Ειδήσεις

Δημοσιονομικά μέτρα για να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση-Ποια είναι

«Σκληρά» δημοσιονομικά μέτρα καλείται να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση έως τη Δευτέρα στους θεσμούς, ώστε να συνεδριάσει άμεσα το Eurogroup (ίσως και Τρίτη) για να αποδεσμεύσει κεφάλαια προς την Ελλάδα και να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση όλων των υποχρεώσεων της χώρας έως τα τέλη Απριλίου. Αλλωστε, τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν καταστήσει σαφές ότι χωρίς να έχουν πρώτα συμφωνηθεί με τους εταίρους δύο πακέτα παρεμβάσεων (δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών) έως τη Δευτέρα, δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση στη χρηματοδότηση της χώρας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Μέχρι χθες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και της κυβέρνησης δεν είχαν καταλήξει στο ποιος θα είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. Με αυτό το δεδομένο, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς το μέγεθος των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν φέτος, αλλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου παραδέχονται ότι πλέον η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει και κάποια «σκληρά» δημοσιονομικά μέτρα για να διασφαλιστεί η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’ επέκταση να «ξεμπλοκάρει» η χρηματοδότηση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν αυτή τη στιγμή πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 1% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα εφαρμοστούν μέτρα όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ ή τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ κ.λπ. Με αυτό το δεδομένο και για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Πάντως, χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης δήλωσε πως «επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει ότι το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει να διατηρηθεί». Ωστόσο πρόσθεσε -μιλώντας στον ΑΝΤ1- ότι «αν υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό πρέπει να είναι ανοιχτό και αντικείμενο διαλόγου» και πρέπει να γίνουν με μέτρο.

Μεταρρυθμίσεις

Το δεύτερο πακέτο που θα πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς τη Δευτέρα αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου μεταρρυθμιστικών δράσεων, το οποίο θα επιβεβαιώσει τη βούλησή της να προχωρήσει σε τομές που χρειάζονται για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει:

1. Ιδιωτικοποιήσεις. Το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων θεωρείται από πολλούς στο οικονομικό επιτελείο ότι θα πρέπει να προχωρήσει.

2. Φοροδιαφυγή. Η Αθήνα στηρίζει πολλά στην προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο και παράλληλα θα αλλάζουν τη φιλοσοφία των φορολογουμένων γύρω από το θέμα.

3. Γραφειοκρατία. Η μείωση των διαδικασιών και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι ψηλά στην ατζέντα.

Επίσης, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς είναι οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με πρώτες κινήσεις τις ενοποιήσεις ταμείων και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Για όλα αυτά, τον τελικό λόγο θα έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που θα του παρουσιαστούν όλες οι προτάσεις τις επόμενες ημέρες τόσο για τα δημοσιονομικά μέτρα, όσο και για τα διαρθρωτικά. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τη Δευτέρα να ενημερωθούν οι θεσμοί για τις ελληνικές προτάσεις, να δώσουν το «πράσινο φως» και την Τρίτη να συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει την εκταμίευση:

• του 1,9 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων,

• του 1,2 δισ. ευρώ που αιτείται η κυβέρνηση να επιστραφεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF).

Αν και υπάρχουν νομικά κολλήματα, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι στο προχθεσινό Euroworking Group η αντίδραση στην επιστροφή των εν λόγω κεφαλαίων είχε να κάνει κυρίως με το ότι η Ευρωζώνη περιμένει να δει πρώτα τα δύο πακέτα των μέτρων που θα παρουσιάσει η Αθήνα και μετά θα αποφασίσει.

Το καλύτερο σενάριο για την ελληνική πλευρά είναι να εκταμιευθούν και τα δύο παραπάνω κονδύλια και με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση όλων των υποχρεώσεων του Απριλίου και μέρος εκείνων του Μαΐου. Πάντως, μέχρι να εγκριθούν οι ελληνικές προτάσεις, η ΕΚΤ δεν χαλαρώνει τους κανονισμούς της. Μάλιστα, η ΕΚΤ απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια ενόψει των εκδόσεων του Απριλίου.

Πηγή Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου