Συνεντεύξεις

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ζούμε στο Αιγαίο τη χειρότερη τραγωδία όλων των εποχών»

Συνέντευξη στη
Δήμητρα-Μαρίλια Φούρλα
«Τους τελευταίους μήνες, ζούμε στο Αιγαίο τη χειρότερη τραγωδία όλων των εποχών. Εκατοντάδες μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρέφη και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους, μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε έναν απέραντο υγρό τάφο. Απόρροια, φυσικά, του πολέμου, αλλά, δευτερευόντως, και της «πολιτικής των ανοιχτών συνόρων». Η Ελλάδα έχει ήδη μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot. Η αλλαγή της μεταναστευτικής μας πολιτικής είναι επιβεβλημένη. Η Κυβέρνηση, με την ολέθρια πολιτική της στο μεταναστευτικό, έχει συμπαρασύρει σε κίνδυνο όλα τα εθνικά ζητήματα Οι στιγμές αυτή την ώρα απαιτούν υπευθυνότητα και συντονισμένο σχέδιο».
Αυτά τονίζει ο βουλευτής και πρ. υπουργός της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Δημοκρατική». Ξεκαθαρίζει δε πως «το προσφυγικό θα υπάρχει όσο υπάρχουν πόλεμοι. Οι εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης των προσφύγων θα υπάρχουν, όμως, όσο εφαρμόζουμε τις συριζαίικες μεταναστευτικές αντιλήψεις της κ. Χριστοδουλοπούλου».
Σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης θεωρεί πως η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό θα αλλάξει, όμως παρ’ όλα αυτά δεν βλέπει πιθανή την κατάργηση της Σένγκεν, το επιστέγασμα της λογικής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων στην Ευρώπη. «Αν χαθεί αυτή η λογική, η Ευρώπη θα έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές της αξίες», τονίζει ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Θα  ήθελα να αρχίσουμε με το μεγάλο θέμα της Ειδομένης και του προσφυγικού. Εκτιμάτε ότι θα επηρεαστούν οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία και τα Σκόπια; Κινδυνεύουν και κυριαρχικά μας δικαιώματα;
Η Κυβέρνηση, με την ολέθρια πολιτική της στο μεταναστευτικό, έχει συμπαρασύρει σε κίνδυνο όλα τα εθνικά ζητήματα. Αφενός, δεν έχει αντιτάξει καμία πρόταση απέναντι στις υψηλές απαιτήσεις που θέτει η Άγκυρα προκειμένου να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, αφετέρου, παρακολουθεί απαθής τους τακτικισμούς των Σκοπίων με την Ειδομένη. Από την περήφανη και δυναμική Ελλάδα, που ασκούσε veto στο Βουκουρέστι, οδηγηθήκαμε σήμερα σε μια εκβιαζόμενη Ελλάδα – έρμαιο στις ορέξεις των γειτόνων μας. Οι στιγμές αυτή την ώρα απαιτούν  υπευθυνότητα και συντονισμένο σχέδιο. Αντί αυτών, παρακολουθούμε μέχρι στιγμής τον κ. Τσίπρα να ασκεί διπλωματία με ένα φτηνό, δημοσιοσχετίστικο τρόπο.
• Τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση για να μην γίνουμε ένα απέραντο κέντρο υποδοχής,  που καθημερινά θα αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων οι οποίοι έρχονται;
Η Ελλάδα έχει ήδη μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot. Οι ντροπιαστικές εικόνες των στοιβαγμένων προσφύγων που εμφανίστηκαν φέτος, τόσο στα νησιά μας, όσο και στην Ειδομένη, καταλύουν κάθε έννοια ανθρωπισμού και σεβασμού των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων. Είναι εικόνες που δεν τιμούν τη χώρα μας. Η αλλαγή της μεταναστευτικής μας πολιτικής είναι επιβεβλημένη. Σε μια κατεύθυνση που θα στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε», αλλά αποτελεί ένα οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος που ξέρει και να προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά και να τηρεί ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Η αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχη προτεραιότητα, όχι μόνο γιατί αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί μία άσκηση ανθρωπισμού προς τους ίδιους τους πρόσφυγες.
• Τι θα πρέπει να προσέξει ο κ. Τσίπρας για να μην βρεθούμε  και πάλι με την πλάτη στον τοίχο;
Σήμερα, ο κ. Τσίπρας μοιάζει συμβιβασμένος με την ιδέα ότι χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες πρόκειται να εγκλωβιστούν εδώ. Η απειλή του Grexit από τη Schengen οδήγησε σε μια σειρά στρατηγικών υποχωρήσεων και κατέστησε τη χώρα μας εθνικά απομονωμένη και διαπραγματευτικά αποδυναμωμένη. Τόσο η τουρκική, όσο και η σκοπιανή διπλωματία, κερδίζουν έδαφος σε διαχρονικές τους διεκδικήσεις. Και αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ας αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ότι ιδεοληψίες και πειραματισμοί σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δε χωρούν. Γι αυτό ας προσέχει τις δηλώσεις των Υπουργών του και ας αρχίσει επιτέλους να διεκδικεί. Είναι ώρα για λιγότερα λόγια και περισσότερη σοβαρότητα.
• Πόσο πιστεύετε ότι θα κρατήσει αυτή η κρίση του προσφυγικού; Όλοι κάνουν λόγο για δυο χρόνια τουλάχιστον. Μπορεί να ομαλοποιηθεί   η κατάσταση ή έρχονται χειρότερες ημέρες;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το προσφυγικό θα υπάρχει όσο υπάρχουν πόλεμοι. Οι εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης των προσφύγων θα υπάρχουν, όμως, όσο εφαρμόζουμε τις συριζαίικες μεταναστευτικές αντιλήψεις της κ. Χριστοδουλοπούλου. Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η σημερινή Κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει αντιληφθεί το δεύτερο. Συνεχίζει, ακόμα και τώρα, να υπερασπίζεται την πολιτική αυτή παραβλέποντας τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και για τις  χώρες υποδοχής τους. Τους τελευταίους μήνες, ζούμε στο Αιγαίο τη χειρότερη τραγωδία όλων των εποχών. Εκατοντάδες μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρέφη και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους, μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε έναν απέραντο υγρό τάφο. Απόρροια, φυσικά, του πολέμου, αλλά, δευτερευόντως, και της «πολιτικής των ανοιχτών συνόρων» που εξωθεί ολοένα και περισσότερους να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι, χωρίς να έχουν, πολλές φορές, τη στοιχειώδη επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο. Για να ομαλοποιηθεί μια κατάσταση χρειάζεται, πρώτα από όλα, να  ομονοήσεις ότι  η μέχρι τώρα διαχείρισή σου είναι ολέθρια και, στο εξής, να αλλάξεις τον τρόπο που την ασκείς.
• Από την εμπειρία σας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ποια είναι η πρόβλεψή σας για τους καλοκαιρινούς μήνες; Τι θα γίνει στα νησιά του Αιγαίου;
Τους θερινούς μήνες  οι μεταναστευτικές ροές διογκώνονται πάντα. Αυτό είναι κάτι που εύχομαι η Κυβέρνηση να το έχει προβλέψει και να μην αναλωθεί ξανά στις δακρύβρεκτες δηλώσεις του τύπου «τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας»; Δεν μπορεί η διαχείριση του μεταναστευτικού να επαφίεται διαρκώς στον πατριωτισμό των Ελλήνων και να συνοδεύεται από την πλήρη ανυπαρξία της Κυβέρνησης.
• Να έρθουμε στο θέμα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επέτυχε να ανταλλάξει το προσφυγικό με την αξιολόγηση γι αυτό και οι δανειστές εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί. Έχετε και σεις την ίδια εικόνα;
Αυτό είναι κάτι που το λέτε εσείς. Έγκαιρα έχω επισημάνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι ολέθριο για τη χώρα. Δε θέλω να πιστεύω ότι ο «αριστερός ανθρωπισμός» του κ. Τσίπρα θα του επέτρεπε να εξασφαλίσει τριάκοντα αργύρια «ξεπλυμένα» πάνω στις λάσπες της Ειδομένης και τον πόνο των προσφύγων.
• Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρώπης στην τρομοκρατία μετά το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης;
Αυτό που θεωρώ δεδομένο είναι ότι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό θα αλλάξει. Η Ευρώπη ενωμένη και δρώντας συλλογικά μπορεί να αντιμετωπίσει τις ασύμμετρες τρομοκρατικές απειλές. Η απάντηση πρέπει να δοθεί με στενότερο συντονισμό μεταξύ των αρχών ασφαλείας και κοινή προσπάθεια. Όχι απομονωτισμός και εθνικές πολιτικές. Άλλωστε, αν πληγεί ο πυρήνας της ευρωπαϊκής ανοικτής κοινωνίας, που είναι η ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα και ο πλήρης σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, οι τρομοκράτες θα έχουν νικήσει.
Ρεαλιστικά, όμως, υπάρχουν ελλείμματα ασφάλειας και αυτό πρέπει να προβληματίσει. Η πολιτική ασφάλειας της Ευρώπης είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί. Η δε πολιτική των «ανοικτών συνόρων» που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ de facto θα οδηγηθεί σε βίαιη αναστροφή.
• Πιστεύετε ότι υπάρχει πλέον κίνδυνος για την ζώνη Σένγκεν;
Σε πρώτη φάση ίσως δούμε σπασμωδικές αντιδράσεις από χώρες με κλείσιμο συνόρων και περιορισμούς στις μετακινήσεις προσώπων. Δεν βλέπω όμως πιθανή την κατάργηση της Σένγκεν διότι το οικονομικό κόστος μίας τέτοιας απόφασης θα ήταν τεράστιο. Είναι γνωστό ότι η Συνθήκη της Σένγκεν ήταν το επιστέγασμα της λογικής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων στην Ευρώπη. Αν χαθεί αυτή η λογική, η Ευρώπη θα έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές της αξίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου