Η αύξηση του κόστους χορήγησης αδειών πώλησης οινοπνευματωδών στα ξενοδοχεία, οι αυξανόμενοι φόβοι για τρομοκρατία καθώς και οι μεγάλες απώλειες που παρατηρούνται στις τουριστικές κρατήσεις από τη Ρωσία, ταλανίζουν την τουρκική τουριστική βιομηχανία.
Ορισμένες από τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται πλησίον των ακτών της Μεσογείου καταγράφουν τουριστικές απώλειες που φτάνουν το 40%, ενώ ασκείται κριτική για την έλλειψη σταθερής στρατηγικής στον τουρισμό.
Εκτός από την αύξηση στο κόστος απόκτησης άδειας για την πώληση οινοπνευματωδών που βαραίνει τις πλάτες των Τούρκων ξενοδόχων, μερίδα τοπικών αρχών στα τουρκικά παράλια, από την αρχή της σεζόν, έχουν ανεβάσει τις τιμές και στην παροχή νερού και ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, πολλοί τοπικοί τουριστικοί πράκτορες διαμαρτύρονται έντονα για το κύμα αυξήσεων.
Ήδη, από την αρχή της σεζόν, η τουρκική αρχή που ρυθμίζει θέματα οινοπνευματωδών και καπνού, TAPDK, ανέβασε το κόστος αδειών στα ξενοδοχεία κατά 300% και μείωσε παράλληλα το κόστος στα μικρά καταστήματα.
Περισσότερα από 26.000 εστιατόρια και μπαρ στην Τουρκία διαθέτουν άδεια οινοπνευματωδών. Το μεγαλύτερο ποσοστό αλκοολούχων διανέμεται από 157.000 μικρές επιχειρήσεις ενώ 54.000 από αυτές έχουν χάσει τις άδειές τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, 3.400 επιχειρήσεις στο τουριστικό κέντρο της Αττάλειας μόνο, έχουν χάσει τις άδειές τους.Οι απώλειες από τη Ρωσία, που αγγίζουν το 40% στα τουρκικά παράλια, προέρχονται από τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα, η οποία, σε μεγέθη τουριστών, ξεπερνά ακόμα και τους επισκέπτες από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Η κρίση στη Ρωσία ενδέχεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τις προβλέπεις της Παγκόσμιας Τράπεζας περί ύφεσης στη Ρωσία.
Η ένωση ξενοδόχων της Τουρκίας TÜROFED εκτιμά ότι οι Ρώσοι που θα φτάσουν φέτος στη χώρα θα είναι κατά 1,5 εκατ. λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης, η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να χαλαρώσει τις απαιτήσεις εισόδου στη χώρα και να προσφέρει οικονομικά οφέλη σε όσους Ρώσους επισκεφθούν φέτος τη χώρα.
Επιπλέον, η πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή επηρεάζει αρνητικά τη χώρα και έχει αρνητική επίπτωση στην κρουαζιέρα. Ήδη οι περιοχές της Συρίας, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου βγαίνουν από τα προγράμματα κρουαζιέρας, ενώ το γεγονός ότι τα λιμάνια αυτά δεν θεωρούνται πια ασφαλή για τον τουρισμό επηρεάζει την Αττάλεια και την Κύπρο.
tornosnews.gr