Ειδήσεις

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Ρόδο η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου

Με κάθε επισημότητα  και λαμπρότητα γιορτάστηκε προχθές στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του νομού, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.  Εορτάσθηκε με λαμπρότητα και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
Το πρωί τελέστηκε δοξολογία  στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ιστορικός κ. Σαράντος Καργάκος που φώτισε άγνωστες πτυχές της ιστορίας  της Δωδεκανήσου και απέδειξε πως οι νησιώτες μετείχαν ενεργά στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο βωμό της πατρίδας και ξεκίνησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Την παρέλαση άνοιξε το λάβαρο της επανάστασης του 1821 που έφερε έφιππος ντυμένος με τη φορεσιά του αγωνιστή.  Το λευκό άτι συνόδευαν δύο εξίσου εντυπωσιακά μαύρα άλογα που  συγκίνησαν τους πολίτες  που είχαν  συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.
Το λάβαρο στήθηκε στην εξέδρα των επισήμων και ξεκίνησε η παρέλαση.
Στη σημασία του αγώνα που δόθηκε το 1821 για να ελευθερωθεί η Ελλάδα από το ζυγό  αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Τιμούμε σήμερα την πιο ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Τότε δόθηκε πλήγμα σε ένα γίγαντα της εποχής. Και σήμερα μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν αγωνιστούμε,  αν αντισταθούμε  σε όσους καταδυναστεύουν τους λαούς», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.
«Στα Δωδεκάνησα τιμήσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου  έχοντας κοντά μας το ιερό λάβαρο της επανάστασης. Η  σημερινή ημέρα μπορεί να συμβάλει για να αναλογιστούμε το κατά πόσο διαχειριζόμαστε την ελευθερία με την ευθύνη που αξίζει» , δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος  Χατζημάρκος και ευχήθηκε «να περάσουν γρήγορα  τα βάσανα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός  λαός».
Στο νόημα της ημέρας αναφέρθηκε ο πολιτευτής της ΝΔ και μέλος της πολιτικής επιτροπής του κόμματος κ. Γιάννης Παππάς.
«Σήμερα είναι ημέρα χαράς που εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα. Είναι ώρα να αφήσουμε το ”εγώ” και να ασχοληθούμε με όλα όσα πρέπει για την πατρίδα. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κρατάμε όσα κέρδισαν οι πρόγονοι μας. Να κρατάμε ψηλά τη σημαία του αγώνα», δήλωσε ο κ.  Γιάννης Παππάς.
«Στις 25 Μαρτίου του 1821 μια χούφτα Έλληνες τα έβαλαν με ένα γίγαντα. Αψήφησαν  το φόβο και έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Η γιορτή πρέπει να εμπνέει τους πάντες. Σήμερα ο κόσμος θέλει ενότητα. Σεβόμενοι τα ιδανικά μας, να προχωρήσουμε μπροστά και να έχουμε ψηλά την Ελλάδα», τόνισε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Χ. Κόκκινος.
«Έρχομαι από μια πόλη γεμάτη ιστορία. Συνόδευσα στη Ρόδο  το ιερό σύμβολο του αγώνα.  Κάτω από το λάβαρο ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους επαναστάτες. Είναι το ιερό μας σύμβολο.  Με συγκίνησαν οι πολίτες που έσπευσαν να το δουν και να το προσκυνήσουν. Αυτό είναι τιμή για τα Καλάβρυτα, που είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από το ζυγό.  Η χώρα μας είναι σε δύσκολη κατάσταση. Με ομόνοια οι επαναστάτες του 1821 τα έβαλαν με τους ισχυρούς. Αντίστοιχα και τώρα πρέπει να αντιπαρατεθούμε  με τους ισχυρούς της παγκοσμιοποίησης», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καλαβρύτων κ. Νίκος Μαγκαφάς.
Στην ανάγκη να είναι ενωμένοι οι Δωδεκανήσιοι για να διεκδικήσουν τα δίκαια τους, αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Ενωμένοι μπορούμε να σπάσουμε την κατάρα της διχόνοιας και να γράψουμε ιστορία. Να ευχαριστήσουμε το δήμο Καλαβρύτων που μας έφερε το σύμβολο της επανάστασης στη Ρόδο. Από τον κ. Καργάκο φωτίστηκαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας. Πρέπει πάντα να  είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της σύγχρονης εποχής. Είναι ανάγκη τώρα όσο ποτέ να μην ξεχνάμε τον αγώνα που έγινε τότε για να είμαστε όλοι εμείς ελεύθεροι», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση όταν παρακολουθώ τις εκδηλώσεις που διεξάγονται στην περιφέρεια για να τιμηθούν οι εθνικές επέτειοι. Το καλύτερο θα ήταν να αρχίσουν να μεθούν οι νέοι μας με  το αθάνατο κρασί του 1821. Ο οικονομικός πόλεμος δεν θα τελειώσει. Τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν να τον αντιμετωπίζουν. Να συνειδητοποιήσουν πως δεν γίνεται οι λαοί να ζουν συνεχώς με δανεικά. Ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο. Αν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας μπορούμε να πάμε και πάλι μπροστά. Δεν θα ήθελα οι τουρίστες να έρχονται μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά  για να λαμβάνουν πιο  ουσιαστικά πράγματα. Η χώρα μας έχει να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη και  όχι μόνο. Η Ελλάδα έχει ζήτηση  στην Ινδία, την Κίνα και τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο κ. Σαράντος Καργάκος.
Το λάβαρο της
επανάστασης του 1821
Να σημειωθεί πως το λάβαρο έφθασε στη Ρόδο στις 24 Μαρτίου. Το λάβαρο συνόδευσε αντιπροσωπεία από το Δήμο Καλαβρύτων και έγινε δεκτό με τιμές από  αγήματα του στρατού  παρουσία του περιφερειάρχη  κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου και πλήθους πολιτών.
Μετά την υποδοχή του από τις τοπικές αρχές μεταφέρθηκε στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού όπου εψάλη εσπερινός.
Στη συνέχεια ο ιστορικός κ. Σαράντος Καργάκος  πραγματοποίησε ομιλία στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΔ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου