Με προβλέψεις για νέα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων ανοίγει η τουριστική σεζόν στο νησί μας, την ίδια στιγμή που οι υποδομές της Υγείας στη Ρόδο βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Αυτό το μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό) και υποδομών που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Πάνω από δέκα χρόνια το νοσοκομείο λειτουργεί με ελλείψεις που αγγίζουν το 50% και κάθε χρόνο απ’ όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ο προϋπολογισμός για την Υγεία μειώνεται.
Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς και το προσωπικό, το καλοκαίρι μια νοσηλεύτρια κατάκοπη, με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και χρωστούμενη όλη την άδεια του 2022, θα κληθεί να αποδώσει σε κάθε της βάρδια, όσο δύο εργαζόμενοι μαζί!
Επίσης, ο χαλασμένος κλιματισμός στο νοσοκομείο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρόνιας εγκατάλειψης και υποσυντήρησης των υποδομών, της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου και το πως επηρεάζει αυτό την υγεία των ασθενών, όπως και τις συνθήκες δουλειάς του προσωπικού.
Ενώ προβλέπεται να είναι το καλοκαίρι αυτό, ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων χρόνων, ο κεντρικός κλιματισμός του νοσοκομείου λειτουργεί κατά το ήμισυ σε αναμονή της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού μέσω ΕΣΠΑ. Είναι γνωστό σε όλους ότι, αυτοί οι διαγωνισμοί μπορεί να πάρουν ακόμα και χρόνια, αφού ο ανταγωνισμός των εταιρειών φτάνει και μέχρι τα δικαστήρια για το ποια εταιρεία θα αρπάξει το έργο.
Αλλά δεν είναι μόνο η κατάσταση στο ΓΝΡ, είναι και το ΕΚΑΒ που λόγω τις υποστελέχωσης από τα δέκα ασθενοφόρα λειτουργούν μόλις τα τρία για να καλύψουν όλο το νησί, πράγμα αδύνατον ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ίδια είναι η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας, που λόγω έλλειψης προσωπικού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λιγοστών γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται εκεί, έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδής ασθενών στο ΓΝΡ.
Και ενώ το νοσοκομείο είναι γονατισμένο από τις ελλείψεις σε προσωπικό , καλείται να καλύψει και τα βαριά περιστατικά που διακομίζονται από τα διαλυμένα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο της Κω που δεν έχει Παθολόγο, την βασικότερη ειδικότητα γιατρού!
Η κυβέρνηση, εν μέσω ακρίβειας και μισθών πείνας, στα προβλήματα αυτά απαντάει με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας στα “θανατηφόρα πρότυπα” του ΟΣΕ, ενώ ο λαός αναζητά απελπισμένα θεραπεία και πρόληψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, αφού οι τιμές στις ιδιωτικές κλινικές είναι απλησίαστες.
Οι δε τοπικοί άρχοντες πασχίζουν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί -μην τυχόν και δυσφημιστεί το τουριστικό προϊόν-, κινούμενοι στις ίδιες ράγες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που σταθερά απαξιώνουν, εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν την Υγεία.
Η πραγματικότητα των διαλυμένων δομών υγείας στη Ρόδο και στα νησιά, διαλύει και το αφήγημα της τουριστικής ανάπτυξης για όλους.
Από την τουριστική αγορά οι μεγάλοι τρώνε ολάκερη την πίττα και ο λαός τρώει τα τρίμματα. Αυτό δείχνουν τα τρελά κέρδη των αεροπορικών εταιρειών, των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, της Fraport και των εφοπλιστών. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μετά την απερίγραπτη εξόντωση της σεζόν, όχι μόνο δεν δικαιούνται καν την ανεργία μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά, αλλά δεν δικαιούνται, όπως και ο υπόλοιπος λαός, ούτε στελεχωμένα νοσοκομεία, ούτε ασφαλή σχολεία, ούτε ασφαλείς μεταφορές.
Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όλους αυτούς που θυσιάζουν την υγεία μας και τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων.
ΣΩΤΗΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ
Να δυναμώσει η οργάνωση και ο αγώνας για ένα δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας που θα αντιστοιχεί στις ανάγκες και στις επιστημονικές- τεχνολογικές δυνατότητες του 21ου αιώνα.