Ψυχραιμία και όχι ακραίους περιορισμούς στα ταξίδια προτείνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) προς τις κυβερνήσεις λόγω της υπερβολικής ανησυχίας που προκαλεί ο Κορωνοϊός, την ίδια στογμή που σε κοινή δήλωσή τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζουν ότι υπερβολικές παρεμβάσεις και απαγορεύσεις σε ταξίδια και μετακινήσεις, πέραν όσων είναι απαραίτητες, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.
Πιο αναλυτικά, στην κοινή δήλωση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ο ΠΟΤ και ο ΠΟΥ συνεργάζονται στενά και με άλλους εταίρους για να βοηθήσουν τα κράτη να διασφαλίσουν την εφαρμογή μέτρων υγείας με τρόπους που να ελαχιστοποιούν την περιττή παρέμβαση στη διεθνή κίνηση και το εμπόριο. Η ανταπόκριση του Τουρισμού πρέπει να μετρηθεί και να είναι συνεπής, ανάλογη με την απειλή για την υγεία και με βάση την εκτίμηση των κινδύνων σε τοπικό επίπεδο, με κάθε μέρος της τουριστικής αλυσίδας, τους δημόσιους φορείς, τις ιδιωτικές εταιρείες και τους τουρίστες, σε απόλυτη συμφωνία με τις οδηγίες και τις συστάσεις του ΠΟΥ».
Το WTTC
Η Gloria Guevara, Πρόεδρος και CEO του WTTC, αναφέρει πως το κλείσιμο των συνόρων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα. Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε ύστερα από την καραντίνα στο ξενοδοχείο H10 Costa Adeje Palace.
Έχοντας εμπειρία ως Υπουργός Τουρισμού με την έξαρση του ιού H1Ν1 στο Μεξικό, δηλώνει πως τα ακραία μέτρα είναι αναποτελεσματικά και χρειάζονται λύσεις που βασίζονται στα δεδομένα με στόχο να μην πληγεί η πλειοψηφία των ατόμων και των επιχειρήσεων που βασίζονται στον τουριστικό κλάδο.
Το WTCC αναφέρει πως σε 33 χώρες, δηλαδή το 16% του συνόλου όλο του κόσμου, έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού. Σε ανακοίνωσή του, το Συνέδριο δηλώνει: «Το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών έχει αναρρώσει. Ο Κορωνοϊός έχει χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με τον ιό SARS και τον MERS»
Οι τουρίστες έχουν αρχίσει να φαίνονται ανήσυχοι στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τον ιό ανεξάρτητα από τους προορισμούς που πρόκειται να ταξιδέψουν. Η ανησυχία έχει να κάνει με τον εγκλωβισμό σε καραντίνες (όπως έχει ήδη συμβεί σε κρουαζιερόπλοια και ξενοδοχεία) και η αδυναμία τους να επιστρέψουν, καθώς και το γεγονός να μην μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους σε πόλεις που έχουν ερημώσει.
Οι τουρίστες που έχουν κάνει κρατήσεις σε κρουαζιέρες φοβούνται μήπως εγκλωβιστούν στις καμπίνες τους, όπως συνέβη με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες σημειώνουν μείωση στις κρατήσεις για προορισμούς στην Ασία.
Ο Σύνδεσμος tour Operators της Βρετανίας, ABTA, συνιστά στους τουρίστες να ενημερώνονται από το Foreign and Commonwealth Office.