Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Μια ισορροπημένη διατροφή δεν κοστίζει απαραίτητα ακριβά, αρκεί να κάνετε σωστές και οικονομικές διατροφικές επιλογές.
1. Οι αγορές θέλουν προγραμματισμό
Για να αποφύγετε τις υπερβολικές δαπάνες και τις περιττές αγορές, καλό θα είναι να δημιουργήσετε ένα μηνιαίο προϋπολογισμό και να βασίζετε τα ψώνια της εβδομάδας σε αυτόν. Έτσι, σε περίπτωση που “ξεφύγετε” την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα, θα είστε σε θέση να το αναγνωρίσετε και να το αντισταθμίσετε με τις αγορές της τρίτης και της τέταρτης.
2. Τα ψώνια σας να είναι έξυπνα!
Μην ψωνίζετε βιαστικά και όταν αισθάνεστε πεινασμένοι. Παραμείνετε πιστοί στη λίστα σας και αποφύγετε τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ που περιέχουν προϊόντα που δεν χρειάζεστε. Όταν πρόκειται να πληρώσετε, προτιμήστε το ταμείο στο οποίο δεν υπάρχουν προβολές με γλυκά, τσίχλες ή καραμέλες για να μην υποκύψετε σε παρορμητικές και ανθυγιεινές αγορές.
3. Συγκρίνετε σωστά τις τιμές!
Η χαμηλότερη δεν είναι πάντοτε και η καλύτερη τιμή. Αντί να κοιτάτε τις τιμές, δώστε προσοχή στην “τιμή μονάδος” που βρίσκεται στο ράφι, ακριβώς κάτω από το προϊόν και αντιστοιχεί στην τιμή του ανά μονάδα βάρους, όγκου κλπ. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψετε ποιο είναι το πιο οικονομικό προϊόν.
4. Επωφεληθείτε από τα εκπτωτικά κουπόνια και τις προσφορές των εταιρειών!
Πριν κατευθυνθείτε στο σούπερ μάρκετ, ελέγξτε εάν υπάρχουν κουπόνια που σας παρέχουν έκπτωση σε κάποιο από τα προϊόντα που ενδιαφέρεστε να αγοράσετε. Όταν βρεθείτε εκεί προσπαθήστε να δείτε εάν στις προσφορές της ημέρας/ εβδομάδας/ μήνα συμπεριλαμβάνεται κάτι που χρειάζεστε. Προσοχή όμως! Να παραμένετε πάντα στη λίστα σας και να μην ξεφεύγετε. Να επωφελείστε χωρίς να παρασύρεστε από τις προσφορές και τις εκπτώσεις.
5. Μην παρασύρεστε από τις μάρκες!
Σχεδόν πάντα μπορείτε να βρίσκετε το ίδιο ή παρόμοιο προϊόν σε καλύτερη τιμή. Τα προϊόντα που δεν σας προσφέρονται σε ελκυστικές συσκευασίες ή με “πιασάρικα” συνθήματα, είναι κατά κανόνα οικονομικότερα, διότι δεν διαφημίζονται όσο τα επώνυμα, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο δημοφιλή, χωρίς αυτό απαραίτητα να συνεπάγεται πως είναι και χαμηλότερης ποιότητας.
6. Αγοράστε χύμα προϊόντα, αλλά με σύνεση!
Αγοράζοντας χύμα προϊόντα ή οικογενειακές συσκευασίες, συνήθως κοστίζει λιγότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο μπορεί να μην ωφελεί. Όσον αφορά στα ευπαθή προϊόντα –φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια- αγοράστε την ποσότητα που θα μπορέσετε να καταναλώσετε προτού αλλοιωθεί, ή καταψύξτε εξαρχής την ποσότητα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε στο μέλλον.
7. Αγοράστε προϊόντα εποχής!
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι οικονομικότερα όταν τα αγοράζετε στην εποχή τους. Για παράδειγμα, η καλύτερη εποχή για να προμηθευτείτε τις πηγές της βιταμίνης C, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, είναι τον Ιανουάριο. Σε μεγάλα και καλά εξοπλισμένα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε τεράστια ποικιλία από ελληνικά και φρέσκα προϊόντα εποχής.
8. Μην φοβάστε τα κατεψυγμένα!
Εάν τα φρούτα και τα λαχανικά της λίστας σας είναι εκτός εποχής, αγοράζοντάς τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα είναι η καλύτερη επιλογή. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, τα κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα προϊόντα είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα. Κάποιες φορές βέβαια περιέχουν περισσότερα συντηρητικά, αλάτι ή ζάχαρη. Προτιμήστε αυτά που περιέχονται σε γυάλινες συσκευασίες και σε 100% φυσικό χυμό. Αναζητήστε στις ετικέτες τους να αναγράφεται “χαμηλό σε νάτριο” ή “χωρίς επιπρόσθετο αλάτι”.
9. Κινηθείτε απλά!
Αγοράστε τα φρούτα και τα λαχανικά στην απλούστερη μορφή τους. Οι έτοιμες πλυμένες και κομμένες σαλάτες λαχανικών ή φρούτων είναι κατά πολύ ακριβότερες. Μπορεί να χρειάζεστε λίγο περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία τους, η τσέπη σας ωστόσο θα σας το ανταποδώσει εάν αγοράσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας στην απλή τους μορφή.
10. Μην πετάτε τίποτα!
Αντί να πετάτε ότι περισσεύει, ενσωματώστε το στο επόμενο γεύμα σας. Τα λαχανικά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε ένα γεύμα κατσαρόλας, ή να τα αλέσετε για να φτιάξετε μία σούπα με βελούδινη υφή. Με τα παραγινωμένα φρούτα μπορείτε να φτιάξετε γευστικότατα smoothies. Τέλος, τις επιπλέον μερίδες από το κύριο γεύμα σας μπορείτε να τις τοποθετήσετε στις κατάλληλες συσκευασίες και να τις καταψύξετε.
11. Καταναλώστε λιγότερο κρέας!
Για να εξοικονομήσετε χρήματα –και να βελτιώσετε προοδευτικά την υγεία σας- καταναλώστε λιγότερο κρέας μέσα στη βδομάδα. Προτιμήστε τα εξίσου θρεπτικά και οικονομικότερα όσπρια, τα οποία μπορείτε να καταναλώνετε δύο φορές την εβδομάδα σύμφωνα με την πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τυρί χαμηλών λιπαρών. Με αυτόν τον τρόπο τα γεύματά σας δεν θα στερούνται γεύσης και εσείς δεν θα αισθάνεστε πως κάνετε κάποια θυσία.