Ειδήσεις

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αναδειχθεί ως προορισμός ιατρικού τουρισμού και τουρισμού υγείας

Στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ Υγείας 2018, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στο Ζάππειο, η Ημερίδα του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, στην οποία περισσότεροι από 15 ομιλητές παρουσίασαν διάφορες διαστάσεις και προοπτικές που έχει η χώρα μας για την ανάδειξή της ως διεθνούς προορισμού υγείας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας καθηγ. Δερματολογίας κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης με τον κ. Ζαχαρία Καπλανίδη, πρόεδρο Ομίλου ΖΙΤΑ και γενικό γραμματέα του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας.

Ξεκινώντας τις ομιλίες, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας καθηγ. Δερματολογίας κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, πρώτος από μία σειρά επώνυμων και έγκριτων ομιλητών, περιέγραψε το ευρύ φάσμα των ασθενειών, θεραπειών και υπηρεσιών, σε όλες τις διαστάσεις του τουρισμού υγείας, με γενικές κατευθύνσεις ότι υπάρχει αυξανόμενη αγορά, ότι η Ελλάδα έχει πόρους και χαρακτηριστικά που μπορούν να προβληθούν για να προσελκυστούν οι δυνητικοί πελάτες, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι θα υπάρξουν και πολλές επενδυτικές εξαγορές λόγω των χαμηλών συγκριτικά τιμών, και άρα ο τουρισμός υγείας, μέσω Ελλήνων και ξένων επενδυτών έχει μεγάλες προοπτικές.

Ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, πρόεδρος του Ελληνο-Βουλγαρικού και του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου.

Εκ των ομιλητών, ο κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, πρόεδρος του Ελληνο-Βουλγαρικού και τουΕλληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου, ιδιαίτερα αναφέρθηκε και επεσήμανε τις δυνατότητες του τουρισμού υγείας σε 12άμηνη βάση και την ανάγκη να γίνουν καινούργιες επενδύσεις για τη βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών.

Ο κ. Κουτσίκος ανέφερε ότι οι διεθνώς πολύ ανεπτυγμένες χώρες στον τουρισμό υγείας είναι οι Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Τουρκία, και ιδιαίτερα η τελευταία χώρα ενίσχυσε ειδικά δράσεις για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, με παραδείγματα ενίσχυσης ότι η αεροπορική εταιρεία πλήρωνε το εισιτήριο του συνοδού και οι ξενοδοχειακές υποδομές προσφέρονταν με ποσοστό έκπτωσης μέχρι και 75% για τους συνοδούς. Βεβαίως, επεσήμανε τις δυνατότητες και το ενδιαφέρον των κατοίκων των γειτονικών χωρών για την Ελλάδα.

Ο κ. Γρηγόριος Σαμπάνης, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ (εκπρόσωπος των ασφαλισμένων στο ΔΣ, και ενδιαφερόμενος για τον τουρισμό υγείας).

Το μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ (εκπρόσωπος των ασφαλισμένων στο ΔΣ, και ενδιαφερόμενος για τον τουρισμό υγείας), κ. Γρηγόριος Σαμπάνης, έκανε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση σχετικά με τις δυνατότητες ανάδειξης και συνεργασιών στο πλαίσιο των ασφαλιστικών οργανισμών, ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ πρωτοστάτησε στην δημιουργία ενός ειδικού portal για τον ιατρικό τουρισμό, που χρειάζεται περεταίρω επεξεργασία, που θα περιλαμβάνει όλους τους παρόχους, τις υπηρεσίες και άλλα στοιχεία για τους ενδιαφερόμενους “πελάτες”.

Ο κ. Σαμπάνης ανέφερε επιπλέον ότι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την “cross border medical treatment”, που είναι νόμος και στην Ελλάδα, δεν είναι αξιοποιημένη και η εφαρμογή της καθυστερεί, με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ, αλλά υπάρχουν και θέματα γενικότερης πολιτικής για την αναδειξη του ιατρικού, ενώ έχει ατονήσει και η παλαιότερα υπογραφείσα ΚΥΑ για τον ιατρικό τουρισμό και χρειάζεται νομοθετική επικαιροποίηση που δυστυχώς καθυστερεί πολλούς μήνες.


Ο κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης, πρόεδρος Ομίλου ΖΙΤΑ και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας.


Λεπτομερή και αναλυτικά στοιχεία για τη διεθνή διακίνηση του ιατρικού τουρισμού έκανε ο κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης, πρόεδρος Ομίλου ΖΙΤΑ και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρθηκε ως προς τα συγκριτικά στοιχεία της Ελλάδος, που έχει από τα καλύτερα – μεγαλύτερα ποσοστά γιατρών στις χώρες της Ευρώπης και στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίων σε σχέση με τον πληθυσμό, ενώ η Ελλάδα είναι και η χώρα της παγκόσμιας ιατρικής “ιπποκρατιακής» φιλοσοφίας. Όμως επεσήμανε ότι χρειάζονται πολλά βήματα για να “φθάσουμε στην πηγή και να πιούμε νερό”. Από την Ελλάδα ελλείπει το “brand” για τον τουρισμό υγείας, με ιδιαίτερες ελλείψεις στην ανάδειξη του προϊόντος που, ως παράδειγμα, ενώ έχουμε ιαματικές πηγές, δεν έχουμε κατάλληλες εγκαταστάσεις, παρόχους προϊόντων, και ανάλογες υπηρεσίες.

Παρά το γεγονός ότι ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν κάνει προσπάθειες, και αυτά υστερούν, παρά το ότι καλύπτουν ευρύ φάσμα ασθενειών και πρέπει και να μεγάλα νοσοκομεία να κάνουν κατάλληλες επιλογές για το ποιες είναι οι θεραπείες και οι ασθενείς που μπορούν να προβάλουν για να προσελκύσουν τους επισκέπτες του τουρισμού υγείας.

Τίθενται θέματα: ποιος είναι πάροχος, πως πιστοποιείται, πως δημιουργούμε “προορισμούς” για τον τουρισμό υγείας, και οι απαντήσεις είναι απλές γιατί η ελληνική ιστορία, η ιατρική της ιστορία και η ιπποκράτειος και άλλες φιλοσοφικές προσεγγίσεις δίνουν βάσεις για να στηριχθεί μία κατάλληλη πολιτική και ένα σχέδιο δράσης.

Μεγάλος αριθμός των επόμενων ομιλητών αναφέρθηκαν στις διάφορες πολλές διαστάσεις  από τις οποίες μπορεί να εξεταστεί ο τουρισμός υγείας και περιέγραψαν και σειρά από τις επί μέρους τυπολογίες του τουρισμού υγείας, ενδεικτικώς, μεταξύ άλλων, και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ο δρ.Κωνσταντίνος Πάντος), την οδοντιατρική φροντίδα (οι οδοντίατροι κ. Αθανάσιος Κατσίκης και  κ. Νικόλαος Κουβελάς), την εξειδικευμένη χειρουργική προσώπου (ο γναθοπροσωπικός χειρουργός κ. Σταύρος Τομπρής), η μεσογειακή διατροφή (ο δρ. Φαίδων-Αλέξανδρος Λίντμπεργκ), οι οφθαλμολογικές φροντίδες (ο οφθαλμίατρος κ Ιωάννης Δατσέρης) και άλλες ιατρικές θεραπείες και φροντίδες (διάφοροι ομιλητές).

Τα χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχούς αλληλεπίδρασης των “ευχαριστημένων πελατών” σε όλο τον κόσμο, στις υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ανέφερε στην ομιλία του ο γυναικολόγος δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, με την μοναδική συνεχιζόμενη επιτυχία που έχει η Ελλάδα στον τομέα αυτόν, και την επέκτασή του με Ελληνικές κλινικές σε πολλές άλλες χώρες, ενώ επισήμανε και την σημασία να συνεχίζει η ανάδειξη ελληνικών ερευνητικών επιτυχιών, της ανάγκης να γίνεται προβολή των ιατρικών θεραπευτικών δυνατοτήτων και την επιτυχία που έχει η προβολή στις ελληνικές ομογένειες.

Ο κ. Αθανάσιος Κατσίκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υποχρέωση, όχι μόνο ανάγκη, και για ποιοτικές και πιστοποιημένες υπηρεσίες, και τα τελευταία χρόνια, για την εξασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υστερεί στην τιμολόγηση, και δεν είναι ανταγωνιστικές οι οδοντιατρικές υπηρεσίες, όμως λόγω φορολογικών και οικονομικών επιβαρύνσεων, έναντι, παραδείγματος χάριν, της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, και δεν έχουν ακόμη υπογραφεί συμφωνίες με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς άλλων κρατών.


Η κα Κορίνα Λιούτα, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου “ΘΕΛΩ” και υπεύθυνης του Υποτομέα Τουρισμού ΑΜεΑ της Νέας Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν η ομιλία της κας Κορίνας Λιούτα, προέδρου του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου “ΘΕΛΩ” και υπεύθυνης του Υποτομέα Τουρισμού ΑΜεΑ της Νέας Δημοκρατίας, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ευαισθητοποίησης και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για την τη συγκεκριμενοποίηση της τουριστικής στρατηγικής προσέλκυσης της πολυπληθούς “πελατειακής ομάδας δυνητικών τουριστών ΑμεΑ – του “Προσβάσιμου Τουρισμού – Accessible Tourism”, όπως διεθνώς αναφέρεται. Επεσήμανε τις δραστηριότητες  του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προσβάσιμου Τουρισμού – ENAT, διευκρινίζοντας ότι ο “προσβάσιμος τουρισμός – τουρισμός ΑμεΑ” δεν είναι μόνο για ανθρώπους σε αναπηρικά καροτσάκια, ή μόνο με κινητικά προβλήματα, είναι μία μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς, αλλά έχουν κάποιου είδους αναπηρία μόνιμη ή και παροδική. “Μιλάμε, ουσιαστικά για μία μεγάλη αγορά, περισσότερων από 80 εκατ. δυνητικών πελατών μόνο στην Ευρώπη, η οποία επίσης αυξάνεται με την πάροδο των ετών, λόγω της αύξησης του ηλικιακού προσδόκιμου ζωής”, είπε κλείνοντας η ομιλήτρια.

Σημαντική ήταν και η ομιλία του κ. Αντώνιου Βλαχούση, αντιπροέδρου της ΕΛΙΤΟΥΡ, και του Ομίλου ΙΑΣΩ, ο οποίος περιέγραψε την αναδιοργάνωση και τις δράσεις της ΕΛΙΤΟΥΡ  – στην οποία πλέον πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνώνκαι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος – ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου – ως συνεργασίας των διαφόρων παρόχων τουρισμού υγείας και συναφών υπηρεσιών, τις προοπτικές της Ελλάδος και την εμφανιζόμενη διεθνή αναγνώριση ενώ για την γενικότερη υποστήριξη της προσπάθειας ανέφερε ότι η ΕΛΙΤΟΥΡ συμμετέχει ουσιαστικά σε κάθε δραστηριότητα που ενισχύει τον τομέα αυτόν, και σε επίπεδο νομοθετικού έργου και σε επίπεδο πρακτικών προβολής, διαφήμισης, και δημιουργίας ταυτότητας για τον ιατρικό τουρισμό για την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε πολλές διαστάσεις και τυπολογίες, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια ανάδειξης, και νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και πρακτικές ενέργειες της υποστήριξης των διαδικασιών ταξιδίου, διαμονής υποστήριξης των ασθενών και συνοδών και αντίστοιχα της προώθησης τουριστικών πακέτων συνδυασμού θεραπείας και τουριστικού ταξιδίου, ενώ εκ των κυριωτέρων ελλείψεων είναι η μη ακόμη ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμού ιατρικού τουρισμού και τουρισμού υγείας, ενώ είναι αναγνωρίσιμη ως προορισμού τουριστικών διακοπών.

Συνολικά, η Ημερίδα Τουρισμού Υγείας ανέδειξε τη σημασία που μπορεί αυτός να έχει για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, για την δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων, για την προσέλκυση τουρισμού υψηλού εισοδηματικού αποτελέσματος, η προώθηση της Ελλάδος ως διεθνούς προορισμού ιατρικού τουρισμού και τουρισμού υγείας.

traveldailynews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου