Nα αποκατασταθεί η αδικία και να συνεχίσει να λειτουργεί αυτοδύναμα ως διεύθυνση η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ζητούν η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και η ΕΜΔΥΔΑΣ.
Σε συνέντευξη τύπου χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης, συνεπικουρούμενος από τον αντιπρόεδρο κ. Σωτήρη Αριστείδου και τον πρόεδρο της ΕΜΔΥΔΑΣ κ. Φιλήμωνα Φραντζή εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να αλλάξει η διάρθρωση των υπηρεσιών της Δημόσιας Περιουσίας.
Το Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου και η ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου θεωρούν ότι το θέμα υποβάθμισης της Κτηματικής Υπηρεσίας είναι μείζον και δηλώνουν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους.
«Διεκδικούμε το αυτονόητο δηλαδή η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της, ως αυτοτελής οργανική μονάδα στην έδρα του νομού μας, με αποκλειστική ευθύνη για τα θέματα της χωρικής της αρμοδιότητας. Επιπλέον, θεωρούμε επιβεβλημένη την περαιτέρω στελέχωση της υπηρεσίας με διπλωματούχους μηχανικούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος φόρτος εργασιών που είναι στην αρμοδιότητάς της, καθώς και η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών της. Καλούμε όλους τους βουλευτές του νομού μας, όλα τα κόμματα, τους τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, τα Επιμελητήρια του νομού, να συνδράμουν ώστε η λειτουργία της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου να επανέλθει σε επίπεδο Διεύθυνσης», δήλωσε ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
Όπως εξήγησε ο κ. Γρύλλης με τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου αντί για μία Κτηματική Υπηρεσία στην έδρα κάθε νομού θα λειτουργούν επτά νέες Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ αναφέρθηκε και στο μεγάλο πλήθος των ακινήτων που έχει στη χωρική αρμοδιότητά της η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.
«Η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου προστατεύει και διαχειρίζεται την ιδιωτική και κοινόχρηστη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στα Δωδεκάνησα. Η περιουσία αυτή ανέρχεται σε 26.000 περίπου καταγεγραμμένα ακίνητα στα νησιά της Ρόδου, της Κω και της Λέρου, όπου υφίσταται κτηματολόγιο και σε χιλιάδες μη καταγεγραμμένα ακίνητα στα ανωτέρω νησιά και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, όπου δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Στα νησιά της Σύμης και της Πάτμου, που πρόσφατα εντάχθηκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο έχει κινηθεί ήδη διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, δια της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, ακινήτων τα οποία κατά την κτηματογράφηση κατοχυρώθηκαν υπέρ ιδιωτών, αλλά θεωρείται ότι κατά τεκμήριο ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.
Επιπλέον πρέπει να γίνει αναφορά στις 350 νησίδες ή βραχονησίδες, που περιλαμβάνονται στην προαναφερόμενη δημόσια περιουσία, και τα δικαιώματα ιδιωτών που προβάλλονται και οι υπάρχουν αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Η εγγεγραμμένη ιδιωτική περιουσία του δημοσίου στα Δωδεκάνησα υπολογίζεται σε έκταση πλέον των 800.000 στρεμμάτων, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτήν τα αστικά ακίνητα, η κοινόχρηστη ζώνη Αιγιαλού και παραλίας, καθώς επίσης και οι λοιποί κοινόχρηστοι χώροι (κοίτες χειμάρρων, δρόμοι, πλατείες κ.α.)», δήλωσε ο κ. Γρύλλης.
https://www.dimokratiki.gr/27-03-2015/to-tee-iper-tis-aftodinamias-tis-ktimatikis-ipiresias/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.