και το κόμμα και παραπέμπουν σε «τυχοδιωκτισμό» σύμφωνα με την κριτική που ακούστηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου