Ρεπορτάζ

«Τσιμπημένες» θα είναι εφέτος οι τιμές των αμνοεριφίων!

«Επί ποδός» βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για τις εορτές του Πάσχα, όσον αφορά στις σφαγές αμνοεριφίων στην περιοχή μας, ενώ ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, ήδη από την Τσικνοπέμπτη και ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΝΑι κ. Ηλίας Οικονομίδης, φέτος υπολογίζεται πως θα οδηγηθούν προς σφαγή περίπου 16.000 αμνοερίφια στην περιοχή της Δωδεκανήσου.
«Τα σφαγεία στην Ρόδο θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ υπολογίζεται πως θα λειτουργήσουν τα σφαγεία και στα άλλα νησιά. Ήδη ξεκίνησαν να μεταφέρονται ζωντανά ζώα από την Κάσο προς την Κρήτη, ενώ θα ξεκινήσουν και μεταφορές από νησιά προς την Ρόδο, όπως η Κάσος, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Αστυπάλαια, η Κώς, η Νίσυρος και η Σύμη».
Οι σφαγές θα ξεκινήσουν κανονικά δύο εβδομάδες πριν την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
Σημειώνεται πως φέτος η ντόπια παραγωγή σε αμνοερίφια αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2019 ενώ θα είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με το 2018 -που ήταν μια πολύ καλή χρονιά σε βροχοπτώσεις, ενώ πέρσι, τέτοια εποχή, το φαινόμενο της λειψυδρίας επηρέασε την αναπαραγωγή των ζώων.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, εφιστά την προσοχή προς τους καταναλωτές, να μην αγοράζουν σφάγια που δεν έχουν σφραγίδες καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που κάποιοι είτε κτηνοτρόφοι είτε ιδιώτες, προχωρούν σε σφαγές ζώων χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα και χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου, που είναι φυσικά απαραίτητη.
«Αυτού του είδους τα σφάγια που διατίθενται από ιδιώτες είναι επικίνδυνα για την υγεία και δεν πρέπει να καταναλώνονται» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.
Επιπροσθέτως, μόνον για τις εορτές του Πάσχα, αναμένεται να διατεθούν και πάρα πολλά αβγά από τις τοπικές πτηνοτροφικές μονάδες. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής σε καθημερινή βάση (αλλά μόνον γι αυτό το χρονικό διάστημα των εορτών) παράγονται πάνω από 200.000 αβγά –από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ενώ μικρή αύξηση σημείωσε η παραγωγή από την Κω.
«Ενώ υπάρχει επάρκεια σε αβγά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ορνιθοειδή. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και ειδικά το καλοκαίρι είναι αδύνατο να καλυφθεί από την τοπική παραγωγή» είπε ο κ. Οικονομίδης.

‘ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΕΣ’
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Αυτό όμως, που πρέπει να περιμένουμε φέτος κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα, θα είναι οι ‘τσιμπημένες’ τιμές.
«Οι τιμές, θα είναι λίγο αυξημένες λόγω της έλλειψης χοιρινών στην αγορά οπότε, θα συμπαρασύρει και τις τιμές στα αμνοερίφια. Δηλαδή, το 2019 οι τιμές (χονδρικής) ήταν από 4,7ευρώ – 6,7 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος υπολογίζουμε (προσεγγιστικά) ότι θα είναι αυξημένη έως και 0,50 ευρώ. Λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανώλης στα χοιρινά, αυξήθηκε ήδη η τιμή. Συνεπώς, θα συμπαρασύρει και τις τιμές στα άλλα κρέατα» λέει ο κ. Οικονομίδης.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο Σφαγείο της Ρόδου μέχρι και το 2019, εσφάγησαν κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα και αρκετά αδέσποτα αμνοερίφια τα οποία μοιράστηκαν σε Κοινωφελή ιδρύματα και άπορες οικογένειες με την συνεργασία του Δήμου Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου