Να μην γίνει κατηγορία εις βάρος του διευθυντή του Κτηματολογίου Ρόδου για τις πράξεις της απάτης και της υπεξαγωγής εγγράφων από υπάλληλο που του είναι προσιτά και του τα εμπιστεύτηκαν λόγω της υπηρεσίας, εκ της οποίας σκόπευε να προσπορίσει σε άλλους αθέμιτο όφελος και να βλάψει το Ελληνικό Δημόσιο, όπου η συνολική βλάβη υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, με την επιβαρυντική περίσταση της επί μακρόν χρόνο τέλεσης και της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, αποφάσισε με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου κάνοντας δεκτή σχετική εισαγγελική εισήγηση.
Ο διευθυντής του Κτηματολογίου, όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχει δικαιωθεί και σε πειθαρχικό επίπεδο.
Κατηγορήθηκε ειδικότερα για το ό,τι στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2002 έως τον Απρίλιο του 2008 δεν διεκπεραίωσε αιτήσεις εγγραφής υποθηκών σε ακίνητα οφειλετών στο Κτηματολόγιο που είχε λάβει από ΔΟΥ της χώρας.
Φέρεται ειδικότερα ότι δεν πρωτοκόλλησε τα έγγραφα αυτά και δεν τα διαβίβασε για την έκδοση σχετικών αποφάσεων στον εκάστοτε Πρόεδρο Υπηρεσίας, που ασκούσε καθήκοντα Κτηματολογικού Δικαστή, προκειμένου να διαταχθούν εν συνεχεία οι σχετικές εγγραφές.
Πιο συγκεκριμένα φέρεται να μην προέβη στις δέουσες ενέργειες για την εγγραφή υποθηκών σε δύο ακίνητα στ’ Αφάντου, οφειλέτη του Ελληνικού Δημοσίου, για κατάσχεση 14 αγροτεμαχίων στην Τήλο, για κατάσχεση δύο κατοικιών Ροδίτη, για εγγραφή υποθήκης σε ποσοστό ιδιοκτησίας ακινήτου ενός Ροδίτη και για κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας ξενοδοχειακής εταιρείας.
Επιπλέον διότι δεν απέστειλε αρμοδίως προς καταχώρηση στο κτηματολογικό γραφείο Πάτμου, έγγραφο, που προφανώς του απεστάλη εκ παραδρομής, της Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας για οφειλέτη το δημοσίου στο ακριτικό νησί.
Στο γραφείο του δημοσίου υπαλλήλου βρέθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες έγγραφο της ως άνω ΔΟΥ, που είχε συνταχθεί τον Φεβρουάριο του 2015, με το οποίο εζητείτο να εγγραφεί υποθήκη σε ακίνητο της Πάτμου εμβαδού 1.00 τ.μ. περίπου, του οφειλέτη για ποσό ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.
Από την δικαστική έρευνα προέκυψε ωστόσο ότι ο κατηγορούμενος ως διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου, διορισθείς από το έτος 2002, στα καθήκοντα τού οποίου μεταξύ άλλων ανάγονταν και η αλληλογραφία με έτερες υπηρεσίες, η έκδοση πιστοποιητικών, η εκτέλεση χρεών υποθηκοφύλακα, καθώς και η διαβίβαση στον εκάστοτε προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου, ήτοι στον Πρόεδρο Πρωτοδικών Ρόδου ή εντεταλμένο παρ’ αυτού Δικαστή των αιτήσεων εγγραφής πράξεων στο κτηματολογικό βιβλίο, ο οποίος στη συνέχεια διέταζε την εγγραφή ή μη αυτών στο ως άνω βιβλίο.
Από το γεγονός, ωστόσο, ότι διατήρησε στο γραφείο του τα ανωτέρω έγγραφα και σε ό,τι αφορά τα έγγραφα από τις κατά τόπους αρμόδιες Δ.Ο.Υ, οι οποίες ζητούσαν διευκρινίσεις σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση συγκεκριμένων οφειλετών και από τη μη απάντηση και μόνο των αιτημάτων αυτών, δεν προέκυψε βέβαιη οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου.
Περαιτέρω, εκ του γεγονότος ότι πληθώρα εγγράφων βρέθηκε σε σφραγισμένο φάκελο, συνεπώς, ίδιος ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε το περιεχόμενο των φακέλων, προκύπτει ότι δεν επιδίωκε προσωπικό όφελος ή ζημία του Δημοσίου ο κατηγορούμενος, τούτο θα ήταν αντίθετο με την κοινή λογική, η οποία απαιτεί ο κατηγορούμενος να γνωρίζει ακριβώς ποια ενέργεια παραλείπει, προκειμένου να προκαλέσει ζημία.
Επιπλέον, αν επιθυμούσε πραγματικά να εξαφανίσει τα παραπάνω έγγραφα, θα τα είχε μεταφέρει σε σημείο μη προσιτό και δεν θα τα άφηνε εντός του γραφείου του, όπου γνώριζε ότι θα μπορούσαν να ανευρεθούν σε περίπτωση ελέγχου, όπερ και συνέβη.
Από τα ανωτέρω προέκυψε σύμφωνα και με το Δικαστικό Συμβούλιο με βεβαιότητα ότι τα όσα του αποδίδονται αποτελούν αποτέλεσμα αμελούς συμπεριφοράς και όχι δόλιας.
Ο ίδιος εξεταζόμενος έχει καταθέσει μεταξύ άλλων ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Κράτους, λόγω της αδυναμίας τους να δεσμεύσουν ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου στην περιοχή της Ρόδου, όπου ισχύει το Κτηματολογικό σύστημα από την εποχή της Ιταλοκρατίας, χωρίς να υπάρχουν ενημερωμένα ονομαστικά ευρετήρια, προκάλεσαν την ποινική του καταδίωξη, όχι μόνο για να «δικαιολογήσουν» την αδυναμία επέμβασής τους και την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου αλλά για να καταργήσουν το υφιστάμενο Κτηματολογικό καθεστώς της Ρόδου, εντάσσοντας και τη Ρόδο στο πρόχειρο και με πολλές αδυναμίες «Εθνικό Κτηματολόγιο»!!
Ως συνήγοροι υπεράσπισής του παρίσταντο οι δικηγόροι κ.κ. Βασίλης Καβουριού, Κώστας Σαρής και Μανώλης Κουτσούκος.
https://www.dimokratiki.gr/27-02-2021/apallagi-toy-dieythynti-toy-ktimatologioy-rodoy-apo-varytates-katigories/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.