Τα νέα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας θα διδαχθούν για πρώτη φορά πιλοτικά στα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά. Εκτός από την Ιστορία, αλλαγές θα γίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών. Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε (ΕΡΤ1): «Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα επιχειρήματα ως προς τον εκσυγχρονισμό αυτών των μαθημάτων. Διότι τα μαθήματα αυτά πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών κι επίσης τους πρόσφατους προβληματισμούς ως προς την παιδαγωγική διάσταση της διδασκαλίας. Η αλλαγή, σύμφωνα με το σχέδιό μας, θα αρχίσει από τη Β΄ Λυκείου, θα συνεχιστεί και στις άλλες τάξεις, θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε για ένα χρόνο να τη δοκιμάσουμε και να την αποτιμήσουμε. Παράλληλα, θα γίνουν και οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών. Οι αλλαγές στα μαθήματα δεν είναι κάτι που γίνεται απότομα και με έναν ριζοσπαστικό τρόπο. Το ριζοσπαστικό είναι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε μέσα από διαδοχικές προσεγγίσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η επιστημονική ομάδα που επεξεργάστηκε τα νέα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας είχε καταθέσει προ δεκαημέρου την τελική πρότασή της στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την πρώτη υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Νίκου Φίλη. «Υπάρχει η ομόφωνη απόφαση της Εκκλησίας ως προς το περιεχόμενο του Φακέλου των Μαθητών. Αρα, πρακτικά δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να κάνουμε πίσω. Το υπουργείο έχει αποδείξει ότι σέβεται αποφάσεις του ΣτΕ, ανεξάρτητα από το πώς τις κρίνει. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά το μάθημα όπως διδάσκεται σήμερα, και αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αφορά άλλη υπουργική απόφαση η οποία πρακτικά είχε επιπτώσεις μόνο στο περσινό μάθημα και όχι στο μάθημα που γίνεται φέτος και θα γίνει του χρόνου στα σχολεία. Αρα, δεν υπάρχει θέμα ασέβειας προς τις αποφάσεις, αλλά υπάρχει μία κριτική προς τις αποφάσεις –δηλαδή, μιας αποτίμησης– κι εκεί, πια, ο καθένας κρίνεται κοινωνικά», είπε ο κ. Γαβρόγλου.
Ωστόσο, η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων κάλεσε «όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς του ελληνικού σχολείου που οφείλουν να διδάσκουν το μάθημα με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σε μια κοινή προσπάθεια πολύπλευρης βελτίωσης του μαθήματος». Αναμένει δε, όπως πρόσθεσε, «την άμεση συμμόρφωση του υπουργείου Παιδείας προς την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, δεσμευόμενη για κάθε περαιτέρω ενέργεια, που θα συμβάλει στη χριστιανική και πνευματική ανάπτυξη όλων των μαθητών του ελληνικού σχολείου».
Καθημερινή