Ειδήσεις

Ο Σκουρλέτης πετάει το γάντι στο Μαξίμου – «Ηγετική» παρέμβαση για τη ΔΕΗ

Με σημερινή «ηγετική» παρέμβαση του, ο Πάνος Σκουρλέτηςπετάει το γάντι στο Μαξίμου. Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Εσωτερικών καλεί την κυβέρνηση «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», να μην πουλήσει δηλαδή παραγωγικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, συγκλίνουσες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι οποίες ασφαλώς είναι σε γνώση του υπουργού, φέρουν την κυβέρνηση να έχει αποδεχτεί την απαίτηση των δανειστών να πουληθεί το 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.

Τις απόψεις Σκουρλέτη φαίνονται να συμμερίζονται και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Νίκος Φίλης. Το μείζον ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί το Μαξίμου να διαχειριστεί πολιτικά την επώδυνη συμφωνία, όταν κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν αντιρρήσεις για βασικά σημεία της.

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

Με το σημερινό άρθρο-παρέμβαση, ο Πάνος Σκουρλέτης αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με το Μαξίμου. Στο Newpost έχουμε γράψει αρκετές φορές για τον «ψυχρό πόλεμο» Μαξίμου-Σκουρλέτη. Η ποιοτική διαφορά είναι ότι με το σημερινό άρθρο περνάμε από τις διαρροές και τα υπονοούμενα στην ανοιχτή έκφραση διαφωνίας , και μάλιστα για έναν από τους πυλώνες της διαφαινόμενης συμφωνίας με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης γράφει: «Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ότι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ; Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ´ ότι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων.

Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνηση μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ

Δηλαδή, αν η κυβέρνηση δεν αντιταχθεί στην πώληση του 40% των παραγωγικών μονάδων, θα έχει συνεργήσει στο «να περάσει η περιουσία της ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα». Πρόκειται για πολύ βαριά πολιτική κατηγορία που δύσκολα μπορεί να «μαζευτεί» αργότερα.

Η παρέμβαση Σκουρλέτη αποκτάει μεγαλύτερη σημασία λόγω των νέων που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την πώληση του 40% των μονάδων, προκειμένου να κλείσει η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι πληροφορίες είναι σε γνώση του υπουργού. Στην ουσία, ο κ. Σκουρλέτης πετάει το γάντι στο Μαξίμου.

Το σχέδιο των δανειστών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι δανειστές ήδη από τον Δεκέμβριο έχουν απαιτήσει την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ. Η απαίτηση συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο του Μνημονίου που είχε επιδοθεί τότε στην κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες διέψευδαν ότι μπαίνει επιτακτικά στις διαπραγματεύσεις το ζήτημα της ΔΕΗ.

Τα βασικά επιχειρήματα των δανειστών είναι:

1. Η ευρωπαϊκή οδηγία που έγινε και μνημονιακή υποχρέωση για τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2019.

2. Η αδυναμία των δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ να μειώσουν το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ. Τα ΝΟΜΕ ήταν ο τρόπος που είχε επιλέξει ο κ. Σκουρλέτης ως υπουργός Ενέργειας, για να συμμορφωθεί με τη μνημονιακή απαίτηση, χωρίς να πουλήσει μονάδες. Η κυβέρνηση θεωρεί πρόσκαιρη την αδυναμία των ΝΟΜΕ.

3. Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υπαγορεύει τη δυνατότητα πρόσβασης των ιδιωτών στον λιγνίτη.

Φαίνεται ότι προς ιδιωτικοποίηση δεν πάνε μόνο οι παλιές μονάδες του Αμύνταιου (αποσύρονται το 2020), αλλά και σύγχρονες όπως η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου και η Μελίτη 1.

Το εσωκομματικό μέτωπο

Η δημόσια διαφωνία Σκουρλέτη με τους κυβερνητικούς χειρισμούς έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για δύο βασικούς λόγους:

* Πρώτον, δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να διαχεριστεί πολιτικά μια συμφωνία με τους δανειστές, τα μέτρα της οποίας έρχονται σε σύγκρουση με θεμελιώδεις αντιλήψεις της Αριστεράς Πώς θα «περάσει» η συμφωνία όταν εκφράζουν διαφωνίες κορυφαίοι υπουργοί;

* Δεύτερον, ο κ. Σκουρλέτης καθίσταται πλέον το πρόσωπο αναφοράς των διαφωνούντων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο υπουργός Εσωτερικών με τη σημερινή «ηγετική» παρέμβασή του επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο εκφραστή της «αριστερής ψυχής» του ΣΥΡΙΖΑ που θίγεται από τη ρεαλπολιτίκ του πρωθυπουργού. Όσα λέει για τη ΔΕΗ πέραν ότι βρίσκουν σύμφωνους βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης, αγγίζουν ευαίσθητες χορδές του εσωκομματικού ακροατηρίου. Σε ένα κόμμα εξουσίας είναι άλλο πράγμα να υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια και άλλο να αποκτάει αυτή η δυσαρέσκεια συγκεκριμένη αναφορά.

Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφεται και η τάση που μειώνει τη σημασία της δημόσιας διαφωνίας Σκουρλέτη. «Ο Πάνος κάνει μια φασαρία τώρα, αλλά θα τα μαζέψει μετά, όπως κάνει πάντα. Του αρέσει πολύ να είναι υπουργός», λέει με μια αρκετή δόση κυνισμού κυβερνητικός αξιωματούχος.

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου