Αυστηρότερα κριτήρια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή η συνταγματικότητα των διατάξεων
Στην υιοθέτηση αυστηρότερων ποιοτικών όρων για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ προχώρησε το υπουργείο Παιδείας πριν αρχίσει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ενδεικτικά αύξησε το ποσοστό των διδασκόντων στα μη κρατικά ΑΕΙ που πρέπει να κατέχουν διδακτορικό τίτλο. Ωστόσο τα θέματα της συνταγματικότητας των διατάξεων για τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ και του εποπτικού ελέγχου επ’ αυτών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή.
Οι αντιδρώντες υποστηρίζουν ότι η νομική φόρμα που επέλεξε η κυβέρνηση για να θεσμοθετήσει τα μη κρατικά ΑΕΙ προσκρούει στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Ηδη, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εισέρχονται στην έβδομη εβδομάδα με πάνω από 200 τμήματα ΑΕΙ να τελούν υπό κατάληψη.
Ειδικότερα, σήμερα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Η ηγεσία του υπουργείου τονίζει ότι τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΕΘΑΑΕ, ως Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που αποτελεί «τον ενδεδειγμένο συγκερασμό των συνταγματικών διατάξεων με το ενωσιακό δίκαιο». Ετσι, δεν χρειάζεται η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, που δεν επιτρέπει τη θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ.
Στο «αντίπαλο» στρατόπεδο, υπάρχουν συνταγματολόγοι που ξιφουλκούν κατά των συναδέλφων τους που υποστηρίζουν τη συνταγματικότητα των διατάξεων. Αλλά υπάρχουν και πανεπιστημιακοί και φοιτητές που αντιδρούν στην πολιτική φιλοσοφία για το ν/σ. Χαρακτηριστικά, η εκτελεστική γραμματεία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «επιμένει στην ανάγκη μιας ουσιαστικής διαβούλευσης για τη μετρήσιμη ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, την αναγκαία στελέχωση, την απαραίτητη χρηματοδότηση, τη θεσμική θωράκιση των δημοκρατικών λειτουργιών και του αυτοδιοίκητου, καθώς αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας».
Χθες 11 σύλλογοι διδασκόντων ΑΕΙ (Παντείου, Πατρών, Θεσσαλίας, Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Φιλοσοφικής Αθηνών, ΑΠΘ, Κοινωνικών Επιστημών Κρήτης, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Αιγαίου, Χαροκοπείου και Διεθνούς) κατήγγειλαν «την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση του πανεπιστημίου και το αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τους προηγούμενους νόμους και θα ενταθεί με το τωρινό νομοσχέδιο».
Επίσης, η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε τους συλλόγους να προκηρύξουν απεργία για τις 7 και 8 Μαρτίου, ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, και συμμετοχή σε πανελλαδικό συλλαλητήριο. Σε αυτό βέβαια, τον παλμό θα δώσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι που αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους-καταλήψεις των σχολών μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Πάντως, το υπουργείο Παιδείας πριν ξεκινήσει η συζήτηση του ν/σ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προχώρησε σε αλλαγές. Μεταξύ αυτών:
• Αυξήθηκε το ποσοστό από 80% σε 90% των μελών ΔΕΠ που πρέπει υποχρεωτικά να είναι κάτοχοι διδακτορικού σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας τους και να διαθέτουν τα ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για την κατοχή θέσης διδακτικού προσωπικού αντίστοιχης βαθμίδας.
• Αφαιρέθηκε η διάταξη που προέβλεπε μέχρι 12 ώρες εργασίας/εβδομάδα στους καθηγητές των μη κρατικών ΑΕΙ.