Το υπουργείο Μετανάστευσης θα καταθέσει νέο αίτημα στο ΣτΕ για να χαρακτηριστεί η Τουρκία «ασφαλής χώρα» παρά το γεγονός ότι πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη σχετική ΚΥΑ βάσει της οποίας η Ελλάδα επιστρέφει αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία στη γειτονική χώρα.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βολουδάκη, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι το υπουργείο θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στο ΣτΕ βελτιωμένη πρόταση με βάση το σκεπτικό του δικαστηρίου και εκτίμησε ότι η νέα απόφαση θα περιλαμβάνει την Τουρκία στις ασφαλείς χώρες.
«Υπήρξε μία αστοχία από την πλευρά της τεκμηρίωσης. Αυτό θα αλλάξει», είπε και πρόσθεσε:
«Θα επανακατατεθεί η πρόταση του υπουργείου και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με αυτό». Μάλιστα, όπως ανέφερε, αν και δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση του Στε, θεωρεί ότι τα επιχειρήματα του υπουργείου θα είναι τέτοια ώστε οι δικαστές να αποφασίσουν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα ώστε να μπορεί να δέχεται πίσω μετανάστες.
Πάνω από τους μισούς αιτούντες άσυλο που έφταναν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα ζούσαν υπό τον φόβο πως θα σταλούν πίσω στην Τουρκία
Σε σχέση με τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μετά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο, η κ. Βολουδάκη ανέφερε ότι δεν αλλάζει κάτι τώρα αλλά αυτό που αλλάζει είναι «η πολιτική που θα αρχίζουμε να εφαρμόζουμε από εδώ και στο εξής» επιταχύνοντας τις επιστροφές.
Πιο εύκολες και πιο γρήγορες οι επιστροφές
«Κάνεις μία φορά αίτηση, απορρίπτεται. Κάνεις δεύτερη φορά αίτηση, απορρίπτεται. Μετά επιστρέφεις στη χώρα σου», είπε η κ. Βολουδάκη περιγράφοντας το μοντέλο που ακολουθεί το υπουργείο Μετανάστευσης.
Η ίδια ανέφερε ακόμα ότι οι περισσότεροι που έρχονται στη χώρα είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες ενώ πολλοί δηλώνουν ανήλικοι ενώ δεν είναι, χωρίς να αναφέρει περαιτέρω στοιχεία που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό της.
Αναφερόμενη στο νέο κανονισμό μετανάστευσης για τις επιστροφές που είναι υπό διαπραγμάτευση στην ΕΕ και στον οποίο, όπως είπε, πρωταγωνιστεί η χώρα μας, δήλωσε ότι επιδίωξη είναι «να γίνονται πιο εύκολες και πιο γρήγορες οι επιστροφές».
Σύμφωνα με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου «τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε μια αυστηρή μεν, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που απέρριψε την ΚΥΑ του υπουργείου Μετανάστευσης, χαρακτηρίστηκε κόλαφος για την αυστηρή προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης από τη γερμανική tageszeitung.
«Έως τώρα, εξαιτίας αυτής της ΚΥΑ, πάνω από τους μισούς αιτούντες άσυλο που έφταναν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα ζούσαν υπό τον φόβο πως θα σταλούν πίσω στην Τουρκία – κάτι που στα μάτια του Μητσοτάκη και των υπόλοιπων πολιτικών της κυβέρνησης μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό στοιχείο της στρατηγικής της Ελλάδας για την αποτροπή περαιτέρω προσφυγικών ροών. Το μήνυμα ήταν σαφές: «Μην έρθετε από την Τουρκία στην Ελλάδα!”».
Όπως εξηγεί η εφημερίδα του Βερολίνου, η απόφαση του ΣτΕ είναι κομβικής σημασίας, διότι το 56,4% των συνολικά 73.687 αιτήσεων ασύλου για το 2024 στην Ελλάδα αφορούσε αιτούντες από τις πέντε επίμαχες χώρες – και η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο έρχεται στην Ελλάδα είτε από τα θαλάσσια είτε από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.
Πηγή: in.gr