Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις της “δημοκρατικής” για την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία τινάζεται στον αέρα η αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως αρχαιολογικό χώρο.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Φιλ. Ζαννετίδης, οι αντιδήμαρχοι Σ. Διακοσταματίου, Γ. Κακούλης και Μαρίζα Χατζηλαζάρου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμος Μουτάφης, Σωτήρης Πετράκης, Στέφανος Κυριαζής και Τάσος Σπανός, εκ μέρους του Επιμελητηρίου ο κ. Γιώργος Αντώνογλου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης, ο διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου κ. Αγαπητός Ξάνθης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αφάντου Ανδρέας Λόγγος, εκπρόσωποι της Αρχαιολογίας και άλλοι.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ροδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος έκανε λόγο πολλές φορές για “σκοπιμότητα” ως προς τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά, εκφράζοντας την αγωνία του για το ενδεχόμενο ακύρωσης των επενδύσεων στην περιοχή. “Ως Δήμος Ρόδου, βλέπουμε το ζήτημα θεσμικά και θέλουμε να προχωρήσει η αξιοποίηση αυτού του τόπου. Το ερώτημα είναι, να αποφασίσουμε Περιφέρεια και Δήμος, και όλοι μαζί, ποια θα ειναι η περαιτέρω αντίδρασή μας. Μένουμε ικανοποιημένοι απο την ανακοίνωση του κ. Μπαλτά ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η επένδυση, μένουμε στις αιχμές κάποιων ότι κάνουμε φθηνή αντιπολίτευση; Δεσμεύεται όλη η περιοχή από την σκαπάνη του Αρχαιολόγου; Θα πάει ο Αφαντενός να κτίσει ένα σπιτάκι και θα πρέπει να περιμένει τέρμενα για να πάρει την άδεια επειδή ειναι χαρακτηρισμένη ως Α ζώνη;” ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος ρώτησε πολλές φορές την εκπρόσωπο της Αρχαιολογίας, “για ποιον λόγο εκδοθηκε τώρα η απόφαση”, χωρίς όμως να πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις.
Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ροδου κ. Θ. Παπαγεωργίου ανέλυσε νομικά την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και έκρινε ότι αυτή πάσχει και πως υπάρχουν ανακρίβειες, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ολοκλήρωση της αξιοποίησης. “Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε έναν καθορισμο ζωνών, σε σχέση με άλλες που δεν γνωρίζουμε τι δεδομένα αρχαιολογικής έρευνας πεδίου υπήρχαν, τέτοια ώστε ξαφνικά η υπηρεσία να αλλάξει την απόφασή της. Εδώ υπάρχει ερωτηματικό. Το σίγουρο πάντως ειναι ότι η διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Πολιτισμού ειναι διαδικασία που παρενέβη εμβόλιμα στη διαδικασία του ΕΣΧΑΔΑ. Δηλαδή, ουσιαστικά αναίρεσε ή έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων την διαδικασία ΕΣΧΑΔΑ στην τελική της φάση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπουργός έκρινε επίσης ότι δεν υπάρχουν θέματα δαπανών για το δημόσιο, δηλαδή δεν προκαλείται καμία δαπάνη με την διάταξη αυτή, όμως το άρθρο 19 του αρχαιολογικού νόμου αναφέρει καθαρά ότι εφόσον από τις αναοριοθετήσεις προκύπτουν περιορισμοί χρήσεων και από αυτό δημιουργείται ουσιώδης προσωρινή ή οριστική στέρηση της απόλυτης χρησιμότητας του εδάφους, δημιουργούνται συνέπειες αποζημιωτικές για το δημόσιο. Η απόφαση πάσχει και σε αυτό το σημείο, διότι είναι ανακριβής. Για τους επενδυτές δεν έχει προλάβει ακόμα να γίνει περιουσία τους αλλά για τους ιδιώτες θα υπάρξουν μετά βεβαιότητας περιορισμοί χρήσεως που δημιουργούν συνέπειες αποζημιωτικές για το δημόσιο. Ως εκ τούτου φτάνει να δημιουργεί ακυρότητα για την πράξη του υπουργού”, εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.
Η εκπρόσωπος της Αρχαιολογίας κ. Αγγελική Κατσιώτη, αναπληρώτρια προϊσταμένη πάντως κατά την τοποθέτησή της σημείωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την επένδυση, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις: “Η κήρυξη ενός χώρου ως αρχαιολογικου, δεν συνεπάγεται καμία μεταβολή, κανέναν μορφολογικό έλεγχο πλην του ελέγχου των θεμελίων. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεσμεύουμε την περιουσία κανενός, διότι δεν την δεσμεύουμε. Κανένα αρνητικό μήνυμα δεν δίνεται προς τους επενδυτές, απολύτως κανένα. Η πρόταση αυτή έχει ξεκινήσει από την υπηρεσία πολύ πριν το 2011 και έχει κατατεθεί στα αρμόδια όργανα του υπουργείου Πολιτισμού απο το 2013. Δεν μπορούμε να σας πούμε όμως εμείς γιατί πέρασε το 2016”.
“Γιατί να σπεύσει το υπουργείο και να χαρακτηρίσει την ευρύτερη περιοχή αρχαιολογική αφού έτσι κι αλλιώς θα μπορούσατε οποτεδήποτε να μεταβείτε στο Γκολφ από υπηρεσιακό καθήκον και να δείτε τι συμβαίνει;” ρώτησε την κ. Κατσιώτη ο δήμαρχος Ρόδου, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιουργεί αρνητική εντύπωση στον επενδυτή ή στον ιδιώτη, ή στους Αφαντενούς ή στους Καλυθενούς.
“Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία σκοπιμότητα, απλώς η Εφορεία από το 2013 έχει στείλει το συγκεκριμένο αίτημα. Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου να κηρύσσουμε αρχαιολογικούς χώρους”, επανέλαβε η εκπρόσωπος της Αρχαιολογίας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης ξεκαθάρισε ότι ειναι υπέρ της ολοκλήρωσης της επένδυσης, εφόσον όμως γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο ΕΣΧΑΔΑ τις οποίες είχε, όπως είπε, επισημάνει εξαρχής χωρίς αυτές να ληφθούν υπόψιν και πρότεινε να γίνει νέα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και των επενδυτών και να δεσμευτεί η Αρχαιολογία ενώπιον των επενδυτών για την πορεία της αξιοποίησης, πρόταση πάντως που δεν έγινε δεκτή.
O πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού γιατί «διώχνει», όπως τόνισε, τον επενδυτή και μια επένδυση με ύψος ωφέλειας για τον τόπο άνω του 1,5 δις. ευρώ σε βάρος δεκαετίας, υπολογισμένων και των μισθών.
«Ούτε επιστημονικά δεδομένα ούτε νομική κρίση δεν προηγήθηκαν», τόνισε ο κ. Καμπουράκης, που έκανε λόγο για «σαφέστατη πολιτική παρέμβαση, που αντίθετα με την κυβερνητική βούληση, διώχνει επενδυτές, που είτε από πατριωτισμό είτε από αφέλεια ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τον τόπο τους και τους Ροδίτες».
Ο κ. Καμπουράκης, πρόσθεσε ότι στο θέμα του Γκόλφ «επιστρέφουμε ξεφτιλισμένοι στο 1980. Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων έφυγε από το Γκόλφ για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, έγιναν απαλλοτριώσεις και δεσμεύσεις ακινήτων και πλέον το ξεκάθαρο μήνυμα που παίρνουν οι επενδυτές είναι να αποφεύγουν την Ελλάδα. Ντροπή».
Το λόγο πήραν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέχεια και η σύσκεψη έληξε χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση. Ο δήμαρχος Ρόδου πρότεινε να έρθει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ προτάθηκε ακόμα να μεταβεί αντιπροσωπεία τοπικών παραγόντων στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με όλους τους αρμόδιους παράγοντες ώστε να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της επένδυσης.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: «Στο Γκολφ Αφάντου η ελπίδα εκτελέστηκε»
«Στο Γκολφ Αφάντου, η ελπίδα εκτελέστηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΔ, και τονίζει με έμφαση ότι «πρόκειται για πράξη πολιτικού αυτοχειριασμού».
«Είναι προφανές», τονίζει πιο πέρα το ΕΒΕΔ, ότι «κανένας δυνητικός επενδυτής δεν πρόκειται να πατήσει το πόδι του στη χώρα, ενώ αυτοί που έχουν εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον, μετά από αυτήν την εξέλιξη, είναι βέβαιον ότι θα φύγουν, τρέχοντας».
Το ΕΒΕΔ καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει αποφασιστικά και να σταματήσει τον φρενήρη κατήφορο της χώρας:
«Κύριε πρωθυπουργέ, ιδού η Ρόδος», τονίζει το ΕΒΕΔ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΒΕΔ:
«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, απηχώντας την βούληση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, που μάταια περιμένει μια θετική ένδειξη εξόδου από την πολυετή κρίση, εκφράζει την οργή, την αγανάκτηση, αλλά και την βαθύτατη ανησυχία του για το μέλλον της χώρας, μετά την αψυχολόγητη, αναιτιολόγητη αλλά και ύποπτη ως προς τα κίνητρά της, απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, να χαρακτηρίσει αρχαιολογική ζώνη μια τεράστια έκταση 10.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Γκολφ Αφάντου και να τινάξει στον αέρα μια σοβαρότατη επένδυση για την Ρόδο και την χώρα ολόκληρη.
Πρόκειται για μια πράξη πολιτικού αυτοχειριασμού!
Η καταστροφική αυτή εξέλιξη, στον χρόνο που πραγματοποιείται, σε συνάρτηση με τους ψιθύρους για το πολιτικό παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από αυτήν, εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία μας, καθώς φαίνεται ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης, που δεν διστάζουν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας, να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση με τους δανειστές στην πιο κρίσιμη στιγμή, να ματαιώσουν επενδύσεις, να επιδεινώσουν ένα ήδη αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον, να υπονομεύσουν την όποια αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και εν τέλει να εκθέσουν και αυτόν ακόμη τον πρωθυπουργό.
Είναι προφανές ότι κανένας δυνητικός επενδυτής δεν πρόκειται να πατήσει το πόδι του στη χώρα, ενώ και αυτοί που έχουν εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον, μετά από αυτήν την εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα φύγουν τρέχοντας!
Αν φήμες αυτές περί ενδοκυβερνητικών πολιτικών παιχνιδιών, απηχούν την πραγματικότητα, τότε η Ρόδος, ως “παράπλευρη απώλεια” αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης που διασύρει την χώρα διεθνώς, υφίσταται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα, που δεν πρέπει να αφήσει κανένα αδιάφορο και δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση.
Το Επιμελητήριο της Δωδεκανήσου ζητά από τον Υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει την απόφασή του και να ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης που ζητά ολόκληρη η τοπική κοινωνία και έχει ανάγκη η χώρα. Αν δεν το πράξει, σημαίνει ότι η απόφασή του να δυναμιτίσει την επένδυση στο Γκολφ Αφάντου ήταν απολύτως συνειδητή, γεγονός που θα επιβεβαιώσει και παρασκηνιακό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα στην κυβέρνηση.
Αν ο Υπουργός Πολιτισμού εμμείνει στην απόφασή του, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας να θέσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προ των ευθυνών της και να ζητήσει την παραίτηση του κ. Μπαλτά.
Η σημερινή κυβέρνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, με το σύνθημα “η ελπίδα έρχεται”. Στο Γκολφ Αφάντου η ελπίδα “εκτελέστηκε”.
Καλούμε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει αποφασιστικά και να σταματήσει τον φρενήρη κατήφορο της χώρας. Κύριε Πρωθυπουργέ, ιδού η Ρόδος!
Όσο για την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και την απόπειρα να θολώσει τα νερά και να διασκεδάσει τις ανησυχίες μας, ένα έχουμε να πούμε: υπό τις παρούσες, οριακές συνθήκες της Ρόδου και της χώρας, η μόνη αποδεκτή απάντηση από μέρους του Υπουργού Πολιτισμού, είναι η πολιτική γενναιότητα αναγνώρισης του σφάλματος και η άμεση ανάκληση της καταστροφικής απόφασης».