Ειδήσεις

Πέρασμα η Ελλάδα για πολλούς τζιχαντιστές!

Αθήνα, 26
Σοβαρές ενδείξεις ότι ο κατασκευαστής βομβών του πυρήνα των τζιχαντιστών που έδρασαν σε Παρίσι και Βρυξέλλες, ο Ναζίμ Λαxράουι, είχε διέλευση ή παραμονή στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2015, έχουν τα στελέχη των αρμόδιων ελληνικών αρχών ασφαλείας.
Κάποιες πληροφορίες, για τις οποίες αναμένουν επιβεβαίωση και  διασταύρωσή τους με τις βελγικές αρχές, θέλουν τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι, είχε έρθει ακτοπλοϊκώς στην Πάτρα από το Μπάρι της Ιταλίας, να παρέλαβε τον Λαxράουι, ο οποίος φέρεται να επέστρεφε από τη Συρία, μετά από δύο χρόνια εκπαίδευσης και απόκτησης τεχνογνωσίας στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.
Ο Λαxράουι είχε νοικιάσει γιάφκες του «πυρήνα» στις περιοχές Οβελέ και Σερμπέκ του Βελγίου, κατασκεύασε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, συντόνισε και εκείνος τις επιθέσεις στο Παρίσι μαζί με τους Αμπααούντ και Αμπντεσλάμ, ενώ DNA του βρέθηκε σε διάφορες ζώνες αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν τον Νοέμβριο.
Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και στις επιθέσεις των Βρυξελλών, αφού πέρα από κατασκευαστής έγινε και καμικάζι αυτοκτονίας. Αντίστοιχες ενδείξεις διέλευσης, ίσως και «διπλής»,  από την Ελλάδα υπάρχουν και για τον Ιμπραήμ Μπακράουι, ενός εκ των δύο αδελφών-βομβιστών αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες. Αρχές του 2015 φαίνεται να πέρασε από την χώρα μας με προορισμό τη Συρία. Όπως αποκάλυψε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, είχε συλληφθεί στις 14 Ιουλίου 2015 στο Γκαζιαντέπ, πιθανόν ερχόμενος από τα συριακά εδάφη.
«Συνοδεία» Αμπντεσλάμ
Ο Αμπντεσλάμ, την 1η Αυγούστου 2015 είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Μπάρι με προορισμό την Πάτρα. Μαζί του ταξίδευε ο 27χρονος Βέλγος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, Αχμέντ Νταχμανί. Ο Αμπντεσλάμ επέστρεψε στην Ιταλία στις 5 Αυγούστου, ενώ ο Νταχμανί παρέμεινε στην Ελλάδα και συνελήφθη δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Οι σχετικές πληροφορίες των ελληνικών διωκτικών αρχών αναφέρουν ότι ο Αμπντεσλάμ δεν επέστρεψε μόνος του στην Ιταλία αλλά μαζί με τον Ναζίμ Λαxράουι, που χρησιμοποιούσε διαβατήριο με τα στοιχεία Σουφιάν Καγιάλ. Την 6η Αυγούστου, το αυτοκίνητό τους πήρε κλήση στην περιφέρεια Βένετο, στη βορειοανατολική Ιταλία. Τα επόμενα ίχνη των δύο ανδρών, μαζί με τρίτο άτομο που χρησιμοποιούσε τα στοιχεία Σαμίρ Μπουζίντ, εντοπίζονται από τις αυστριακές αρχές στα σύνορα με Ουγγαρία, στις 9 Σεπτεμβρίου 2015. Ο Σαμίρ Μπουζίντ ήταν ο άνδρας που έπεσε νεκρός κατά την πρώτη επιχείρηση της αστυνομίας σε διαμέρισμα της κοινότητας Φόρεστ του Βελγίου, όπου είχε καταφέρει να διαφύγει ο Αμπντεσλάμ και ο Αμίν Τσουκρί. Η πραγματική του ταυτότητα ήταν Μοχάμεντ Μπελκάϊντ, αλγερινής καταγωγής και ηλικίας 35 ετών, ο οποίος και βρισκόταν παράνομα στο Βέλγιο.
 Ο «άγνωστος» Τσουκρί
πέρασε από Λέρο
Οι ελληνικές διωκτικές αρχές διαπίστωσαν και την πορεία του «άγνωστου», μέχρι την αστυνομική επιχείρηση στο Φόρεστ του Βελγίου, συνεργού του Αμπντεσλάμ, του Αμίν Τσουκρί, ο οποίος χρησιμοποίησε τα στοιχεία Μονίρ Άχμεντ Αλάατζ, για να περάσει στην Ευρώπη μέσω της Λέρου στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Ο Τσουκρί εντοπίζεται ξανά στις 3 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια αστυνομικού οδικού ελέγχου σε αυτοκινητόδρομο της γερμανικής πόλης Ουλμ, όπου φαίνεται να βρισκόταν μαζί με τον Αμπντεσλάμ και Μοχάμεντ Αμπρινί. Την ίδια μέρα από τη Λέρο είχαν περάσει οι Αχμάντ Αλμοχαμάντ και Μαχμούντ Αλχαμόντ, οι καμικάζι αυτοκτονίας έξω από το Stade De France.
Ο Τσουκρί φαίνεται να έχει τον ρόλο του υπεύθυνου για τις πρακτικές και τεχνικές λεπτομέρειες των επιθέσεων στο Παρίσι. Η συμμετοχή του αναδεικνύεται μετά την αστυνομική επιχείρηση στο Φόρεστ του Βελγίου, όπου εντοπίζονται αποτυπώματά του μαζί με εκείνα του Αμπντεσλάμ. Είχαν προσωρινά καταφέρει να ξεφύγουν και οι δύο. Μερικές μέρες αργότερα, σε απόσταση 450 μέτρων, σε κατοικία της οδού Κατρ Βαν στο Μόλενμπεκ, συλλαμβάνεται μαζί με τον Αμπντεσλάμ μετά από έφοδο των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν και οι δύο.

Η τραγική μυστικοπάθεια των Ευρωπαίων
Οι αιματηρές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες αναδεικνύουν περίτρανα τη δυσκολία ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις «ειδικές» υπηρεσίες των 28 κρατών μελών, οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα με διαφορετικές προτεραιότητες, που έχουν αιματηρές συνέπειες. «Μιλάμε για ‘πόλεμο’ όχι για τρομοκρατία. Παρίσι και Βρυξέλλες ανέδειξαν την ανυπαρξία αντιτρομοκρατικής πολιτικής και ανετοιμότητας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει συλλογικά το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους. Στην Ευρώπη ‘συζητούν’ και οι τζιχαντιστές χύνουν αίμα» επισημαίνουν προβληματισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης συνεργασίας και απόκρυψης σημαντικών πληροφοριών από τις βελγικές αρχές ήταν η περίπτωση του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ενός εκ των οργανωτών του αιματοκυλίσματος στο Παρίσι, ο οποίος βρισκόταν στο… Παγκράτι, τον Ιανουάριο του 2015. Ήξεραν ότι βρισκόταν στην Ελλάδα, συμφώνησαν να κάνουν κοινή επιχείρηση με τις ελληνικές αρχές για την σύλληψή του. Άλλαξαν γνώμη, στις 15 Ιανουαρίου επιχείρησαν στο Βερβιέ, και… χάθηκε ο Αμπααούντ. Οι Έλληνες αστυνομικοί, στις 17 και 19 Ιανουαρίου, βρίσκουν καταλύματά του στο Παγκράτι και τα Σεπόλια.
Στο εσωτερικό τους εντοπίζουν σημαντικά ευρήματα τα οποία στέλνουν στους Βέλγους, που ποτέ δεν απαντούν για τα αποτελέσματά τους. Στο Παγκράτι είχαν βρεθεί υπολογιστές και usb, όπου ήταν αποθηκευμένα σχεδιαγράμματα και χάρτες του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, τα οποία δεν φαίνεται να αξιολογήθηκαν κατάλληλα από τις βελγικές αρχές. Από το ίδιο διαμέρισμα προσάγουν τον Αλγερινό Ομάρ Νταμάς, και έναν ακόμη «Σύρο». Οι Βέλγοι λένε να αφεθούν ελεύθεροι και μετά ζητούν την… έκδοση του Νταμάς. Δέκα ημέρες μετά μας… πληροφορούν ότι ο «Σύρος» ήταν Γάλλος και σεσημασμένος ως στρατολογητής τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Φυσικά είχε εξαφανιστεί και εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψής του.
Υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, πως ο Γάλλος που εξαφανίστηκε από την Ελλάδα, είναι ο Ρεντά Κρικέ, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης στο προάστιο Αρζεντέιγ, βόρεια του Παρισιού. Κρικέ και Αμπααούντ είχαν καταδικαστεί ερήμην στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015 για στρατολόγηση τζιχαντιστών από το Βέλγιο, ο πρώτος σε 10 χρόνια φυλάκισης και ο δεύτερος σε 20. Ο Κρικέ φέρεται από τους Γάλλους να σχεδίαζε νέα επίθεση στη χώρα τους, η οποία βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο και αποτράπηκε.
Δολοφονήθηκε φρουρός
πυρηνικών
εγκαταστάσεων στο Βέλγιο
Νέα ανησυχία έχει προκληθεί στο Βέλγιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Derniere Heure, καθώς δολοφονήθηκε φύλακας πυρηνικής εγκατάστασης της χώρας και εκλάπη το πάσο του.
Πρόκειται για άνδρα ο οποίος εργαζόταν στην υπηρεσία ασφαλείας πυρηνικής εγκατάστασης στο Σαρλερουά, που απέχει περίπου 50 χλμ. από τις Βρυξέλλες. Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, δύο ημέρες μετά από το τρομοκρατικό «χτύπημα» στη βελγική πρωτεύουσα, ο άνδρας δολοφονήθηκε την ώρα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκλάπη και το πάσο ασφαλείας του, κάτι που προκάλεσε ανησυχία στις αρχές, λόγω της πρόσβασης που δίνει αυτό στην πυρηνική εγκατάσταση.
Η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει πληροφορίες, την Πέμπτη, ότι οι αδελφοί Καλίντ και Ιμπραχί Ελ Μπακράουι- δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας που έπληξαν τις Βρυξέλλες- σχεδίαζαν επιθέσεις σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο και ότι η σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ- μακελάρη του Παρισιού- επιτάχυνε τα πλάνα των τρομοκρατών.
Τα δύο αδέρφια, έγραψε η εφημερίδα, είχαν τοποθετήσει κρυφή κάμερα μπροστά από το σπίτι του διευθυντή του πυρηνικού ερευνητικού προγράμματος του Βελγίου. Υλικό με δεκάδες ώρες από τις κινήσεις του κατασχέθηκε σε έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα ενός άλλου υπόπτου που ανήκει στον ίδιο τρομοκρατικό πυρήνα, του Μοχάμεντ Μπακαλί.
Αμέσως μετά από το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών την Τρίτη, εκκενώθηκαν δύο σταθμοί πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο, ενώ αυξήθηκε και η ασφάλεια στις εγκαταστάσεις αυτού του είδους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου