Να “μην κατεβάσει τη σημαία” αναφορικά με την έκδοση του “κορονο-ομόλογου” καλεί τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και την αδυναμία να ληφθεί κοινή απόφαση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, η κ. Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην κάνει πίσω και να επιμείνει. “Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρήματα αυτή την ώρα. Με την έκδοση του λεγόμενου κορονο-ομόλογου, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους. Δεν θα επιβαρύνει το χρέος των κρατών και δεν θα σημαίνει νέα μνημόνια και νέους περιορισμούς για τα κράτη. Χωρίς αυτό η Ευρώπη θα μπει σε πολύ άσχημα μονοπάτια. Τολμώ να πω ότι θα θέσει το μέλλον της σε πολύ μεγάλο κίνδυνο”, ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Πρόσθεσε δε, ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία, με την επιστολή των 9 Ευρωπαίων ηγετών.
“Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Εγώ περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή, ότι δεν θα κατεβάσει τη σημαία και ότι την επόμενη φορά θα έχει συμμετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα”, ώστε να μην υπάρξει απόφαση, αν δεν είναι η απόφαση που χρειάζεται αυτήν την ώρα η Ευρώπη και η πατρίδα μας”, τόνισε η κ. Γεννηματά.
Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, η κ. Γεννηματά είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού ανταποκρίνεται και μένει σπίτι και εξέφρασε την συμπαράστασή της στις οικογένειες που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, ενώ ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο σε αυτούς που τούτες τις ώρες δίνουν τη μάχη, είτε στα νοσοκομεία είτε στις Μονάδες Εντατικές Θεραπείας. Ειδικότερα για τον Δημήτρη Κρεμαστινό, ευχήθηκε “όλα να πάνε καλά, να γυρίσει γρήγορα κοντά μας, πάντα με τις πάντα χρήσιμες συμβουλές του και με τη γνώση του και για την ιατρική και για την πολιτική”.
Υπογράμμισε ότι “η ναυαρχίδα στον πόλεμο που δίνουμε είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα υγείας που πολεμήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, που υποβαθμίστηκε, που δυσφημίστηκε, αλλά αυτή την ώρα, αυτό είναι που μας κρατάει όρθιους. Με τους ανθρώπους τους που το πίστεψαν, που το ένιωσαν ως δικό τους σπίτι και όλα αυτά τα χρόνια δίνουν τη μάχη. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες υπήρχαν άνθρωποι στη χώρα που έλεγαν ότι δεν έχουμε καμία ανάγκη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι πρέπει να δούμε τον ιδιωτικό τομέα υγείας και έκλειναν το μάτι σε πολύ μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Εύχομαι να έχουν κάνει σκληρά την αυτοκριτική τους τούτες τις δύσκολες ώρες. Γι’ αυτό κάνουμε τον διαρκή έλεγχο στην κυβέρνηση και αυτό είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση. Να προλαβαίνουμε, να επισημαίνουμε τα κενά στην κυβέρνηση, για να δούμε αν το επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής της στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εφαρμόζεται πραγματικά όπως πρέπει και αποτελεσματικά. Έχουμε εντοπίσει προβλήματα και τα αναδεικνύουμε συνεχώς” .
Η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική στη κυβέρνηση, λέγοντας ότι νοικιάζει κρεβάτια από ιδιωτικές κλίνες με διπλάσιο αντίτιμο από ότι πριν από τον κορονοϊό, κάτι που το χαρακτήρισε ως αισχροκέρδεια, όπως επίσης και τις τιμές για τα τεστ.
“Εμείς έχουμε αναδείξει την κρισιμότητά τους, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, για να ξέρουμε εγκαίρως τι γίνεται και να μην μπαίνουν ολόκληρες μονάδες σε καραντίνα, γιατί τους θέλουμε όλους στη μάχη. Γιατί δεν αξιοποιούνται πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα. Έχουν καταγραφεί τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν αυτή τη στιγμή τεστ και μάλιστα με δικές τους τιμές; Αισχροκέρδεια και εδώ, με τιμές από 100 έως 300 ευρώ. Έχουν υποχρεωθεί να δίνουν αναφορά για τα αποτελέσματα των εξετάσεων που κάνουν, έτσι ώστε ο ΕΟΔΥ να έχει μία συνολική εικόνα για το που πηγαίνει η χώρα και να μην είμαστε στο σκοτάδι; Όλα αυτά θέλουν απαντήσεις”.
Επίσης, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι είναι “πολύ μεγάλη αδικία” το ότι “οι εργαζόμενοι νοσηλευτές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία πρωτοβουλία στο διαδίκτυο και έχουν συγκεντρωθεί περίπου 8.000 υπογραφές. Πρέπει να λυθεί τώρα αυτή η αδικία. Εντάξει, να τους χειροκροτούμε, αλλά να πάμε και στο επόμενο βήμα. Να τους δώσουμε αυτό που δικαιούνται τώρα και όχι υποσχέσεις για το μέλλον. Το ειδικό επίδομα ενίσχυσης πρέπει να δοθεί και στα σώματα ασφαλείας και στους αστυνομικούς, αφού όλοι αυτοί είναι στρατιώτες πρώτης γραμμής”, υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ